[]

lösemi aşısı

selam, bugün veterinerimiz kedime lösemi aşısı yaptı. kedim erkek, 11 aylık, hiç dışarı çıkmıyor ama sokakta bulduğumuz için aile geçmişini bilemiyorum. ilk veterinere götürdüğümüzde bile gayet sağlıklı bir kedi denmişti.
şimdi bu lösemi aşısı cidden gerekli miydi yoksa veteriner ticari kaygılarla mı yaptı? bundan önce beslediğim (13 yıl yaşadı) kedimize böyle bir aşı yapıldığını hatırlamıyorum.



 
Cidden gerekli değildi, ticari kaygılarla yapmış.
Bunu daha üç dört gün önce kendi veterinerime sordum, gerek olmadığını söyledi. Hatta kendisinden önce götürdüğüm veterinerin yaptığı bazı başka aşıların da gereksiz olduğunu söyledi.
Özel kliniklerde zaman zaman sokuyorlar böyle.
  • buff  (24.02.13 19:29:17) 
tamamen ticari kaygılarla yapılmış, özellikle vaccine-associated sarcomaya neden olabilen aşılardan biri, bu nedenle de yapıldığında da normal sırttan falan deri altına değil, bacakta kas içine yapılması gerekiyor. ama veterinerler bacaktan yapmak daha zor, kedi huysuzlanıyor diye sırtına yapıveriyorlar aşıyı.
3-4 yaşına kadar yılda bir kez karma aşı, dışarı çıkan kedilerde de yine o yaşlara kadar kuduz aşısı bağışıklığın gelişmesi için yeterliymiş, bir üniversitede çalışan veteriner arkadaşın dediğine göre. parazit ialçları dışındaki yapmak istedikleri her aşıyı ben önce bir araştırayım deyin bence.

  • alice practice  (24.02.13 19:52:00) 
aman ne güzel, iyice sinir oldum. kedim zaten huysuz, yıkıyor ortalığı, bacaktan yapılmadı, sırtından yapmışlar. sonradan da fazlaca alkolle silmişler sanırım ki epey bi ıslaklık vardı sağ tarafında. zaten veteriner de ilk dozdan sonra ikinciyi yapmak için 3-4 hafta sonra gelin vs. gibi bir şey demedi. 3 ay sonra gelin paraziti yapalım dedi.
bu arada @alice practice bahsettiğin "vaccine-associated sarcoma" tam olarak nedir? ve buna aşı yüzünden yakalanma olasılığı kaçta kaçtır?
ben bu veterinere şimdi ne yapıyım?
  • avifa  (24.02.13 20:00:34) 
endişelenmeyin binde bir oranda ortaya çıkıyormuş, bu leukemia aşısında falan alüminyum bilmemne varmış, o işte bir tür tümöre yol açıyor aşı yapılan noktada tümör oluşuyor ve ameliyatla alınması gerekiyor. fazla ayrıntılı açıklaması şurda mevcut. acikarsiv.ankara.edu.tr
nette de kedi aşı tümör diye aratırsanız, bazı hayvan hastaneleri ya da veterinerler, kısaca ''bazı aşılarda daha sıklıkla görülmekle birlikte 10.000de 1 gibi düşük oranlarla aşıların fibrosarkom denilen tümörler oluşturması mümkündür, veterineriniz bu konuda sizi bilgilendirecektir'' yazıyor ama şimdiye kadar bu aşıları yapmaya kalkan hiç bir veteriner beni bilgilendirmemişti.aşı yapıldıktan sonra yapılan bölgede şişlik var mı diye kontrol etmeliymişiz aslında, 12 haftaya kadar bu şişlik ve tümör ortaya çıkabiliyormuş.

  • alice practice  (24.02.13 20:09:38) 
off! çok teşekkür ederim.


  • avifa  (24.02.13 20:17:21) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.