[]

Türkçe tamlama

Arkadaşlar, tam emin olamadım. Şu tamlamalardan hangisi doğru?

Brezilya'nın Yeni Milli Takımı
Yeni Brezilya Milli Takımı

Lütfen ama lütfen bunu sadece Türkçe imlasını, gramerini gerçekten iyi bilenler cevaplasınlar. Aslında tamlamayı metinde "Brezilya'nın yeni milli takım kadrosu" olarak yazdım ve sorun çözüldü. Ama bunu da merak ediyorum şimdi.

Yardımcı olanlara şimdiden çok teşekkürler...

 
Yeni Brezilya Milli Takımı doğru bence,
Yeni Brezilya'nın Milli... deseydiniz yeni, Brezilya'nın sıfatı olurdu ama diğer şekliyle doğru.
ama Brezilya'nın Yeni Milli Takımı da yanlış değil =)
  • kobuzchu kiz  (21.02.13 13:26:59) 
anlatım bozukluğu konusunun en sık sorulan sorularından biri bu. Yeniyi başa koymamalısın çünkü o zaman Yeni Brezilya diye bir yer çıkmış olur. Yeni, Brezilyayı niteler yani. O sebeple Brezilya'nın yeni milli takımı denmelidir.


  • interview with the vampire  (21.02.13 13:29:08 ~ 13:29:40) 
Duyurucunun kriterlerini sağlamıyor olabilirim ama bence Türkçe konuşup yazan insanların hiçbiri bu tarz durumlarda yeni başa alınınca o yeninin hangi isme ait olduğunu karıştırmazmış gibime geliyor. Yani "Yeni Brezilya milli takımı" denildiğinde hiç kimse yeni olan şeyin "Yeni Brezilya" olduğunu düşünmez bana göre. Bu bence dilbilgisiyle ilgili çoğu konuda olduğu gibi birinin durduk yere takılıp kalmasıyla bir mesele haline gelmiş bir mesele. Öyle takılınınca her şeye takılınıyor.


  • Redingot1  (21.02.13 13:58:48) 
bazı sıfatlarda öyle bir sorun oluyordu ve ikisi de doğru kabul ediliyordu. mesela "Eski içişleri bakanı" ya da "İçişleri eski bakanı" gibi. ya da "Yüksek İnşaat Mühendisi" ya da "İnşaat Yüksek Mühendisi" gibi...
konuyla ne kadar alakalı bilmiyorum ama.

  • elcolerico  (22.02.13 19:06:07) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.