[]

Anadolu Efes taraftar videosu ve taraftarlık.

şurada* Anadolu Efes yönetiminin hazırladığı bir gecenin videosu var. Sanırım reklamlarda da yayınlanıyor. Bu sene avrupada çok iyi işler çıkaran takımımız için çok güzel bir motivasyon filmi olmuş. Merak ettiğim birşey var. Ülkenin gelmiş geçmiş en iyi basketbol takımının taraftarı yok denecek kadar az. Her maç üniversitelerden öğrencileri salona otobüslerle getirerek salonu doldurmaya çalışıyorlar. Ülkemizde taraftarlık diğer ülkelere göre biraz farklı. Bizde üç kulübün ezici bir üstünlüğü mevcut. Sizce Anadolu Efes kulübünün aidiyet oluşturması için neler gerekli? Ne olursa kendinizi bu kulübe yakın hissedersiniz? Kendilerine özel kemik bir taraftar grubu oluşturabilmek için neler yapılabilir?

*www.trtturk.com.tr


 
Bence temel sorun, Türkiye Basketbolunun kendine has seyircisinin bulunmayışı ya da çok az oluşundan kaynaklıdır. Dolayısı ile kemik seyirci yaratmak çok mümkün değil. Futbolda bile, milyonlarca insan kendi şehrinin takımını tutmak yerine kalıplaşmış takımların peşinden sürüklenirken(ben de dahil), basketbol gibi yeni yeni seyirci kazanmaya başlayan, ki bunu da futbol fanatizmine borçlu olan, bir spor için şimdilik böyle bir şey çok olası görünmüyor. Basketbolun kendine has bir seyirci kültürü varken, bizdeki futbol seyircisinin buraya ilgi göstermesiyle Türkiye'deki basketbol kültürü de futbol kültüründen farklılaşamıyor. Sonuç olarak, basketbol solonundaki koltuklar, futbolda belirli takımların peşinden koşan kişiler tarafından dolduruldukça, Türk Basketbolunun ne "basketbolun özüne bağlı bir kültürü olur", ne de Türk Basket takımlarının kendine has kemik taraftarları olur.


  • otonom  (21.02.13 11:41:50 ~ 11:45:32) 
bence bozbaykuşlar bunun en iyi örneği. taraftar kazanmak için inci, eksi gibi yerlere yönelik çalışma yapsalar. çok sağlam ve adından söz ettirecek bir kitle oluşturabilirler.


  • dokunmakalbime  (21.02.13 11:45:58) 
Anadolu Efes'in temel sorunu İstanbul'da olması bence. Anadolu'da bir kentte olsa çok daha fazla şehirle bütünleşirdi.

Şahsen Antalyalı ve İstanbul'da yaşayan bir basketbol taraftarı olarak Anadolu Efes'in Antalya'da ikamet etmesini isterdim. Antalya futbol takımının sahasını bile dolduramıyor diyen olabilir, doğru da. Diğer taraftan daha birkaç sene öncesine kadar 2 takımla basketbol 1. liginde temsil edilen bu şehirde tüm basketbol maçlarında tribünlerde boş yer yoktur. Efes'in de Antalya'ya taşınma mevzusu bildiğim kadarıyla 90ların ortasında ciddi ciddi düşünülmüş, Tuncay Özilhan istememişti.

Bence kültürel ve maddi açıdan gelişmiş herhangi bir Anadolu kentinde durum farklı olmayacaktır.

Mevcut durumda ise çözümü bence kısa vadeli değil. Türkiye'de, futbol dahil, bence iyi bir sporcu taraftar kitlesi yok. Futbol dahil dememin nedeni de, futbol seyircilerinin de bence güzel oyundan çok, kendi tuttukları takımla ilgilenmeleridir. (Herkes böyledir demiyorum, genel trend) Bu yüzden Efes'in öncelikle basketbol taraftarı kitlesi oluşturması gerekiyor, bunu da ortaokul, lise vb. seviyesindeki organizasyonlarla yapabilir gibi geliyor ki bunu da yapıyorlar.

bu konu daha böyle uzar gider...
  • ethros  (21.02.13 12:38:33 ~ 12:38:50) 
Üç cevaptan da anlaşıldığı üzere hazır basketbol taraftarı az. Bence de öyle fakat tam anlamıyla basketbol seyircisi olarak gösterebileceğimiz taraftarlar salonları doldurabilecek yeterliliğe sahipken salona gelmemeleri ya da gelmek istememeleri de önemli. Gelmek istememelerinin başlıca sebebi salona gelen lay lay'cı futbol seyircisi. Özellikle doğu Avrupa ülkelerinde basketbol ve futbol maçları sosyal bir etkinlik. Maç günü insanlar keyifli sohbetler eşliğinde pub ve cafe'lerde maça hazırlanıyorlar. Bizde köftecilerin başında gene sohbetimizi yapıyoruz tabi de bi cafe'de bira kahve eşliğinde olsa daha iyi olur heralde:)

Anadolu Efesin futboldan gelen holigan ya da varoş seyirci kitlesi olmadığına göre rafine bir seyirci yaratılabilecek yegane kulüp. Eşimle dostumla, kız arkadaşım ya da annemle hiçbir maçına gitmekte çekinmeyeceğim tek kulüp.

Başka bir şehire taşınması mevzusuna gelince Anadolu Efes bir İstanbul takımı. Şahsen karşıyım ama daha iyi olacaksa neden olmasın.

Bir soru sormak istiyorum. Grooweshark ya da fizy gibi online müzik sitelerinin telefon uygulamaları ücretli. Efes'in de muzikicinefes.com gibi gelişmeye açık bir sitesi var, içeriği zayıf sayılır. Telif durumunu bilmemekle birlikte bu sitenin mobil uygulaması olsa ve ücretsiz olsa; bu site üzerinden basketbolla karıştırılmış etkinlikler düzenlense; ekşi sözlük gibi insanların aidiyet duydukları bir platform haline getirilse, ne dersiniz?
  • ilkinci  (21.02.13 14:35:46 ~ 14:44:33) 
@ilkinci,

Ben bunun çok tutulacağını sanmıyorum.
  • otonom  (21.02.13 17:07:11) 
Ben de.

İktidarın kulube ve insanların yaşam biçimine bakış açısında bir ön yargısı olmasa şöyle birşey benim yapılabilir ve ilgimi çekerdi. Ramazan sokağı gibi her maç günü salonun önüne kurulucak sokaklarda cafeler puplar olsa her güne özel çeşitli eğlenceli gösteriler yapılsa; mesela freeestyle gösterileri, karaoke yarışmaları gibi. Bir sürü yarışma olsa ve her sezon her katılımcının puanları belirlense, net ortamında da takip edilse. Kadınlara ve ailelere özel birşeyler ile populasyon dengeli tutulabilir. Küçük konserler düzenlenebilir vs vs.

Buna ne derdiniz? :)
  • ilkinci  (21.02.13 17:54:33) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.