[]

ingilizlerdeki gezgin ruh

şimdi birçok örnek görüyorum, mesela 2 yıl önce 2 tane ingiliz adamla karşılaştım, adamlar yük trenleri ile seyahat ederek dünyayı geziyordu. ben tanıştığımda sivas-divriği'ye gitmeye çalışıyorlardı, otobüs var dedim, "yok biz yük treni dışında seyahat etmiyoruz, bu özel hobimiz, çin'e kadar böyle gideceğiz" filan dediler.

sonra ısparta'da ayazma parkı var, turistik bir yer değil ama bir kere haftasonu orada ingiliz çekirdek bir aile ile karşılaşmıştım mesela adamlar turluyormuş öyle ortadoğu'yu.

sonra rob lilwall var, adam şu rotada bisikletle gezmiş. www.cyclinghomefromsiberia.com
onu bırak moğolistandan hong kong'a yürümüş.
bu tarz adamlar hiç de azımsanacak sayıda değil.

şimdi benim hiç böyle bir tanıdığım, akrabam, okuldan işten arkadaşım olmadı. olay para desek, adamlar ucuza geziyor işte. vize desek, türkiye içinde bile yük trenini bırak batıdan doğuya trenle gezeni görmedim. internette birkaç örnek var ama sayılı.

bu ingilizlerin ya da batılıların bu gezgin ruhu nereden geliyor? ingiliz sömürgeciliği ile bir bağlantısı var mı, en azından alışkanlık gibi...kültürel olarak türklerde niye böyle bir alışanlık yok, ya da benim çevrem mi sıkıntılı?

 
cevap değil aslında ama dayanamadım; (bkz: gürkan genç)


  • the kene  (19.02.13 20:27:25) 
Hayatları daha rahat. Koşturmuyolar 'mezun olayım acilen işe gireyim' diye. Aile baskıları yok genelde. Pasaportları ise bir sürü yere vizesiz giriş izni sağlıyor, çok rahat o konuda. E ingiliz sterlininin yabancı paralar karşısındaki değerini de biliyorsunuzdur. Dolayısıyla adamlar çok rahat gezebiliyorlar. En azından benim tanıdıklarım böyle.


  • roket adam  (19.02.13 20:28:48) 
bizim pasaportlar her yerde geçti de biz mi gitmedik gardaş :)

bu arada şehirlerarası geziyorum ben bisikletle. iyi oluyor. yani yunanistan falan düşünüyorum ama genel olarak türklerde bir gezmeme isteği var onu ben de anlamadım.
  • thracian  (19.02.13 20:29:08) 
bence adamların refah ve gelir seviyeleri yüksek. imkan olsa türkiyede de bir sürü gezgin ortaya çıkar.


  • defansif orta saha  (19.02.13 20:30:02) 
haklı tarafı olmakla beraber bu işi sadece paraya bağlamak bence işin sosyal-kültürel kısmını pas geçmek oluyor. 400-500 binlik evde oturan insanlar, 390 binlik evde oturayım, 10 binle turlayayım demiyor mesela.

kaldı ki gezginlerin çoğu parasız geziyor. ha şu doğru ama işini kaybetme korkusu var, evlen çoluk çocuk yap baskısı var vs.
  • medievalman  (19.02.13 20:39:38 ~ 20:39:51) 
olay tamamen kültürel. keşfetme ruhu avrupalılarda olup ortadoğulularda olmayan bir şey. türk insanı nereye giderse gitsin rahat içeceği, dinleneceği, kız keseceği yere bakıp saatlerce orda oturur, bir restoranı beğenmişse başka bir yere gitmez. avrupalı böyle değil. coğrafi keşiflerde vs başarılı olma sebeplerinden biri de budur zaten.


  • kmlcn  (19.02.13 20:48:43) 
-"kültürel olarak türklerde niye böyle bir alışanlık yok"

olayin ne parayla ne de vizeyle ilgisi var. mevzu kulturel nedenlerle mantalitenin farkli olmasi.

bizde cocuk 20 yasina kadar aman oss, ygs, ysd, cs, vs sinavi diye sinavlardan sinava kosturulur. 10'lu yaslardan itibaren stres ve gelecek korkusuyla buyur. (travma #1) okumuyorsa zibidi denir, dislanir. 20'li yaslarin basinda askere gonderilir. en az 6 ay, ortalama 15 ay askerlik yapar. (travma #2) olmez de sag donerse bir an once ise sokup elindeki parasi alinir. (travma #3) sonra da cevreden bulunan bir kiz sayesinde basi baglanir. (travma #4) ortalama olarak 25 yasinda evlenen adam onundeki 30 seneyi olu bir iste calisir. sonra emekli olur ama eline adam gibi para gecmediginden, yine calismak zorunda kalir. (travma #5) zaten belirli bir yas gecince de dongu bir sonraki nesil icin tekrarlar.

turkiye'nin buyuk bir kismi bu standart model hayati yasiyor. ben adini "elalem ne der" koydum. haliyle bu yasam seklinde yurticinde ya da yurtdisina gidip macera yasamak ya da vizyonunu genisletmek yok.

bizde her sey bize denildigi icin, ya da baskalari ne der telasiyla yapilir. sirf komsulara, akrabalara, tanidiklara facebook'tan hava atmak icin balayini yurtdisinda geciren insanlar var.

ailenle degil de arkadaslarinla kac kere tatil yaptin/yapabildin? bu sorunun cevabi nedeni ne olursa olsun sifir ise, zaten yasadigin toplumdan farkin yok demektir. yani anormal olan sen degilsin, toplumun anlayisi.
  • tdl  (19.02.13 20:49:09) 
  • euteamo  (19.02.13 22:38:13) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.