[]

Ne zaman insan gibi yaşamayı öğreneceğiz?

Enerji tasarruf cihazı diye 100 liraya mıknatıs satılmasına, elektrik tasarruf cihazı diye 5 liralık kondansatörün 50 liraya insanlara satılmasına büyütücü tablet denen bir şeyin varlığına insanların inandırılmaya çalışılmasına neden dur denilemiyor?

Aslında evdeki tüm endüktif yüklü aletlerin içinde ( çamaşır makinesi, saç kurutma makinesi, elektrik süpürgesi) güç faktörünü düzelten bu kondansatör bulunduğu için, ekstradan eklenecek kondansatör tasarruf bir yana, kaçak akımından dolayı "tüketimi daha da arttırıyor". Bunun aksini ispat edebilecek olan, tasarruf cihazını alıp gelsin. Kalibreli ampermetre ve voltmetrem ile kendilerini bekliyorum. 2KVA'lık bir elektrik sobası ve dört tane 100 Watt'lık ampul çalışırken çekilen akımın 100 miliamper bile azaldığını göstersinler, kendimi camdan atacağım.


Toplantı No :2012/50
Toplantı Tarihi :04.09.2012
Karar No :21

Konusu :“Müjde FM Ege” (Seymen FM) çağrı işaretli medya hizmet sağlayıcıda 08.08.2012 tarihinde yayınlanan “Tel-Alışveriş” kuşakları



İnceleme ve Değerlendirme : İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nın 23.08.2012 tarihli ve 822 sayılı yazısı ve eklerinin incelenmesi sonucunda;

Bahse konu yayına ilişkin Uzman Raporunda;

“İzmir Bölge Temsilciliği ilgi yazı ile, “Medya İzmir Basın Yay. Rek. San. ve Tic. Anonim Şirketi'ne” ait “Müjde FM Ege” (Seymen FM) çağrı işaretli medya hizmet sağlayıcıda 08.08.2012 tarihinde 10:00-13:00 saatleri arasında yayınlanan “Tel-Alışveriş” kuşaklarında, araç yakıt tasarruf cihazının tanıtımının yapıldığını belirterek düzenledikleri raporu Daire Başkanlığımıza göndermiştir. Söz konusu rapor "cihaz sayesinde benzinli araçlarda %25, dizel araçlarda %20, gazlı araçlarda ise %15 net yakıt tasarrufu yapılacağı ve cihazın on yıl garantili olduğu" ifadelerinden dolayı 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun’un 9/6. maddesinin (c) bendinde bulunan “Ticari iletişim...Yanıltıcı olmamak ve tüketicinin çıkarlarına zarar vermemek zorundadır” hükmünden dolayı düzenlenmiştir.”

Şeklinde değerlendirmelere yer verilmiş olduğu,

MÜJDE FM EGE logolu Yayın Kuruluşu'nun söz konusu yayınında 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanun’a aykırı bir husus olmadığı kanaatinin Daire Başkanlığınca belirtildiği,

Konu hakkında karar alınmasını teminen yazının Üst Kurula havale edildiği, anlaşılmaktadır.



Gerekçe : Konunun; İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nın yazısı, eki belgeler ve ilgili mevzuat kapsamında Üst Kurulumuzca yapılan değerlendirmesi neticesinde;

Tele-Alışveriş kuşağında tanıtımı yapılan "Araç Yakıt Tasarruf Cihazı"nın tüketiciyi yanılttığına dair herhangi tespitin yapılmadığı görülmüş ayrıca, söz konusu ticari iletişimde kullanılan ifadelerin doğruluğunun veya yanlışlığının tespitinin de mümkün olmadığı değerlendirilmiş olmakla, söz konusu yayında herhangi bir kanuni ihlal unsurunun olmadığı kanaatine varılmıştır.



Karar : Yapılan görüşmeler sonucunda, ayrıntıları ve gerekçeleri yukarıda izah olunduğu üzere; MÜJDE FM EGE çağrı işaretiyle yayın yapan MEDYA İZMİR BASIN YAY. REK. SAN. VE TİC. A.Ş. hakkında; bahse konu yayını nedeniyle, 6112 sayılı Kanun kapsamında herhangi bir İDARİ YAPTIRIM UYGULANMASINA YER OLMADIĞINA oy birliği ile karar verilmiştir.

 
Çünkü burası Türkiye.


  • roket adam  (19.02.13 15:16:02) 
"Tele-Alışveriş kuşağında tanıtımı yapılan "Araç Yakıt Tasarruf Cihazı"nın tüketiciyi yanılttığına dair herhangi tespitin yapılmadığı görülmüş ayrıca"

Bu tasarruf cihazı ile benzinli bir araçta %25 NET YAKIT TASARRUFU yapılması "garanti" diye reklam yayınlanıyor ve bu reklam yanıltıcı değil diye devletin kurumu karar alıyor.
Ve ayrıca bu ifade doğru mu yanlış mı tespiti mümkün değildir deniliyor. Uzman olarak kime danışılıyor ki?

Tespiti kolay çünkü adamlar %3-5 dememişler. %25 diyor. Çeyrek depo ulan!
Beş tane aracı alır ve depolarını tamamen boşaltıp ikişer litre aynı yakıttan doldurursun. Aynı pistte aynı sabit hızla yakıt bitene kadar dolaştırırsın. Kaç kilometre gittiğine bakarsın. Sonra tekrar 2 litre yakıt doldurup aynı şeyi tekrarlarsın. Beş aracın ortalamasını alır bakarsın. Ortalama %0 'a baya yakın bir şey çıkacağı için gerekli işlemi yaparsın. Niye böyle lan, kafayı yiyorum durduk yerde.
  • nop  (19.02.13 15:28:47) 
sadece burasi türkiye degil aslinda, tüm dünyada var bunlar.

enerji icecekleri, temizlik ürünleri, deodorantlar, güzellik ürünleri, icecek, yiyecekler, elektronik arac gerecler...

akliniza gelebilecek her ürün, her firmada bunlar olabilir.

bu bariz bir örnek gibi ama aslinda hepsi gözümüzün önünde ama görmüyoruz.

bu yazdiklarimin hepsi yurt disi ve türkiye icin gecerli.
  • serabetan  (19.02.13 15:31:49) 
başka bir bakış açısı ile insanlar aptal olmasınlar. araştırmayı öğrensinler.


  • orpheus  (19.02.13 16:13:05) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.