[]

İngiltere'de TV'lerde Altyazı

Dostlar;
İngiltere'de TV'lerde altyazı açabileceğin bir menü var sanırım.(reklamların bile altyazısı çıkıyor)İşitme engelliler için geliştirilen uygulama; kafe,spor salonu gibi TV sesini duymanın imkansız olduğu alanlarda da çok işe yarıyor

Sizce bu sistemi otomatiğe mı bağlamışlardır yoksa ciddi ciddi bütün textleri yazmışlarmıdır.Manuel yazsalar, canlı yayınlarda saçmalarlar, Otomatiğe bağlasalar büyük risk

Fikriniz nedir?

gerçi şöyle bir ingilizce kaynak buldum.Sorumun cevabını da kısmen buldum.

en.wikipedia.org

Ama konu ile ilgili detay vermek isteyenleri merakla bekliyorum

teşekkürler

 
Tane tane konuşmayı yazıya döken bir sistem olabilir aksi halde bol hatalı bir yazım olur.

Örneğin canlı yayında ikili konuşmalar her zaman çok net olmayabiliyor, sistem bu sesleri tanımlayıp yazıya dökemeyeceğinden bir çalışan eş zamanlı olarak söylenenleri tane tane alt yazı için seslendiriyor olabilir.
  • grimer  (18.02.13 23:43:04) 
o teknoloji ne kadar gelismis bi bilgim yok ama, youtube'da bazi videolarda oluyor altta CC(closed captioning). Ordakiler muhtemelen sesten otomatik yaziya dokuluyor cunku baya bi hatali cevriliyor. Benzer soylenen kelimeleri yanlis algiliyor sanirim.

Bunu bi TV kanali yapiyorsa, banttan yayinlar icin altyazi yazdiriyor olabilir. Canli yayinlar icin bi fikrim yok ama, hatasiz yaziliyorsa birisi yaziyordur diyebilirim.
  • she was my baby  (18.02.13 23:49:55) 
Altyazili canli mac yayini bile var suan, konusmayla altyazi arasinda 1-2 sn oynuyor ve arada hata yapiyor. Bunu ses tanimlama programlariyla yapiyorlar.

Canli olmayan yayinlarda ise script programa aktariliyor, eger aktarilmis bir script yoksa ses tanimlama devreye giriyor.

Haber bultenlerinde prompter altyazi sistemine de bagli mesela.
  • ocaan  (19.02.13 00:06:00) 
Tesadüfen bir fuarda BBC Teknik Ekibi'nden biriyle tanıştım.Bütün yazılar el ile giriliyormuş.Zaten fark ettim ki canlı programlarda konunun özetini alt yazı olarak yazıyorlar.

Film,dizi'lerde ise bire bir metni alt yazı olarak ekliyorlar
  • werderweremem  (23.03.13 16:36:34) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.