[]

swahili öğrenen biri başka hangi dili anlar

zulu, sotho ya da yoruba'yı da anlayabilir mi




 
öncelikle kesin bilgim yok. bildiğim tek şey afrikada 6000 dil falan olduğu, birbirini anlamayan diller bunlar. iki komşu köy arasında dil farkı var anlaşmaya engel olan. ticaret gelişmeyince haliyle..


  • kargn  (18.02.13 20:21:57) 
o iş öyle kargn dediği gibi değil, iki köyün anlaşamamsı olayı cetvelle çizilmiş götten uydurma sınırlar yüzünden. yoksa gayet dil bütünlüğü var bölgesel olarak bakılırsa. (ticaretin gelişmemesi için lütfen bknz koloniyel yönetimlerin bilinçli politikaları sonucu ulaşımı topal bırakmaları, bununla ilgili akademik bir kitap okuyorum şu an)


swahili bantu dil ailesinden ve nijer-kongo dil ailesinin bir kolu. doğu afrikada geniş bir bölgede pek çok ülkede konuşuluyor. ama başka hangi dilleri anlayabilirsin bilgim yok.
  • börtüböcük  (18.02.13 20:27:40) 
yav, hala olaya vakıf olduğumu söyleyememekle beraber kaynağım bilim ve teknik dergisinden bir makale aslında. siyasi değil, dil çeşitliliğinin afrikada fazla olmasını açıklamaya çalışan bir makaleydi. işin özü de yalıtılmış kabilelerin fazlalığı. yani ihtiyaç duymuyorlar. çeşitliliğin kaynağı bu. cetvelle çizilmiş sınır muhabbetine girmekten imtina ederim. o sınırların öyle cetvelle çizilebilmesinin sebeplerinden biri dil birliğinin zayıf olmasıdır desem bilmeden iddia etmiş olurum ama pek desteksiz sallamış da sayılmam herhalde.


  • kargn  (18.02.13 20:34:57) 
kargn yanılıyosun. eğer sınır çizmek için tek dayanağımız dil birliğinin zayıflığı ise gana-nijerya ve doğu afrika'nın tümünü (bildiklerim bunlar başka da vardır) açıkla? neye göre ayırdık onları?


  • börtüböcük  (18.02.13 20:42:53) 
yanılma ihtimalimi kesinlikle gözardı etmiyorum. yöreyi bilmediğim için pek arkasında da değilim iddialarımın. colin ronan ve jared diamond haricinde konuyu irdeleyen kaynak yazar okumadım. tarihi gidişatı dilde kopukluğa indirgemiş bulundum evet. ticari ilişkilerin zayıflığı diye çevirmek de istemiyorum şimdi. bir normatif yargıdan diğerine atlamak istemem.


  • kargn  (18.02.13 20:47:28) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.