[]

soguk havada cisin gelmesi nedendir

pek medikal değil de soru başlıktaki gibidir, bilimsel açıklaması nedir bunun?
(bkz: soguk havada cisin gelmesi)'deki entry tatmin edemedi beni, sabahtan beri bir şey içmedim ama wc ile kanka oldu bu güneşli soğuk istanbul gününde. var mıdır bir çözümü?



 
tamamen sallamasyon olmakla beraber şöyle bir mantık yürütebilirim..

soğuk havada vücut ısısını korumak için daha çok metabolik faaliyete girer..
metabolizma artar.. daha çok açlık hissettirir kişiye ve midedeki yiyecekler oksijen ile yakılıp hemen enerjiye çevrilir kana verilir, metabolizma arttığı için de daha çok artık ürün oluşur ve çiş olarak vücuttan hemen atılır..

tamamen sallamadır :))
  • fuck milk get beer2  (21.01.09 13:18:30) 
soğuk havada insan vücudunun ısısı düşmesin, soğuğu daha az hissetsin diye, kan damarları büzüşür. bununla birlikte diğer kanallarda (idrar kanalları filan) büzüşür. tam hatırlamıyorum ama kandaki üre yoğunluğu artacağından (üre miktarı aynı kaldı ama alan küçüldü üre/alan oranı arttı.) böbrekler daha fazla üreyi kandan artar. çünkü böbreklerin çalışma prensibi madde miktarına değil, yoğunluğa endekslidir. böylelikle daha fazla idrar toplanır. mesane daha çabuk dolar. daha çabuk çişin gelir.


  • hia  (21.01.09 13:33:59) 
@fuck milk;
destekli salla be! midedeki yiyecekler asla oksijenle yakılıp kana verilmez :)mekanik ve kimyasal olarak parçanalır, bağırsaklarda emilir. hücre içinde anca kullanılır :)ki oksijenli her tapkimeye yakılmak denilmez :)
çoştum :))))
  • hia  (21.01.09 13:36:03 ~ 13:36:59) 
vücut terleme ile fazla su atamadığı için, suyun çiş ile atılması, diye biliyorum ben...


  • kabablanka  (21.01.09 13:42:46) 
vucut her durumda terler. fakat terleme vucut içi ısı dış ortamdan yüksekse artar. soğuk havada vucut terlerse iyice üşürsün. zaten terleme dışarı su atılımının çok küçük bir parçasında rol oynar. böbrekler günlük 2 litre artık suyu vücuttan uzaklaştırırsa yaz gününde (tek başına) terlemeyle en çok yarım litreye su atılır. terlemeyle alakalı olduğunu sanmıyorum.


  • hia  (21.01.09 13:49:07 ~ 13:50:27) 
ısınmak için bira içersin bol bol sonrası gelir.


  • madrigal  (21.01.09 13:52:04) 
böbreklerdeki glomeruluslar (bunlar ne bilmiyorum) büzüştüğü içindir diye aklımda kalmış.


  • pascha d  (21.01.09 13:52:57) 
:))))

yahu salladım zaten ne kızıyorsun..

doğru söylüyorsun bu arada..
hücrede yakılır enerji elde edilir..
mide de sindirilir.

ben de coşmuşum.. :))

ama sonuçta temel mantığı desteksiz mi sallamışım kardeşim.. :))
metabolizma hızlanıyor işte daha fazla ısı üretmek için..
daha çok çiş geliyor..
  • fuck milk get beer2  (21.01.09 14:04:07) 
ana neden kan basıncının yükselmesidir.soguk nedeniyle vucütta bulunan damarlar daralır,büzüşür.dolayısıyla kan basıncı bir miktar yükselir normale göre.kan basınıcının artması böbreğe idrarla atılması için göndenderilen süzüntünün yükselmesine yol açar...


  • kozanak  (21.01.09 16:43:10) 
Vucuttan su atilimini duzenleyen ADH ya da diger adi ile vazopressin adli hormonun az ve cok salinmasina neden olan bircok faktor vardir.
Soguk da, ADH'in salinimini azaltir; bundandir ki, usuyen insanlar cok iser. Bir diger etken ise mesela alkoldur. Alkol de, ADH salinimini baskilar.
Buna bagli olarak, kisisel bir cikarim yapmak gerekirse, ayagina corap giy yavrucugum, bobreklerini usutursun lafi da aslinda, sogukta kalan bunyenin adh saliniminin azalmasina bagli idrar artmasinin anneannecesidir.

Son cumle bilimsel degil, cikarim, adhin azalmasi bilimsel bir gercek, ama idrar artmasinin tek sebebi bu degil, ama soruya yeterli bir cevaptir umarim.
  • ciaccona  (22.01.09 02:24:35) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.