[]

Fulbright Bursu ve Amerika'da Doktora Eğitimi Hakkında

Merhaba, yüksek lisans ders dönemindeyim. Ortalamam iyi (baya iyi). Bir süredir bu fulbright Amerika burs Programını takip ediyorum. Hedefim Amerika'da doktora yapmak. Fulbright'tan geçen hafta okula seminere geldiler. Okul ücreti, konaklama ve diğer giderler için yıllık 35.000 $ olmak üzere 2 yıl burs verileceğini biliyorum. Seminerde diğer 2 yıl için ne yapılabileceğini sorduğumda "okulunuzla görüşüyoruz ve kalan 2 yılda okulunuzdan burs çıkmasını sağlıyoruz, sizi asla yarı yolda bırakmıyoruz" gibi çerçeve bir cevap verdiler detaylara girmediler.

Şimdi sorularım şunlar;
1 - Bu programda doktoranın kalan 2 yılını nasıl finanse ediyorlar? Beni dımdızlak ortada bırakırlar mı?
2 - Amerika'da doktora yapmanın artıları, eksileri nelerdir? Her üniversite'de yapılır mı? Bu 35.000 dolar limiti tercih hakkını biraz kısıtlıyor zira.
3 - Fulbright programından faydalanan biri ABD'de nasıl bir hayat yaşar?
4 - Fulbright ile ABD'ye gittiğimiğzde ekstra bir işte çalışabilir miyiz? Örneğin okullarda yarı zamanlı öğrenci olarak çalışabiliyormuşuz. Buradan gelecek gelirin katkısı olur mu?
5 - Amerika'da (eyaletler arası farklılıklar göze alınmaksızın) bir öğrencinin ortalama aylık masrafı (kalacak yer, yeme-içme, giyim, eğitim) ortalama ne kadar olabilir?

Maddi imkanlarım limitli olduğu için Fulbright'ın vereceği paranın üzerine çok koyamayacağım (max. 5000$). O yüzden ince eleyip sık dokuyorum. Daha önce Fulbright'tan yararlanan veya farklı amaçlarla ABD'ye gidenlerin yardımına ihtiyacım var.

Şimdiden teşekkürler.

 
3 - Fulbright programından faydalanan biri ABD'de nasıl bir hayat yaşar?

> gunluk yasamda diger ogrencilerden pek farkin olmaz. ayni kisitlamalar, ayni muamele. fulbright'in olayi okul bittikten sonra cok ise yaramasi. ayrica fulbright ile gelirsen, vizeni f1/j1'den h1b'e falan degistirmen imkansiza yakin. (program bitiminde ogrenci illa ki ulkesine geri donmek zorunda gibi bir durum soz konusu. programin ana amaclarindan biri ogrencilere destek verip abd icin pr yapmalarini saglamak. bunu da ogrenci ancak ulkesine dondukten sonra yapabiliyor)

4 - Fulbright ile ABD'ye gittiğimiğzde ekstra bir işte çalışabilir miyiz? Örneğin okullarda yarı zamanlı öğrenci olarak çalışabiliyormuşuz. Buradan gelecek gelirin katkısı olur mu?

> vizenle ilgili. sanirim f1 veya j1(exchange student isen) alacaksin. f1/j1 olunca calisma olayi 20 saat okul icerisinde kisitli. abd'ye gelir gelmez,kesin is bulur calisirim diye dusunme. "kesin is bulurum"a guvenip, is bulamayip acikta kalabilirsin. okullardaki is olanaklari cok kisitli ve ucretler cok dusuk ama buna ragmen basvuru ve adam kayirma cok. ayrica normalde vize izin vermiyor ve kisi illegal calisiyorsa, geldigi ulkeye geri sutlanmak cok olagan.
www.uscis.gov


5 - Amerika'da (eyaletler arası farklılıklar göze alınmaksızın) bir öğrencinin ortalama aylık masrafı (kalacak yer, yeme-içme, giyim, eğitim) ortalama ne kadar olabilir?

> tam olarak nereye gittigin cok onemli. southern california'da yasamak ile upstate new york'ta yasamak bir degil. hatta birak eyaletleri sehrin ne tarafinda yasadigin bile onemli. genel olarak turkiye'ye oranla hemen her sey 3-4 misli pahali. tabi ki turkiye'ye oranla 3-4 misli ucuz olan seylerde var . sehir uni.lerinden birinde okumuyorsan, ya da uni. kampusu dag basinda bir yerde ise saga sola gitmek icin araba bile alman gerekebilir. tam olarak nereye gidecegini soyleseydin, bir fikir verebilirdim.
  • tdl  (15.02.13 22:11:01 ~ 22:12:30) 
benim zamanimda master icin 2 sene, doktora icin 1 sene destek oluyorlardi... doktora'da kalan zamaninda zaten orada asistanlik kaparsin merak etme. benim bir arkadasim master'in 2. senesinde tecrube olsun diye asistanlik alip bursunu kestirdi mesela. ben 2 sene yattim:D


amerikada doktoranin en iyi yani daha sonra oradaki okullarda hoca olarak devam edebilmen... community college olur ya da uni'ler olur basvurularini yaparsin ve baslarsin iyi bir maas ile.

eksra iste calisamiyorsun cunku ogrencisin. asistanlik ancak.

aylik 35000 dedikleri de maksimum... bu gidecegin eyalet ve okula gore degisiyor. nev york'a gidersen misal buyuk ihtimalle maksimumu verirler cunku kiraya verecegin para bile binlerce dolar olacak. ama sessiz sakin bir kasabaya gidersen kiran 500 600 dolar olur, sana gelen para da 2000 dolar falan.

karisik oldu biraz kusura bakma:S
  • bliss  (15.02.13 22:23:11) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.