[]

Neden Bizim Mutfağımızda Balığın Yeri Yok?

soru başlıkta gençler.

bakıyorum sıradan bir fasulyenin bile onlarca yemek çeşidi var ama hamsi dışında türk mutfağında herhangi bir balık yemeği yok.

ben mi yanlış biliyorum?

 
türkiye denizlerinden çıkan tüm balıkların 2-3 çeşit pişirme metodu, yemeği vardır hemen hemen.


mevsimden mevsime çıkan bir yiyecek olduğu için fasulye, patlıcan, pirinç gibi olamaz tabiki.
  • Kaotik Notral  (15.02.13 18:07:59) 
karadenizde hamsiyle yapılan yemekler var. hamsili pilav mesela.


  • jpsartre  (15.02.13 18:09:12) 
bence yanlış biliyorsun. türkiye'de çok güzel balıklar çıkıyor ve çok güzel pişirme yöntemleri var. en iyisi ızgara ve fırın.

tabii deniz kenarındaki şehirler daha şanslı bu konuda.
  • ermanen  (15.02.13 18:10:58) 
yanlış biliyorsun. o bigi genç kuşağa aktarılmamış olabilir ama dedeler falan hangi balık 10 metreden tanırlar, ızgara mı, tavada mı, fırında mı, buğulama mı olur bilirler. ayrıca şimdi adını unuttuğum bir balık saklama şekli var çok yaygın, tuzlanarak yapılan. var yani. yok değil.


  • börtüböcük  (15.02.13 18:12:00) 
Vedat Milor da bundan şikayet ediyordu. Yeri yok değil, yeri var ama "pişirmesini bilmiyoruz" diyor kendisi. Karnımı çok acıktıran bir programı sırasında uygulamalı olarak balık nasıl yeniri göstermişti. Yani, yeri var ama lezzetli yapamıyoruz belki de?


  • dampire  (15.02.13 18:30:00) 
ızgara, buğulama muhabbetini demiyorum. hamsiyle hamsili pilav yapılıyor, ekmeği var keki var vs.

ama denizlerimizde çıkan diğer balıklar için yok bunlar. bir çinekop, levrek için duymadım bunları.

@jpsartre hamsiyi yazdım zaten. onun dışında diyorum.
  • mattiadestro  (15.02.13 18:30:03) 
hamsinin o kadar çok şeyin içine girmesinin coğrafyayla ilgisi var sanıyorum. karadenizde balık çeşidi pek yok. karadeniz'in coğrafyası malum, hayvancılık yapmak güç, tarım ürünleri çeşidi de sınırlı. protein ihtiyacı ve balığın bolluğu böyle bir sonuca götürmüş olabilir. öte yandan ege ve marmara'da balık çeşidi bol, coğrafya sınırlaması yok. mutfak zaten geniş, her türlü ürün yetişmesine mukabil. osmanlı mutfağı, rum mutfağı vs.

bir de bu açıdan bakmak lazım.

dışarıda yenilen balığın lezzetsizliği ise tamamiyle farklı bir sorunun cevabı.
  • börtüböcük  (15.02.13 18:37:43) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.