[]

refurbished macbook air

amerika'dan refurbished macbook air getirtmek gibi bir planım var. oradan bir akrabam alacak ve gönderecek.

1- refurbished laptop alınır mı?

2- gümrükte ne kadar vergi isterler? istememeleri için ne yapabilirim?

3- bu tarz işler için bir iki site vardı ama bulamadım. konu hakkında bilgisi olanlar yardımcı olsalar ya..

4- (edit) klavyenin türkçe'ye çevirilmesi için bilkom 50€ gibi bir rakam istiyordu sanki. bilgisi olan var mı?

 
diğer şeyleri bilemeyeceğim ama 4) için şu olmaz mı, tamam belki macbook air'de kötü gözükür ama değişmesi gereken tuşların yerine düzgün bi sticker filan yapıştırsan da 50 euro vermekten kurtulsan?


  • maersk  (20.01.09 14:03:05) 
2-istememeleri için yapılacak birşey yok.
cihazın tahmini değeri üzerinden %20 gümrük vergisi+%18 kdv galiba

  • zubundy  (20.01.09 15:12:55) 
1. alinir
2. eger akrabanin kendisi getirecekse, benim laptopim diyerek sokabilir, kutuyu vs getirmesin ama, cantaya atip, cantayi da omza atti mi problem olmaz.
3. hatirlayamadim
4. daha yuksek bile olabilir o rakam. klavye ustune sticker yapistirmak daha iyi, illa ki turkce karakter gormek istiyorum dersen.
  • x daemon  (20.01.09 19:56:15) 
1. ve 2. soruya farklı bir açıdan yaklaşıp yanıtlıyorum (gecenin bu saatinde yaramın üzerine kova kova tuz dökülmüş gibi oldu ama neyse). Sevgili ülkemiz teknoloji çöplüğü olmasın diye çıkartılmış bir dolu kanun ve yönetmelik, bilişimle ilgili "refurbished" hiç bir şeyin yasal olarak ithaline izin vermez. Bu yüzden bu tip bir ürünü resmen gümrükden geçirmeye çalışmanızı şahsen önermem, ya da yapmadan önce iyice araştırın. x daemon'un 2. soruya verdiği yanıt en iyi çözüm olabilir (kutu yerine çantada ve omuzda getirilmesini çok ciddiye alın), ancak hala geçerli mi bilmiyorum ama bir zamanlar bu tip aletleri getiren kişinin kaydını alıp ya da pasaportuna kaydedip, çıkarken geri götürüyor mu diye bakarlardı. Eğer bu kural hala varsa ve getirecek kişi kısa süre sonra Türkiye'den tekrar ayrılacaksa sorun olabilir. Buna da bakmak lazım. Kişisel tahminim artık pek çok kişide laptop olduğu için belki bu uygulamadan vazgeçmişlerdir. Eğer bu konu ile ilgili önümüzdeki bir kaç günde daha doğru ve güncel bilgi edinirsem tekrar yazarım.

Soruyu tekrar okuduğumda "alacak ve gönderecek" kelimelerine takıldım. Bunu yaparsanız gümrükden geçirip resmen ithalat yapmanız gerekir, fatura gerekir, "refurbished" sorunu olur, laptop olunca maddi değeri yüzünden sanırım hediye diye geçiremezsiniz, vs vs. Sanırım birisi elinde getirebilecekse biraz daha olabilir bir senaryo.
  • aspira  (21.01.09 01:28:32) 
laptop gönderilecek, akrabam yakınlarda gelmeyecek. o zaman ben de yakınlarda akrabası gelen birilerini bulmaya çalışayım.


  • co2s2  (21.01.09 08:12:34) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.