[]

Korsanın Sınırları

merhaba,
kuyuya bir taş atıyorum bakalım nasıl çıkaracağız? merak ettiğim konu, mesela elimde bir albüm olsa, bu da özel yapım bir collectors edition audophille plak olsa, evde tamam dinlenir, takdir edersiniz ki dışarıda ne yapılır bu plak? hiç. dolayısı ile bir dijital kopyasına ihtiyaç duyulsa ve dense ki "yahu dünyanın parasını vermişim bir de cd' mi alayım???, bir kayıpsız dosyasını artık 16 bit, 24 bit ne ise indirir dijital ortamda da onu dinlerim." bu doğru bir yaklaşım mıdır? yoksa git kardeşim bir de cd' ye para ver al demek mi gerekir bu konuda? dijital pikap alıp evde kayıpsız bir formata çevirmek te işin ayrı bir boyutu, o zaman ne olur? ben bu korsan işinin sınırlarını kavramakta zorlandım, sizlere bir sorayım istedim. buyrun.
selamlar.


 
Bu sınırları gri bir konu. Dağıtımcılar olmaz diyor, sivil insiyatifler hkkınız var diyor.

Yalnız şerefsizler buna da bir çözüm buldular. Adamlar diyor ki artık: biz size bu sanatçının son albümünü satmıyoruz, albüme ulaşmak için kullanılabilecek yol-yöntemlerden sadece birisini satıyoruz. Başka bir yöntem kullanırsanız illegal olur diyor.

Aynı şekilde mesela steam'den oyun aldığınız zaman aslında oyunu değil, kullanım hakkını satın almış oluyorsunuz. Bu ortaya çıktığında çok tartışıldı ama, bişey de olmadı açıkcası.
  • arnatuile  (12.02.13 11:23:26) 
bir ara bruce wills itunes de satın aldığı mp3 leri çocuklarına bırakması yasal değil diye dava açmıştı. yani para verdim artık bu benim ve ben de kime istersem veririm bile diyemiyorsun... arnatuile nin dediği gibi baya gri bi konu bu.


  • patir  (12.02.13 11:49:00) 
Bunu şu şekilde de tartışabilir miyiz? Mesela ben playstation'a bir oyun aldım, ama bilgisayarda da oynamak istiyorum. Şimdi gidip internetten bilgisayar versiyonunu indirsem, korsan olur bu.

Onun dışında, pikap kullanıp flac'e çevirir dinlerseniz dinlersiniz, buna bir şey denemez sanırım.
  • dampire  (12.02.13 12:27:08) 
Kendine bir kopya olusturman yasal.


  • Mikail bey  (12.02.13 12:29:57) 
çok teşekkür ederim açıklayıcı bilgiler için, kendim için kullanacağım şeyler için sormuştum, paylaşma gibi bir niyetim yoktu, o elbette korsan olacaktır. oyun için konuşulan konu da mantıklı gibi geldi lakin ne kadar bağlı bilemiyorum. mesela dvd' sini aldığımız bir filmi çevirip telefona atıp yolda izlemeye de benziyor. bu da korsan olmamalı gibi geliyor. o vesile ile çıkamadım işin içinden. cevaplar pek açıklayıcı oldu, tekrar teşekkürler.


  • ohtararan  (12.02.13 13:55:08) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.