[]

muhabet kuşu

yeni yeni muhabbet kuşu beslemeye başlamış ve tecrübesi olmayan kişilere kuşa neler yapıp yapılmayacağını, kuşun nasıl beslenmesi gerektiğini kısacası tecrübelerinizi paylaşır mısınız? zira o kadar hassas kuşlar ki, her an bir şey mi oldu, diye tedirgin oluyor insan?




 
Maddeleyecek olursak;

- Dediğiniz gibi hassas hayvanlar olduğu için kaba hareketlerden kaçının, zaten bir damla bir şeyler.
- Eğer yavru olarak aldıysanız yavrulara özel yemler var onları kullanın.
- Yemliğini gün aşırı temizlerseniz iyi olur, zaten kolay bir işlem. Üstte kalan boş yemleri üfleyerek temizleyebilirsiniz.
- Kafesin altına temiz olması için kağıt havlu veya bir A4 kağıdı koyabilirsiniz (Bunları da tırtıklayıp yiyebiliyor, koymasanız temizlemesi daha zor ama daha sağlıklı kuş için). Sakın ola gazete kağıdı koymayın boyalı olduğu için kuşu hasta edebilir.
- Marul, elma vb. meyve ve sebze parçalarını ufak olmak kaydıyla kafesinin içine bir yere takabilirsiniz. ama çok sık yapmayın ishal olabiliyorlar.
- Kesinlikle elinizle yıkamayın. Onlara özel banyoluklar pet shoplarda satılıyor. O banyoluklara gerek yok derseniz, ufak bir tabağa ılıtılmış bir su koyun ve karşısına geçip izleyin :)

ayrıca konuşturmak ve size yakın olmasını istiyorsanız;

- Kesinlikle ilgilenmelisiniz. Kafesinden çıkmayan bir kuş ne konuşur ne de size yakınlık gösterir.
- Yavruyken yavaş yavaş dışarı salın. ilk başlarda sağ sola istemsiz uçacaktır muhtemelen ama zamanla evi tanıdıkça alışacak. Araştırmaya başlayarak, zamanla size de yaklaşacak. Sizde ürkütmeden (elinize kolay kolay gelmez :) mesela omzunuza geldiğinde onunla konuşun, rahat söyleyebileceği kelimeler söyleyin (aşkım, cicikuş vb.).
- Kuşu kafesten dışarı çıkardığınızda size ve eve alışmış bile olsa kesinlikle pencereleri ve bilumum dışarı ile olan bağlantıları kapatın. Bir anda kaçtığında ne olduğunu bile anlamıyorsunuz.

aklıma gelmeyen diğer bilgiler için uzman tv nin yardımı dokunabilir.

www.uzmantv.com
  • yaseka  (09.02.13 13:18:05 ~ 13:43:10) 
yaseka'nın dediklerine ek olarak aklıma gelen bazı şeyler:

- kesinlikle hava akımında bırakmayın. bulunduğu odada ani ısı değişimi bile olsa (cam açılması gibi) hemen hasta olabiliyorlar. kışın mümkün olduğunca sıcak tutun ama kafesi kalorifere de yapıştırmayın.
- kafese gaga taşı koyun. alçıdan yapılanlardan değil de çakıl taşları yapıştırılmış gibi duran daha kaliteli bir şey var. onu kullanın mümkünse. o kendi gagasını törpüleyip şekillendirir, gagasını kesmeye kalkışmayın.
- tırnaklarını törpüleyecek diye sakın törpülü tüneklerden almayın. hayvan ayaklarını basıyor ona, canı acıyor. ayak derileri çok hassastır. yara bile yapabilir.
- özellikle gece ışık kapandıktan sonra gagasını çıtırdatır, bu mutlu olduğu ve uyumaya hazırlandığı anlamına gelir.
- hayvanı çıldırtmak istemiyorsanız kafese veya yakınına ayna koymayın. her gün bizzat ilgilenin, oynayın, konuşun.
- avucunuza almadan sevin. kuşlar ele alınmaktan nefret eder. onun yerine zamanla yanaklarını, başını kaşımanıza izin verecektir.
- sulukları zamanla yosun tutabiliyor, o yüzden ara sıra bir diş fırçasıyla suluğu fırçalayarak yıkayın.
- kesinlikle bit spreyi adı altında satılan spreyden kuşa ya da kafese sıkmayın. kuşu zehirlemesi bir yana, kuşunuz zaten evden çıkmadığı için bitlenmeyecektir.

ileride başka sorunuz olursa bana buradan ya da sözlükten ulaşabilirsiniz. yeterince ilgi ve sevgi gösterirseniz kedi-köpekten farksız sevilecek mükemmel bir canlıdır muhabbet kuşu :)
  • boo ya moon  (09.02.13 13:37:01) 
hem ortalık batmasın diye, hem de yemini her gün kontrol etmek zorunda kalmayın diye kabuksuz yem kullanın. (tabii gözlemleyin, eğer kuş kabuklu yeme alışkınsa kabuksuzu yemeyebilir)

mutlaka ayna alın, altında zili olanları öneririm. aynadaki görüntüleriyle konuşmayı pek severler.

kafesinden çıkarmak istediğinizde kapağı açık tutun, izin verin kendisi çıksın. kafese koymak istediğinizde kuşu işaret parmağınıza alıp, kafesin kapağını açıp elinizi kafesin girişine doğru uzatın, kendisi içeri girer zaten.

arada kulaklığın sesini açıp kafese yaklaştırarak müzik dinletebilirsiniz. ilgisini çekip hoşuna giden şeylerde kafa sallamaya başlarlar. aynen böyle sağa sola giderler; www.youtube.com

ıslık çalarak ona seslenebilirsiniz. ıslıklara cevap veriyorlar, bir süre sonra taklit etmeye başlıyorlar. konuşturmak isterseniz ş,c,m,ç,r gibi sesleri çok rahat çıkarırlar.

ilk günlerde kafesin yeri değişmesin, kafesten çıkarmayın. ortama ve size alışsın.
ilk uçuşta elinize vs gelmiyorsa kafesteki aynasını çıkarıp sallayın, ayna altındaki zilin sesine gelecektir mutlaka.
kafese girmek istemezse yine aynasını çıkarıp onu kullanarak adım adım kafese sokabilirsiniz.

gaga taşı olarak mürekkep balığı kemiği kullanın.
kuş kumu kullanmayı da unutmayın.

aralarında zıplayabileceği iki tünek olursa çok daha eğlenceli bir hal alabilir kafesin içi. aynı şekilde kafese asılan ballı yem çubukları var, onlardan da alabilirsiniz, zaman zaman kafes renklenir.

hastalanınca kabarırlar, halsizleşirler, bazen ishal olurlar. o zamanlarda suyuna bebe aspirininin 1/4ünü ezip suyuna karıştırın. ve suyu gün aşırı yenileyin, taa ki iyileşinceye kadar.
  • battlenet  (09.02.13 13:55:05 ~ 13:57:17) 
Elime alip o istemese de seviyorum.kafesten cikinca basima konup saclarimi kirmayi seviyor..ilgi konusmaya bayiliyor..tek kalmasi beni uzuyor..aynaya bakmaya bayiliyor..az ilgiyle deliye donuyor..bazen hey yarabbim hayvan bile ilgi istiyor diye tamamliyorumm.bazen tug dokme donemlerinde agresif oluyor gakmaliyor sasirrmayin..ama onu cook seviyorumm..


  • Barbunya2  (09.02.13 14:02:15) 
Los isikta az goruyor..ucmasi gerek..fosfor pembe ve kirmizi renkten nefret edip yesili seviyor .cips yemeyi cok seviyor


  • Barbunya2  (09.02.13 14:09:47) 
  • megafon  (09.02.13 14:43:24) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.