[]

Ekşi Sözlük - Otostopçunun Galaksi Rehberi

İkisi arasında ne gibi bir bağıntı var? Otostopçu sözlüğün yaratımını tetikleyen şey mi yoksa?




 
www.etohum.com

....
Ekşi sözlük çıktığında wikipedia, everythingto gibi siteler ve otostopçunun galaksi rehberi kitabının yazarı Douglas Adams’ın geliştirdiği gibi siteler yok o zaman.

Sedat Kapanoğlu yazılarda ilginç kelimelere ilginç linklere “bakınız”lar vermenin mizahi yönünden hoşlanıyor. Böyle bir veritabanı olsa ve içinde aklımıza hayalimize gelebilecek her şey bulunsa diye düşünüyor. Ve böyle bir şeyi imkansız kabul ederek fikri kenara atıyor. 1997 yılında Douglas Adams’ın “Otostopçunun galaksi rehberi” kitabını okurken kitapta böyle bir şeyden bahsedildiğini görüyor. Yani kainatta herkesin içine girdiği bir bilgi kaynağından bahsediliyor. Fikir çok ilginç geliyor ama sözlükle hiç eşleştirmiyor. Sedat Kapanoğlu 1998 yılında mizah yazıları yazmaya devam ediyor, ftpden upload edip sonra bunlara tasarım koymak zor gelmeye başlıyor. Programcı olduğunu fark ederek bunu kolaylaştıracak bir altyapı geliştiriyor. Bunu geliştirirken “bakınız” da olabilir diye aklına geliyor. Ve sözlüğün konsepti ortaya çıkıyor.
...

Sözlüğü ilk başta belli bir kesime açmak ve bir kesimi hariç tutmak gibi bir niyeti olmayan Sedat Kapanoğlu, Douglas Adams’ın kitabında da herkesten bahsettiği gibi herkesi dahil etmeyi amaçlıyor. Fakat bir süre sonra denetim yükünü karşılayamıyor. Mesela Wikipedia herkese denetleme yetkisi vererek bu yükün altından kalkıyor. Mecburen durdurmak zorunda kalınca, barın önünde biriken insanlar gibi burada ne var neler oluyor diye meraklı kuyruklar oluşuyor.
  • ocanal  (06.02.13 21:54:17 ~ 21:55:35) 
ya da şu;
(bkz: haftalık dergisi ssg röportajı)

"- bu fikir nasil geldi akliniza?
1995 yiliydi. boyle bir sey ne kadar eğlenceli olur diye dusunmustum. iki yil sonra douglas adams in otostopcunun galaksi rehberi adli bir kitabini okudum. kitap, kainatin her yerinden yazarlarca guncellenen devasa bir bilgi kaynagi gibi bir kavrami anlatiyordu.1999 yili subatinda eski kiz arkadasimla birlikte yaptigimiz sour times isimli bir icerik sitesinde yazdigimiz seyler, komik ama insanlara bilgi verir durumuna gelmeye baslayinca 14 subat aksami sunu yapivereyim diye oturdum. 15 subat geceyarisi da siteyi actik."
  • lord esseginziki  (06.02.13 21:55:57) 
vaay. sözlüğün burcu kovaymış. geceyarısı haritasını çıkardım yükselen akrep, ay aslan. vuhhuuuu. dolunay.
sedat beye biri sorar mı saat tam kaçta açmış sözlüğü ve nerde ikamet etmekteymiş o sırada.

  • öptüm sezen  (06.02.13 22:22:50) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.