[]

1 tb video verisi depolamak icin en guvenlı platform

Sımdılık ıkı harddıskte saklıyoruz verileri - biri, digerinin yedegi seklinde. Ama ne olacagı belli olmaz dıye baska bır alternatif arıyoruz.

Bılımsel amaclarla kullanılan veriler bunlar, 10 sene sonra da kullanılabılsın ıstıyoruz. Okul ıcınden dısk alanı verıyorlardı, bır problem cıkmıs; butun datalar gıtmıs.


 
google drive

Storage Monthly Rate
25 GB $2.49
100 GB $4.99
200 GB $9.99
400 GB $19.99
1 TB $49.99
2 TB $99.99
4 TB $199.99
8 TB $399.99
16 TB $799.99
  • dokunmakalbime  (06.02.13 13:28:16) 
bir yere koyup 10 sene orda sapasağlam durması imkansız bence. HDD'ler ufak sarsıntılardan hasar görüp kolayca kullanılmaz hale gelebiliyor. SSD'ler HDD'lere nazaran daha dayanıklı ama şu anda yeni yeni yaygınlaşıyorlar, biraz yüksek ücretleri.
DVD-Blueray disk'lere depolamak da bana göre riskli, onların çizilmesi falan söz konusu. elinin altında olmuyor sonuçta kabına koyup bekletiyorsun. her canın istediğinde açıp bakmak istesen de çizilebilir, başına bi' şey gelebilir.

bulut bilişim bu noktada en ideal seçenek sanırım. Dropbox ve/veya Yandex.Disk'e yüklersiniz, en azından önümüzdeki 1-2 yıl oralarda durur. Dropbox batar, ne bileyim Yandex sunucuları yanar; böyle şeyler olabilir. Bu yüzden 10 yıl sizi idare edemez dedim hiçbir seçenek. Ama hem dropbox hem yandex'te durursa en azından birinde bi sorun olunca başka bi yerde yedeğiniz olmuş olur, başka bi hizmet bulup ona yüklersiniz. Daima 2 bulut bilişim kanalıyla çalışmanızı öneriyorum yani. 2-3 yılda bir hizmet değiştirirsiniz piyasada kim liderse. Şu anki Dropbox ama 10 yıl sonrasını öngöremediğimizden 10 yıl orda dayanır diyemiyoruz yani.
  • hjarteblod  (06.02.13 13:31:53) 
Bulut bilişim iyi bir tercih ama koskoca megaupload'ın 1 günde uçup bütün verilerini götürdüğünden ötürü insan yine de emin olamıyor.
Bence bu nedenle google drive'ı deneyin. Büyük şirket bana güven veriyor. Dropbox'a o kadar güvenmiyorum.

  • dampire  (06.02.13 13:32:01) 
kontrolü ne kadar senin dışında olursa güvenilirliği o kadar azalacaktır. okulu filan unut zaten de cloud olayları da bana yeterince güvenli gelmiyor.

verilerin çok önemli belli ki: o zaman en az iki harddisk + birkaç kopya dvd'de tutardım senin yerinde olsam. birkaç yılda bir de bu diksleri yenilerdim. yeniden kopyalardım. mutlaka 2-3'ten fazla değişik ortamda (yani harddsik, dvd, başka bilgisayar, cloud) olmasına ve her ortamın da bir kaç kopyasının olması ideal olurdu herhalde.

aslında bende de aynı durum var, bahsettiğin durum benim aklıma gelmedi biliyor musun. sanıyorum ki harici harddsikte ilelebet duracaklar. en yakın zamanda paranoyak önerilerimi kendimde deniyeyim :)
  • puc  (06.02.13 13:39:49) 
Eğer kullanmayacaksanız, yalnızca 'ulan yangın mangın olur yedeğin de yedeği dursun' diye düşünüyorsanız, Amazon Glacier'a yükleyebilirsiniz. Amazon da onların birkaç yedeğini alıyor zaten. GB başına 0.01 dolar, ayda 10 dolara geliyor sizin ihtiyaca.

İleride bir felaket olur da datalara erişmek isterseniz o zaman 80-90 dolar bişi ödüyorsunuz, onu hesaplaması biraz meşakkatli. Acil değilse, birkaç güne yayarsanız verileri çekmeyi bedavaya bile çekebilirsiniz.

Bunla ilgili bi yazı yazayım ben müsait bi zamanda, güzel hatırlattın :) Amazon iyidir, tavsiye ediyorum şiddetle.
  • roket adam  (06.02.13 13:52:30 ~ 13:53:11) 
Ben de bir kaç noktayı aydınlatmak isterim.

1) Eğer lisans/patent kaygıları oluşturabilecek veriler ise hiçbir Cloud / Online Disk vs. sağlayıcısına güvenemezsiniz.

2) Lokal veya Online sağlayıcı (Cloud vs) farketmez Harddisk üzerinde duracak olan verilerin hangi dosya sisteminde duracağı da kritik öneme haizdir ki ZFS hariç hiçbir dosya sistemi kayıpsız değildir. Hangi donanım hangi kopyalama / aynalama (raid vs) olursa olsun yıllar içersinde verileriniz kaybolur. Solaris olsun (pahalı) FreeBSDgiller olsun (bedava) kritik öneme haiz bilgilerinizi başka bir dosya sistemi üzerinde tutmanızı tavsiye etmem. Her halükarda ilave yönetimsel maliyet getireceği aşikar. Linux için henüz doğal bir desteği yoktur / olmayacaktır (lisanslar vs).
  • just wondering  (06.02.13 14:25:57) 
Just wondering'in dediklerinin aksine, Amazon Glacier yıllık 99.999999999% güvenilirlik sunuyor, bunun için de veriyi farklı datacenter'lar içerisinde farklı üniteler içerisine yedekliyor. Ayrıca AES 256bit şifreleme var güvenlik için, keza zaten kimse açıp bakamaz trilyonlarca tb veri içinde sizinkilere, çok büyük bir suç bu. Sizin kendi çapınızda oluşturacağinız hiç bir sistemin bundan güvenli olabileceğini sanmıyorum :)

Dropbox ve Google Drive biraz daha farklı o konuda, onlar daha transparan. Dolayısıyla üstte yazanlar onlar için geçerli olmayabilir.
  • roket adam  (06.02.13 14:31:00) 
@roket adam; Benim aksime demişsiniz de; ben sunmuyor demedim. O küsüratlı rakamın 100 olmamasının nedenini açıkladım sadece. Keza olayın şifreleme ile alakası da yok; Bir ağ LAN'dan WAN'a dönüştüğü anda yine ancak virgüllü rakamlar konuşabilirler. Her ne kadar aksimi iddia etmiş olmasanız da sözkonusu olan Uzun yıllar, Güvenilebilirlik gibi kavramlarsa günümüz teknolojisinin sunabildiklerini hatırlatmak istedim ben sadece referans veya şirket tavsiye etmedim, etmem. Detay ve Araştırmalar için muhattab adresi; www.google.com

PS: Bir de kendi yapabilecekleriniz çoğu zaman size satılmak istenenden daha kararlı ve güvenilir olacaktır. Zahmetli olabilir tabi ama ödeyeceğiniz parayı zahmetle kazandığınızı varsayıyorum.
  • just wondering  (06.02.13 16:40:23 ~ 16:41:09) 
Hiç bir zaman %100 olmayacağı gerçek elbette, ikimiz de benzer söylüyoruz aslında. Ben sadece şahsen en güvenilir olduğunu düşündüğüm hizmeti paylaşmak istedim. Kolay gelsin diyelim :)


  • roket adam  (06.02.13 17:02:40) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.