[]

yunanistan ve türkiye arasındaki sorunlar

merhaba,
uzun ve derin bi konu olduğunun farkındayım. fakat iki ülke arasındaki sorunlarının neden kaynaklandığını özetlemenizi isteyeceğim.

bir diğer sorum ise, bildiğim kadarıyla şimdi yunanistan topraklarında yaşayanlar ile yunan mitolojisini yazan yunanlar aynı değilller. 1820lerde yunanistan kuruluyor. eski bi tahi hocam, eski bir medeniyetin üstüne kurulmuş yeni bir millet olduğunu söylemişti yunanların. haklı sanırım.

bir diğer şey, biz yunan diyoruz, sanırım iyonya kelimesi ile aynı kökten geliyor. helenler denilen uygarlık büyük iskenderin milleti, greece ne oluyor peki. 1820lerden önce (biliyorum osmanlıya aitti o topraklar ama daha öncelerde) buradaki yerleşim "greece" benzeri bi isimle mi anılıyordu?

 
osmanlı döneminde zaten milliyetçilik oraya daha önce uğradı ve bağımsızlıklarını kazandılar. türkiye kendini osmanlı'nın devamı gibi gördüğü için de oradan bir hınçları var, kendilerini işgal ettiğimizi düşünüyorlar.

onun dışında modern türkiye ve yunanistan arasındaki en büyük problem kıbrıs. kktc dünyada kimse tarafından tanınmayan, bir oldu bitti ve türk işgaliyle kurdurulan ve yaşatılan ülke. onun dışında kıta sahanlığı da bir başka problem. 70 milyonluk türkiye onlar için her zaman büyük bir tehdit; hele kıbrıs meselesinden dolayı şaka yapmadığımız da açık. bunların dışında mübadele 6-7 eylül olayları gibi bir sürü sorun yaşandı. tarihsel olarak da yunanistan kendini bizans'ın devamı olarak gördüğünden özellikle istanbul ve sonra ege üzerinde hak iddia ediyor - en azından milliyetçileri -. kurtuluş savaşında da o yüzden savaşmıştık.

antik yunan'dan sonra yunanistan toprakları çok farklı dönemlerde çok farklı topluluklarca işgale uğradı. haliyle antik yunan ile şimdiki yunanistan çok farklı şeyler. ki zaten antik dönemde fransız ihtilali sonrası gibi milliyetçilik olmadığından zaten aynı diyemeyiz, bilemeyiz.

greece nereden geliyor bilmiyorum. yardımcı olduysa ne mutlu.
  • repins  (05.02.13 02:06:29) 
-bir diğer şey, biz yunan diyoruz, sanırım iyonya kelimesi ile aynı kökten geliyor. helenler denilen uygarlık büyük iskenderin milleti, greece ne oluyor peki. 1820lerden önce (biliyorum osmanlıya aitti o topraklar ama daha öncelerde) buradaki yerleşim "greece" benzeri bi isimle mi anılıyordu?

en.wikipedia.org
en.wikipedia.org
  • tdl  (05.02.13 02:56:47 ~ 02:57:07) 
milliyetçileri kendilerine hellas derler yani helenizme atıf yapılıyor.

makedonyayı da kendileri gibi sayarlar.
  • thracian  (05.02.13 03:06:02) 
Orta Asya'dan at sırtında gelip Constantin şehrini işgal etmiş, yetmemiş canım şehri 500 senede perişan bir hale getirmiş olduğu için göçer Türkler pek sevilmez. Daha sonra türkleştirme politikalarıyla Rumlara yapılanlar ortada. Katliam, yağma, tecavüz... Daha ne olsun?


  • mega idea  (05.02.13 07:55:46) 
"hellas" milliyetçilerin kullandığı bir ifade değil, yani onlara özgü değil resmi yunan pasaportunda greece değil büyük puntolarla hellas yazıyor nationality bölümünde yine "hellenic" yazmakta. keza yine kimlik üzerindede "hellenic republic", "hellenic nationality" ifadeleri yer alıyor.

neden sorunlarımız var, hangi komşuyla sorunumuz yok ki :)
  • olurnedenolmasin  (05.02.13 09:59:28) 
bitmeyecek olan bir düşmanlıktır. www.dusman.net videoyu izlemenizi şiddetle öneririm.


  • cohencohen  (01.12.18 11:11:19 ~ 15:59:34) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.