[]

cpu fanının çıkması durumunda ne yapmak gerekir?

core 2 quad q6600 işlemcili bilgisayarım mevcut. fanlardan çok ses geliyordu, açayım temizleyeyim dedim. cpu'nun fanını da temizleyeyim derken fanla cpu'yu birbirinden ayırmış bulundum. baktım termal iletkenliği sağlayan macun duruyor. "aha sıçtık, fanı çıkartmamak lazımdı heralde" diyerekten fanı yerine taktım. bilgisayarı açtım. sisoft sandra'yla işlemciye test maksatlı bir yükleneyim dedim. beklediğim oldu ve bilgisayar dondu. bir kaç kere işlemi tekrar ettim. donmalar devam etti. yine sisoft içerisinden fanın thermal resistance'ına baktım 0,08 C/W gösteriyordu. benim bildiğim kadarıyla thermal resistance ne kadar düşükse o kadar iyi, ki bu da oldukça düşük bir değer.

iyice kafam karıştı. ne yapmam lazım acaba?

yeni bir cpu fanı mı almam lazım? eğer yeni fan almam gerekiyorsa işlemcinin üzerinde kalan kurumuş termal macunu nasıl temizlemem gerekiyor?

işletim sistemi: windows vista 32 bit.

 
önce bir bak tam oturmuş mu o olmazsa macun alıp sürüp tekrar yapıştırmayı. o da olmaz sa yeni fan al, macunu bezle veya metal bir şeyle silersin. macun olmazsa olmaz değildir ayrıca. büyük ihtimal fan uçmuştur.(oturmamazlık etmediyse tabi, iyi kontrol et tekrar ediyorum)


  • abtash  (17.01.09 16:00:36) 
benim bildiğim; eğer fan oturmazsa işlemci aşırı ısınacağından ve bu sıcaklığın da bir üst sınırı olduğundan sistem başlatıldıktan biraz sonra "cpu over temperature" hatası vererek durdurulacaktır.


  • rodeocu  (17.01.09 16:07:29 ~ 16:08:04) 
termal macum sağlıklı bir ısıtma için tabi ki olmazsa olmazdır..

öncelikle fan yerine tam oturmuş mu oturmamış mı bi emin ol.. benim tavsiyem kasayı yan yatır ve öyle dene yani heatsink (o aliminyum parça) yukarı doğru baksın, yerçekiminden faydalan, gerekirse elinle biraz da bastırabilirsin heatsink'i.. eğer düzgün çalışırsa kasa dik dururken heatsink ile cpu arasında boşluk kalıyo demektir ve heatsink'i tekrar çıkart ve yeniden monte et.. bir de fanın çalışıp çalışmadığından emin ol belki onun kablosunu da çıkarmışsındır yanlışlıkla..

termal macuna gelince, onu temizlemek için aseton yada tiner kullanabilirsin.. kulak pamuğu yada normal pamukla yavaştan sil temizlemek için.. yeniğ termal macun sürmek imce bir iş biraz.. çok sürersen yarardan çok zarar olur.. çok ince bi tabaka halinde sürmelisin..
  • dmr  (17.01.09 16:24:54) 
yeni fan al termal macunuyla geliyor.


  • sanio  (17.01.09 18:04:56) 
Termal macunu saf alkolle temizleyip yenilemek ve soğutucuyu yerine güzelce monte etmek yeterli olacaktır. Ben termal macunu asetonla temizleme taraftarı değilim. Aseton ciddi bir şekilde aşındırcı bir maddedir. Sakatlık çıkarma ihtimali her zaman var. Sentetik tiner de kullanılabilir sanırım.


  • carc  (17.01.09 18:54:23) 
fan zarar görmediyse yeni fan almak saçmalıktan başka bir şey değil dmr'in dediği gibi hassas bir biçimde termal macunu cpunun üstünden temizle yine aynı hassaslıkla yeni termal macunu tek damla biciminde işlemcinin üstüne damlat. çok damlatma ama bir yağmur damlasının yarısı kadarı yeterli olacaktır(oha tarife gel ama başka bir şey diyemedim) sonra temizlemiş olduğun cpufan bloğunu tam o damlanın üstüne getir nazik ve oval hareketlerle yedire yedire oturt. afiyet olsun.


  • atrin  (17.01.09 19:22:53) 
SpeedFan isminde bir program indirdim. CPU'nun son 3-4 saatlik sıcaklığını kaydettirdim. 35 C dereceyle 50 C derece arasında değişiyor. Fallout 3'ü açtım. O açıkken dahi sıcaklık 50 dereceyi geçmedi. Bir problem yok gibi görünüyor. Duruma göre (sıcaklık artarsa) yeni bir fan almayı düşünebilirim, zira bulunduğum yer yazın cehennem gibi oluyor. Bilgisayar neredeyse 7/24 açık ve CPU'nun soğutulması gerekiyor. Öneriler için çok teşekkürler.

Ben yaşamış olduğum bu deneyimden şöyle bir sonuç çıkardım: CPU'ya termal macunla yapıştırılan fan bir şekilde cpu'dan ayrılıp tekrar birleştirilirse termal macun ısı iletim özelliğini kaybetmiyor.
  • kriker  (17.01.09 19:32:10) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.