[]

Aldigi Kadar Un Kavramini Kim Bulduysa Bu Gece O'na Uyuz oldum

Bu aksam mini pizzalar yapmak icin saatlerce ugrastim.Butun malzemelerini,soslarini hazirladim bir tek hamurunun kivamini tutturamamisim (ki tarifte yazan sekilde hazirlamistim)aldigi kadar un bolumunu anlamamisim,civik oldu.Mayalanmaya biraktiktan sonra farkettim.Ustune yavasca un ekleyerek duzeltmeye calistim ama olmadi.Ben de mecburen hamuru doktum,bizim pizzalar da hayal oldu tabii.Hayir anlamiyorum cidden,aldigi kadar un ne demek?Bu nasil bir olcu?

Ha bir de boyle durumlarda hamurun kivamini duzeltebilecegimiz bir yontem varsa soyler misiniz?En azindan bundan sonra boyle bir durum oldugunda hamuru dokmek zorunda kalmam,o kadar cabam da bosa gitmez.


 
şimdi bazı hamurlar yapış yapış ve cıvık olur, ama o genelde tarifte belirtilir zaten.

pizza falan gibi şeylerin hamurları için "aldığı kadar un" demek, hamurun cıvıklığı gidip, normal bir hamur kıvamı oluncaya kadar un koyman gerektiği anlamına geliyor.
yani ele yapışmayan, kolay yoğurulan, kulak memesi kıvamı denen şey ya da bunun benzeri oluncaya kadar un koyacaksın az az.

mayalanmaya erken bırakmışsın, o daha un alırmış.
mayalandıktan sonra da toparlamak zordur.

bir de şu var; mutfak çok sıcaksa ya da yazın hamurun kıvamı zor tutar.
  • blatta hiberna  (02.02.13 22:59:43 ~ 23:00:19) 
bi de şeye bayılıyorum ben, kulak memesi kıvamı var o da feci


  • baranyıldızı  (02.02.13 23:01:07) 
Akşam akşam ne güldürdün beni :D Aldığı kadar un dediği hamurun belli bi kıvama gelmesi yani ne çok sert ne çok yumuşak olması. Bunu da şöyle anlayabilirsin, normalde biz anamızdan babamızdan öğrendik tabi bunları ama sen gidiyosun bi fırına ekmek hamuru alıyosun bir tane. Sınra onun kıvamına bakaraktan elinde kendi yağmış oldugun hamura aldığı kadar un ekliyorsun :D


  • Agnahie  (02.02.13 23:01:59) 
1.unu eleyerek (havalandırarak) döktün mü?
2.mayalanmaya bıraktığınızda zaten biraz cıvık olması lazım ama bekledikten sonra yeterince kabarıp yumuşadı mı hamur?
3.aldığı kadar un, hamurun akışkanlıktan sıyrılıp, oyun hamurundan daha yumuşak, eline aldığında istediğin şekli verirken kendini salı salıverecek halidir.

4. böyle durumlarda sütle (hatta tericihen ayrandan daha koyu kıvamda sulu yoğurtla) yumuşatmak. bir kaç damla yağ da eklenebilir.


not: bence herşey yolundaymış ama bilemedim. pizza hamuru cıvık olmalı zaten.
  • jimjim  (02.02.13 23:02:14) 
  • kakao  (02.02.13 23:04:22) 
@jimjim,her sey yolunda degildi iste elime yapisiyordu hamur surekli,hayir ben aldigi kadar un ne demek tam olarak bileydim ona gore un koyardim.


  • fraise  (02.02.13 23:05:25) 
bu arada ekleyeyim:
nasıl mayakullandığın da önemli.
fırından falan alınan hamurun kıvamı genelde vıcık olur jimjim'in dediği gibi.
genelde pizza için o kullanılır ve "aldığı kadar un" terimi pek kullanılmıyor bu tariflerde.

ama mesela benim bir pizza hamuru tarifim vardı, instant mayayla hazırlanıyor ve pek de vıcık değil.
acaba o tarz bir şey miydi?

edit: tamam, işte eline yapışır genelde zaten. ama tarifte aldığı kadar un diyorsa, sonunda nasıl bir hamur elde etmen gerektiği de yazar çoğu zaman.

belki de jimjim'in dediği gibi doğru yapmıştın yani.
  • blatta hiberna  (02.02.13 23:08:12 ~ 23:09:28) 
gördüğüm kadarıyla eline falan yapışmayacak işte hamur kendini toplayacak mantıklı düşünürsen zor değil ya da yapmadığımdan bana öyle geliyo:) zaten öyle cıvık falan olması gerekirse tarifte belirtiyo.


  • bunumu demek istedin  (02.02.13 23:11:04) 
@blatta hiberna,hamurun civik olmamasi gerekiyordu belki normal boy bir pizza olmadigi icin tarifi daha farklidir.

bunumu demek istedin,ben de oyle dusunduydum de ilk kez yapinca anladim zormus.Bana tam olcu verelermis yapardim da boyle anlamadim.
  • fraise  (02.02.13 23:11:54 ~ 23:12:51) 
o zaman dediğim gibi, yavaş yavaş un ekleyerek yoğuracaksın.
ama bir anda çok ekleme, bu sefer de yoğurduktan sonra çok sert olur.
bazen sandığından daha az unla toparlanır o yapışıklık-vıcıklık.
  • blatta hiberna  (02.02.13 23:13:11) 
eline çok yapıştıysa yağı az gelmiştir. sıvı yağ kullan biraz bir daha böyle bir şey olursa.

kıvam için tekrar söylüyorum böyle hamuru ucundan tutup kaldırdığında aşağıya akmamalı.

çok da şeeapma ya, olur öyle, en ustaları bile bazen tutturamıyor ;) bir dahakine güzel olur.
  • jimjim  (02.02.13 23:13:29) 
çünkü hamurun kıvamı yaşadığınız şehirin denize olan yüksekliğine göre, nemine havasına ve tabii kullandığınız malzemelere göre değişir. A şehrinde 2 bardak unla ele yapışmaz, yoğrulabilir, yumuşak ama cıvık olmayan kıvama gelen hamur B şehrinde aynı kıvama 4 bardak unla gelebilir.


  • Elena  (02.02.13 23:24:04) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.