[]

Elektronik İmza

Şu elektronik imza işini bana 6 yaşındaki bir çocuğa anlatır gibi anlataiblir misiniz rica etsem?

Misal bu elektronik sertifika nedir, elektronik sertifika hizmet sağlayıcısı kimdir gibi...

Teşekkürler

 
bildigim kadariyla anlatiyorum hatalarim varsa affola

elektronik imza sizin internette kullandiginiz imzadir, yani gundelik hayatta kagida attiginiz imzanin internetteki versiyonudur. elektronik sertifika size verilen dijital imzadir. bu elektronik sertifikayi outlook gibi mail programlarina koyarak, tarayicalara yerlestirerek maillerin sizden gelmis oldugunu onaylarsiniz. elektronik sertifika hizmet saglayicisi size bu sertifikayi veren sirket ya da kurumdur. turkiyede tubitaka basvurabilirsiniz. tubitaka basvurduktan sonra tahminimce size dijital sertifika verecekler. o sertifikayi dedigim gibi outlook gibi mail programlarina yerlestireceksiniz. boylece mailin sizden geldigi onaylanmis olacak. dijital sertifikanin bir ozelligide maili sifrelemesidir. maili gonderirken hem sizden gitmis oldugu resmi olarak belgelenir hemde mail sifrelenerek 3. bir kisi tarafindan okunmamasina yardimci olur. su arlar thawte adli sirket ucretsiz elektronik imza dagitiyor ama isme degil. yani elektronik imzayi aldiginizda adiniza olmuyor. onun icin ugrasmaniz lazim. o yuzden tubitak i tavsiye ediyorum. bu arada elektronik imzalar genelde sirketler arasi yazismalar, kurumlar arasi yazismalar icin kullanilir. ev kullanicisi iseniz ihtiyaciniz oldugunu pek dusunmuyorum.
  • sanio  (16.01.09 11:30:38) 
hatırladıgım kadarıyla,
oncelikle dolmakalem kullanılmıyor harici usbden baglanan ve bir kart(sim kart gibi dusunelim bunu) bir aletten olusuyor.
bundan sonraki islem sifreleme ve bu sifrenin dogrulanması ile ilgili.
kullanıcının onune imzalamasi istedigi dokuman getiririlir. mesela pdf dokumani olsun . bu pdf dokumanina usb cihaz kullanilarak yeni bytelar eklenir. imzalama esnasinda kullanicidan sifre girmesi istenir. şifre kontrolunu gectikten sonra. imza sertifikasının kontrolu serverda yaılır. yani bu gecerli bir imza mıdır. gibi .sonra oyle iste baglayamadim sanirim.
  • ccompiler  (16.01.09 11:58:13) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.