[]

deliklere diş açma

kılavuzla deliklere diş açma (tapping) hakkında türkçe site lazım. var mıdır böyle kıyıda köşede kalmış bildiğiniz siteler?
cumartesi sabahına kadar üstte kalırsa mitiş olur.

aşağıdakileri okumaya üşenenler için edit:
ne olduğu, nasıl yapıldığı hakkında bilgiler lazım. ek olarak video ve fotoğraf da olabilir.
elle ya da makinayla yapılan diş açma diye özellikle belirtilmemiş. her yöntem kabul edilir herhalde. o yüzden hangi yöntemle ilgili site olursa olsun kârdır benim için.

 
tam olarak aradığın nedir? yani atıyorum kılavuz çekme işleminin nasıl yapıldığı mı, yoksa atıyorum vida, diş, adım aralığı gibi metrik sistemdeki standartlar mı?


  • dalamar  (15.01.09 14:31:18) 
kesici takım satıcılarının sitelerinde teknik dökümanlar olabilir. ondan ötesi zor.


  • guitarman  (15.01.09 14:47:45) 
bir adet cnc veya torna makinesi lazım sana.


  • mtrsykl  (15.01.09 15:59:38) 
ne olduğu, nasıl yapıldığı hakkında bilgiler. ek olarak video ve fotoğraf da olabilir.


  • sanal uyku  (15.01.09 16:38:53) 
burada kısa da olsa bişeyler yazıyor, belki faydası olur.

www.bilgipasaji.com
  • hevipeyra  (16.01.09 02:12:34) 
tam olarak ne yapmak istiyorsun. Makina klavuzu ile mi diş açacaksın? yoksa elle olan 3 lü klavuz mu kullanıcaksın? Eğer makine klavuzu kullanacaksan bunun için cnc de devir ve ilerleme ayarlarını mı istiyorsun? Ya da pnomatik diş açma makinesini mi kullanacaksın?
Yoksa interpolasyonla mı diş açtıracaksın? Konuyu biraz daha açarsan yardımcı olabiliriz gibime geliyor.

  • Restclean  (16.01.09 08:55:59) 
Yıllarca yaptığım bir işi sormuşsun. Bütün tecrübelerimi harmanlayarak anlatayım sana. umarım işini görür. haydi başlıyoruz.

Delik. Delik çok önemlidir. geyik yapmıyorum. klavuz çekilecek deliğin olması gereken ölçülere uygun delinmiş olması lazım. nedir bu ölçü? diyelim ki metrik 6 mm vida girecek şekilde bir diş çekeceksin. metrik 6 vidanın dış çapı 6 mm dir ama yivlerin dibinden alınan çap ölçüsü 4,6 mm dir hatırladığım kadarıyla. işte senin diş çekeceğin delik bu ölçüde olmalıdır. klavuz takımlarının üstünde, bazı kumpasların sırtında bu ölçülerin tablosu vardır. hangi vida için hangi delik çapı olacağına dair. bunları gözetmeye bak.

klavuz takımı. genellikle üçlü, nadiren dörtlü olur. iki ana türü vardır.makine için ve el için olanları. makine için olanlarının boyun kısmı (üzerinde diş olmayan düz yeri) biraz daha uzun olur. el için olanı anlatayım. bu üçlü takımın klavuz kolu takılan ucunda dairesel çentikler olur. bir numaralı olanda bir daire, iki ve üç şeklinde gider. bazı takımların üzerlerinde 1 - 2 - 3 şeklinde numara yazar. bunların anlamı kullanma sırasıdır. sırayı şaşırırsan sıçarsın büyük ihtimalle. bir numaralı olanın diş açma bıçaklarına bakarsan uç kısmının bayağı traşlanmış ve yatık olduğunu görürsün.deliğe ilk girecek olan olduğu için yer yapması için böyle yapılmıştır. konik olan bu uç kısmın en üstteki en geniş yeri açmak istediğin vidanın dış çapından düşüktür. iki numaralı olan biraz daha düzgündür. üç numaralı olan ise vidanın son şekli gibidir, açılan dişlerin vidaya tam oturacak ölçüye gelmesini sağlar. uyanıklık yapıp bir numaradan sonra üç numaraya geçmeyiniz.

klavuz çekme işlemi. bir numarayı klavuz koluna tak. klavuz koluna iki sapından baskı uygula. mutlaka iki elini kullan. sakın tek koldan çevireyim deme, başlamadan biter işin. iki ucundan tut ve zıt yönlerde kuvvet uygulayarak döndür.klavuz kolunu sık iyice ki klavuz içinde dingildemesin. çok hassas bir işlem yapıyorsun o yüzden dikkatli ol. klavuzlar çok sert hava çeliğidir ve ani hareketlerde tıpkı cam gibi kırılır. içerde parça kalması çok boktan bir iştir. onu da anlatacağım ilerdeki paragraflarda. klavuza az biraz yağ sür. bor yağı da olur. konik ve iyice traşlanmış olan ucu deliğe sok ve hafif çevirirken düzleme her açıdan dik olmasını sağla. çok yavaş hareket ediyorsun yoksa kırılır. ilk bir iki turu doğru kaptırırsan gerisi kolay. ama ilk iki turu kaptırırken sakın geri çevirme. eğer çok aşırı bir sıkılık hissediyorsan delik olması gereken ölçüden küçüktür demektir, fazla zorlama. tatlı sert bir güç direnci olması lazım. klavuzun esnemesini iyi hisset. ilk iki turu düzgün çevirdikten ve artık "kaptırdığını" anladıktan sonra içerdeki talaşın kırılması için iki üç milim geri çevir. çıt diye bir sesle kazınan talaşlar kırılacaktır. böylece klavuzun sıkışmasını engellemiş olursun. eğer diş çektiğin deliğin altı açık değilse bu talaş sıkışması olayına çok dikkat et. bir numarayı böylece çektikten sonra iki numarayı tak ve çok zorlamadan, yamuk falan tutmadan bir önce açtığın yivleri denk getirip çekmeye başla. ara ara yağlamayı ihmal etme. bor yağı da dökebilirsin, ısınmayı önler. sakın çok hızlı hareket etme. üç numarayı da bu şekilde çekip temizlediğinde iş bitmiş olur.

klavuz kırılması. inşallah başına gelmez ama gelirse küfretmekte haklısın. karanlığa söveceğine bir mum yakalım. ani hareketlerle kırılır bu meret. bir de orantısız güç kullanımı. asla unutmaman gereken şey, klavuz koluna uyguladığın basınca klavuzun verdiği direnci çok iyi hissetmen gerektiğidir. tatlı sert bir ilişkiniz olmalıdır. ama sertliği abartırsan eline alırsın. diyelim ki eline aldın, yani klavuz kırıldı. üst tarafta ne kadar parça kaldığına bak. genellikle bir penseyle tutacak kadar pay bırakmaz ama olur ya o kadar bir pay kalırsa hemen bir penseyi hars diye takıp abanma. çünkü o hava çeliğidir çabuk dağılır. ayrıca şu da var ki bir klavuzu iki taraftan güç uygulayarak çevriiyorsun. pense ise tek taraftan döndürme hareketi yapar. o yüzden penseyi önce çok sağlam olduğuna inandığın şekilde tuttur, ondan sonra yavaş yavaş döndürmeye çalış, kuvvetini yine hissederek uygulamaya çalış. baktın ki dönmüyor, seni sallamıyor. ki genelde öyle olur. o zaman iki tane çelik şiş yapıyorsun ucu ince. yanına bir arkadaşını alıyorsun. ikiniz de şişlerin ucunu klavuzun bir yerine yerleştirip karşılıklı ters yönde hafif çekiç darbeleriyle tıklıyorsunuz. ince tıklamalarla yerinden oynadı oynadı. ikinci bir kişi bulamazsan tek başına da yapabilirsin ama hep aynı yerden vurma. klavuz üç kanatlı ya, diyelim brinci kanattan vurduysan, hemen karşı yöndeki kanada geç oradan vur. burada maksat dönme hareketi üzerinde uygulanan güç, her yönden eşit olarak gelsin. o zaman kasıntı yapmaz ve çıkar.

matkapla çürütüp çıkarmayı ise hiç düşünme, hava çeliğidir osurtturur adamı. çok kısmetli bir adamsan eğer, vidanın çıkış yönünde dönen bir maktap bazen kırık yere takılır ve klavuzu şıp diye çıkarır. eğer o gün mübarek bir günündeysen tabi:)

bu kadar kıyağı sana kimse yapmaz. başarılar:)
  • elinherifi  (16.01.09 08:58:37) 
valla konu bu. özellikle belirtilmemiş elle ya da makinayla falan diye. her yöntem kabul edilir herhalde. o yüzden hangi yöntemle ilgili site olursa olsun kârdır benim için.


  • sanal uyku  (16.01.09 10:51:59) 
aşağıda makina ve el ile kılavuz çekebilmek için gerekli kılavuz takımlarının fotoğrafları var. elinherifi' nin söylediği gibi zordur kılavuz çekmek, insanı dert sahibi yapar. oturduğunuz yerde stresten dolayı şıpır şıpır terletir. zamanında 160 tane deliğe diş çekmem gerekti, bu nedenle biliyorum. ayrıca 2 kere kırmışlığım da vardır. :)

www.dunyamakina.com
  • hevipeyra  (16.01.09 11:33:01) 
soru kalabalığı olmasın diye :) burdan sorayım dedim
pek ibu yalama olan dişleri nasıl düzeltiyorlar
benim darbukanın vida yuvaları yalama almuştu normalde atıyorum 5mm lik delik 6mm olmuş, vida içinde rahat girip çıkıyor, verdim tornacıya, ilk günkü gibi yapmış bana geri verdi?
bu nasıl oluyor
  • vincenzo  (16.01.09 14:40:46) 
vincenzo, seninkini bir büyük matkapla delip yeniden büyük klavuzla diş açmıştır muhtemelen.veya eğer çok kasmışsa ve delik yeri alüminyum falansa alüminyum kaynak veya başka malzemeyle doldurup yeniden aynı işlemi uygulamıştır. üzümü ye bağını sorma:)


  • elinherifi  (16.01.09 14:51:06) 
@elinherifi darbukanın dışı alüminyum dökme zaten, muhtemelen öyle yapmıştır. çünkü vida tam oturuyordu yerine


  • vincenzo  (16.01.09 15:02:49) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.