[]

Programlama Dilleri

Selamlar,

sorum şu ki eskiden severek ve bilerek öğrenmeye çalıştığım programlamaya geri dönmek istiyorum. Eğer mümkünse bu meslekle para kazanmak istiyorum.

Daha önce C# eğitimi aldım. Ama hiç bir zaman gerçek bir program yazmadım. Hesap makinesi ya da onun gibi ufak şeyler hariç. Bir de Python ile çok az meşgul oldum ama kendilerini sevimli buldum.

Hangisine çalışmaya başlasam ki en hızlı ve etkili bir şekilde ürün verebilsem? Ne dersiniz? Yoksa başka bir dil mi önerirsiniz?

Not : Tekrar bu dilleri çalışmaya başlayacağım, çok az şey hatırlıyorum.

 
Web ya da linux tabanlı yazılımlar yapmayı düşünürsen Python, windows tabanlı düşünürsen C#

Daha geyşek bir dil olan PHP var. Entegre çip falan yazamazsın PHP ile, sadece web yazılımları yapabilirsin. Eğer "web sitesi yapacam, ekşiduyuru'ya rakip olacam" dersen PHP deneyebilirsin.

Ben C ile başladım, C++ öğrendim, visual basic, java falan derken web'e karar verip PHP'ci oldum. C öğrenmem 12 yıl önceye dayanır.
  • harzem  (29.01.13 15:04:11 ~ 15:06:03) 
hocam bu konularda yeni sayılırım fakat anladığım bir şey var ki programlama dilini bilmek başka bir şey, algoritma bilmek başka bir şey. Bir kişi çok iyi C# bilebilir ama önüne Java ile ilgili bir proje çıktığında o kişi afallayacaktır. Bizim hoca bu tip adamlara memur yazılımcı derdi. Öğrenmiş, hakikaten bildiği dilde iyi program yazıyor ama fazlası yok derdi. Bir dil üzerine yoğunlaşın ve o dili öğrenmekten çok işin mantığını çözmeye çalışın derim. hatta bir üst seviyede yani ileride prof. dr. vasif vagifoğlu nabiyev'in algoritmalar kitabını almanızı tavsiye ederim. ağır bir kitaptır ama ileride faydası olur. tabii bu işin içinde, iyi tecrübeye sahip olanlar yanlışlarım varsa düzeltebilir ve size daha iyi önerilerde bulunabilir.


  • reseoz  (29.01.13 15:05:31) 
eğer bu işten para kazanacağım diyorsan (kendi işini açmayacağını düşünerek cevap veriyorum) c#'ta kendini ilerletmen iyi olacaktır. Şu anda türkiye'de ve avrupa'da c# ve java en popüler dillerdendir. java geçmişin olmadığı için c#'a yoğunlaşmanı öneririm. Bir kere öğrenmek için güzel bir dil çünkü geliştirme ortamını temin etmen ve ayağa kaldırman çok basit. Bazen ide'lerin saçma sapan davranışları bile dilden soğutabiliyor. Microsoft bu işe ciddi para yatırdı ve yatırmaya devam ediyor, kendi işletim sistemlerinde yaptığı programlarda .net'i kullanıyor.
Ama bir dili öğrenmekle bitmiyor işler, eğer gerçekten geçimini bundan kazanmak istiyorsan reseoz'un da dediği gibi programlama mantığını iyi kavramak gerek.
Misal c# object oriented bir dildir c# öğreneceksen object oriented programlama mantığını da öğrenmen sana bir şeyler katacaktır. Bir işin belki bin farklı yapılma şekli vardır ama bir de o işin best practice'i vardır. Best practice'i ile senin yaptığın çözümün sonucu aynı olabilir ama proje büyüdükçe ve değişiklik istekleri arttıkça bunun gibi detayların önemi çok fazla ortaya çıkıyor.
sıradan bir çözümde proje artık değişikliği kabul etmeyecek hale gelebilir ve belki yeniden yazman gerekebilir vs.
  • barix  (29.01.13 15:44:44) 
@harzem,@reseoz,@barix

Teşekkürler ilginize! Önereceğiniz çalışma metodları var mı?
  • Nocturne  (30.01.13 16:30:28) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.