[]

tanıdığım herkesin tek çocuğu var

ve çocukların gelişiminden az biraz gördüğüm kadarıyla bu çocuk için biraz zorluklar doğuruyor (arkadaşlarıyla olan ilişkilerinde). Bizim çocukluğumuzda (82 doğumluyum) herkesin bir abisi, ablası, kardeşi vardı. şimdiki çocukların hepsi tek çocuk.




 
o 3 çocuk höt diye çıkmıyor. eskiden cehalet olduğu için 2,3 yılda 3,4 çocuk oluyordu. 82'li olan biri en fazla 4/5 yıllık evli olsun. kimse o yaşlarda 4/5 çocuk dizip bakmak için kendini heba etmez. ileride yenilerini doğrurlar.


  • dokunmakalbime  (29.01.13 08:57:20) 
Ben de kardeşi gerekli buluyorum; ancak RTE'nin amacı farklı bir şey ona haklı diyemem. RTE kendine ucuz iş gücü arıyor; bu sırada kadınları çocuk yapma makinesi olarak görüyor. En son 5 çocuk diyordu, 5 çocuk doğuran kadınan nasıl bir hayatı olur düşünen yok... Millet kendi karnını zor doyuruyor, bir de çocuk sahibi olunca her şey daha zor oluyor. Ayrıca tek çocuk olup da sosyal becerileri gayet iyi olan insanların da az olduğunu sanmıyorum, sadece daha bireyci olurlar.


  • loralynn  (29.01.13 08:59:29) 
Onlara minimum normal standartlarda bir hayat sunabileceksen 5 çocukda güzel olur, kalabalık aile iyidir ama malesef ülkemizin genel olarak ekonomik durumu gözler önünde, açlık sınırı belli, asgari ücret belli, açlık sınırında bile yaşamayan bu insanlar, ne demeye boktan bir hayat yaşaması için 3 tane çocuk yapsınlar.


  • grimer  (29.01.13 09:00:04) 
başbakan 3 çocuk istemekte haklıdır. bir çift kendi yerine 2 çocuk bırakabilmeli ki nüfus değişimi dengelensin ama her çift de çocuk yapmayacağı için ülke adına kârlı olan 3 çocuk oluyor ama burada asıl soru 3 çocuğu olan bir ailenin kolay şekilde geçinip geçinemeyeceğidir .


  • internet explorer  (29.01.13 09:20:15) 
3 cocuk isterken oturup bi dusunmesi lazim insanin, ulan ben ne konusuyorum diye.

benim bi tane kizim var, 21 aylik oldu. esimin hamilelik surecinden itibaren, su zamana kadar ekonomik anlamda gercekten ev ekonomisini etkileyen bir yapiya sahip dogan her cocuk. mamasi, yemegi, doktoru, ilaclari, bezi, ustu, basi, onu usutmemek ya da terletmemek icin yapilan elektrik harcamalari vs.. hakkaten zor..

buyudukce masraflari artiyor ayrica.. yakinda krese gitmesi gerekecek, sonra okulu baslayacak, haliyle tutup da devlet okuluna gonderecek halimiz yok (bu igrenc egitim sisteminin kurulmus bir robotu olmasini istemiyorum) kolej, servis, vs derken cocugun aylik masrafi bugunun parasiyla en az 1.500 tl olacak. devletin aylik cocuk icin yaptigi yardim sanirsam 61 tl. alip o parayi gotlerine soksunlar diyorum.

3 cocukmus. he canim. adam calisacak, kadin 3 cocuga bakacak ve gecinmeye calisacaklar.. nasil olacak o is? sonra minnet kat sayisi yuksek, 1 kutu makarnaya biat edecek bir nesil yetisecek. yok oyle yagma, ben cocuklarimi buyutmek degil, yetistirmek istiyorum. kendi yandaslari yapsin 3 tane.
  • uyku semesi  (29.01.13 09:28:48) 
cevabı şurada: www.radikal.com.tr

1-çalışan anneler için ücretli izin en az 6 ay yapılmalı. millet 2-3 aylık bebeğini bakıcıya bırakıyor. 6 aylık yasal ücretsiz izin almak isteyenleri işten atmakla tehdit ediyorlar. işyerlerinde kreş yok.
2-açlık sınırı 1000 tl olmuş memlekette. 1 çocuk zor yetiştiriliyor.
3-eğitim, sağlık sistemi kalabalıktan dolayı zaten bombok. özel sigorta, özel okul lazım. bu da milleti bezdiriyor.

sen sistemi düzelt önce. sonra 3 çocuk de...
  • merhum  (29.01.13 09:29:08 ~ 09:56:17) 
2-3 kardeş olanların arkadaş ilişkileri insanlarla iletişimi süpermiş gibi bahsetmişsiniz de, bir çok başka faktör var yeni nesil çocukların iletişim problemleri için(insandan önce televizyonla konuşmaya başlamaları, sapık tecavüzcü kaçırıcı korkusuyla, kreşe kadar ana babasının elinden tutmadan dışarı çıkmamış oluşu, çocukların artık biribirleriyle koşturup oynamayı değil psp oynamayı tercih etmesi gibi.) ve 2 de olsa 3 de olsa çocuk sayısı bu şartlarda yetiştirildiğinde arkadaş edinmeye kapalı, teknolojik oyuncaklarına bağımlı oluyor çocuklar.bir de çevreniz çok belirleyici değil bence, benim tanıdığım çiftler genel olarak 35 ine kadar 2 çocuk yapıyor hala, ilki yanlız kalmasın aksiyon olsun diye, sadece işte hayat şartları nedeniyle bu çocuklarım yapılma yaşı biraz geriye atıldı, yani üniversite bitirip çalışmaya başladığını düşündüğünde, 27-28 yaşlarında ancak düzenleri oturuyor, iyi kötü para kazanmaya başlıyorlar, o yüzden 30 yaş civarı insanların henüz 2. çocuğu yapmamış olması mümkün.


  • alice practice  (29.01.13 09:33:15) 
bence tek çocuk hem aile hem de o çocuk açısından sıkıntılı.
Dediğin gibi benim de sağımda solumda öyle tek çocuklu aileler dolu. o çocuk ta el bebek gül bebek büyüyor. bir kafesin içinde sanki. bilemiyorum bence kötü bir şey tek çocuk...

  • enkolaykullaniciadi  (29.01.13 09:34:49) 
çekirdek aile bence tüketim toplumunun bir yalanı, herkes yeni ev açacak, ev satılacak, buzdolabı beyaz eşya ohooo feci bir piyasa...
en güzel aile herkesin bir arada yaşayabildiği aile, çocukları en iyi yetiştirecek insanlar da bu konuda yeterince deneyimi olan dedeler, nineler aslında....

  • kediebesi  (29.01.13 09:45:42) 
3 çocuk istemekle bence haklı değildir, bu çocuklara istihdam, eğitim, sağlık gibi hizmetler nasıl sağlanacak merak ediyorum. Şuanda bile İstanbul'un göbeğinde ilköğretimde bir sınıfta 80,90 kişi var, yüzbinlerce öğretmen açığı var, 2 buçuk milyon civarı işsiz var.


  • secilmis uye  (29.01.13 09:51:49) 
ekonomik durum iyi ve yaşya gençse 3 çocuk iyidir, kalabalık aile güzeldir bence. ama artık insanlar geç çocuk sahibi oluyor,ekonomik koşullarda yeterli olmayınca tek çocukta kalıyorlar


  • karbasan  (29.01.13 10:24:51) 
Tek çocuk iyidir erkenden kreşe gönderirsiniz yalnızlık sorunu da olmaz ve onu yetiştirme kabiliyetinize göre değişir insanlarla ilişkileri. Yalnız kaldığı zamanlar olacaktır elbet ama bu kötü bir şey değil, insanı daha güçlü yapan bir şey..


  • teodosic  (29.01.13 10:44:43) 
biz üç kardeşiz ve hiçbir faydasını görmedim. zararını gördüğümü söyleyebilirim.

üstelik aramızda 18 ay olan bir kardeşim var, yaşlarımız çok yakın olduğu için küçükken hiç başka arkadaş edinmedik. o yüzden şu anda ikimiz de sosyallik adına sıkıntılar yaşıyoruz. işin kötü yanı bir de o psikolog oldu şimdi.

şu ana kadar biri hariç tüm sevgililerim tek çocuktu. ne sosyallikten uzaklardı ne de bencillerdi. biraz nasıl yetiştirildiğiyle ilgili yani. tek çocuk illa da asosyal olacak, bencil, şımarık olacak diye bir kural yok.
  • kayranin kedisi  (29.01.13 11:09:03) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.