[]

Çizim fosiller neye dayanılarak çiziliyor

mesela şuradaki çizimler falan:
en.wikipedia.org



 
paleontolog değilim, jeolog kardeşim var ama o da yanda uyuyor. o sebepten bildiğim kadarıyla cevaplayayım.
fosillerden üretilen çizimlerin önemli kısmı tartışmalı, bilim dışılık tartışması değil tabii, fosillerden üretilen çizimlerin ifade ettiği eski dönem canlılarının tasvirlerindeki bazı özellikleri spekülasyona açık haliyle.. kesin olan bazı kısımları ise ancak modern adli tıp yöntemlerine benzer yollardan çizilebiliyor. mesela kemiklerdeki eğilmelerden güçlü kaslar, dişlerdeki aşınmalardan hayvanın muhtemel beslenme menüsü, aldığı günlük protein tahminlerinden sahip olabileceği en az-en çok ağırlıklar. çoğu özellik günümüz hayvanlarından benzetilerek, günümüz hayvanlarının soyu tükenen çok uzak akrabalarıyla taşıması muhtemel "ortak genlerinin" elverdiği deri, tüy, kamuflaj kombinasyonlarının fosillere uyarlanmasıyla falan bulunuyor. bir nevi convergent evolution fikrine yol açan evrimsel belirlenimciliğin yorumu.

  • kargn  (28.01.13 18:00:21) 
Yeni bulgulara göre çizimleri değiştiriyorlar da. T-Rex'in tüylerle kaplı olduğuna dair bir takım bulgular çıktı misal yakın zamanda, öyle çizimleri de yapılmıştı.


  • Dunedan  (28.01.13 18:25:48) 
tek bir kemikten bile genel cizimler yapilabilir.

nasil?

en basta hayvanlar insanlar gibi cok degisken boy, agirliklara sahip olmuyorlar. yani yetiskin insanlarin %10 u 1,40, %20 si 1,60, %30 u 1,70 , %20 si 1,80 etc. seklinde gitmiyor, hayvanlarin nerdeyse tamami cok yakin agirlik ve boyda oluyor.

simdi elimde bir kemik var, buna bakinca anatomi bilgisi olanlar hangi organa ait oldugunu anlayabiliyorlar, mesela tibia kemigi bulundu, bakiyorlar kalinligina, kac kilo kaldirabilecegine, ona göre baldir hesapliyolar, tarak kemikleri tasarliyolar, sonra bu kemik cizimlerine güc katicak et ve kas ekliyorlar, ordan da ilerleyip tüm vucudu cizebiliyorsun.

ama elbette kesin degil o cizimler illaki bolca hata var cünkü elde yeterli veri yok. cizimlerin yardim aldigi baska konuda bu hayvanlarin akrabalarina bakip cizilmesi zaten.
  • serabetan  (28.01.13 19:47:09) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.