[]

hakkını helal et demek

ücret karsılıgı çalıstırılan birisine ücreti verildikten sonra hakkını helal et denmeli midir? Bu tarzda bir ayet/hadis vs var mi?




 
karşılıklı bi hak kalmadığı bir anlaşma söz konusu olduğuna göre bence denmemeli.
birinden birinin hakkı diğerinde kalmak zorunda ise denir.

  • kediebesi  (28.01.13 12:59:09) 
duymadım özellikle bu konuda ama yapan işçinin hakkını almasına rağmen bir haksızlığa uğradığını düşünmesinden korkuyordur. yoksa aslında ücreti vs. tam vererek hakkını vermiş olur. söylemekte sakınca olur diyecek bir hoca olacağını sanmıyorum ama dinimizislam.com'da aratın veya dinimizislam11@gmail.com adresine maille sorun anında cevap veriyorlar.


  • Elena  (28.01.13 12:59:40) 
Ayet hadisi bilmiyorum ama hak geçmiştir belki farkında olmadan, onu geçtim saygıdan dolayı denir.


  • Mikail bey  (28.01.13 13:01:22) 
bilmiyorum alakalı mıdır ama evime temizliğe gelen abla, ki inançlı biridir, ücreti aldığında hakkını helal et diyor, ben de olsun diyorum, yani o bana söylüyor bunu. yani hakettiği parayı veriyorsanız sorun yok bence.


  • pinking of you  (28.01.13 13:04:20) 
Hak sadece parayla alakalı bir kavram olmadığı için deniyor. Belki patronun bigün canı sıkkındı haksız yere sesini yükseltti adam. O da bunu içine attı gibi. Ayrıca bunlardan gayrı inançlı birisi için bunun zararı yok yararı vardır. Parasını verdikten sonra helallik isteyin diye bir ayet/hadis olduğunu sanmıyorum çünkü her spesifik konu için bişeyler söylenmek zorunda değil. Daha genel hükümler vardır genelde.


  • onexey  (28.01.13 13:15:07) 
birinin birinin üzerindeki hakkı sadece para-iş karşılığı değildir. her konuda birbirinizin bilerek-bilmeyerek hakkını yemişsinizdir. denmelidir. hadislere girmeye lüzum bile yok. kuran'ın bu konuda yeterince açık ayetleri var. islam dini bu konuda o kadar ince ki, Allah her günahını dilerse affedebiliyor ama kul hakkını affedemeyeceğini söylüyor. Seni, karşındakini ve tüm alemleri yaradan Allah bu konuda iradeyi iki insana bırakıyor. O kişinin helalini almanı bekliyor. Bu sizin aranızda diyor. Allah adildir.


  • yetkili birine benzeyen abi  (28.01.13 13:21:16 ~ 13:22:28) 
@ pinking of you

bizde de annem eve gelen temizlikciye diyor. dayım antifrizi de parasini verdigin kişiye neden hakkını helal et/ allah razı olsun tarzinda bir sey neden soyluyorsun diyor bnde ikilemde kaldım.
  • all girls dream  (28.01.13 13:24:25) 
belki aldığı para tam olarak hakkı değil, belki işçilikten kısıyor, zamanından çalıyor. kimin hakkı nedir tam bilemeyiz. hakkını helal et/helal olsun. demek güzeldir. hem karşındakinin rızasını, gönlünü alırsın, hem için rahat eder. bence ateistler de buna benzer bişey söylemeli. sonuçta kul hakkı diye düşünmeseler de insan hakkı diye bir şey var.


  • yetkili birine benzeyen abi  (28.01.13 16:57:51) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.