[]

Olasılık

bir çok filmde bu olasılık konusundan bahsediliyor. uzun zamandır ilgimi çekiyodu ancak kendime güvenemedim. son zamanlarda da olasılıksız kitabı çıkınca bu konuya merakım dahada arttı.

şimdi ben öyle matematik üzerinde pek iyi hamleler yapabilicek yeteneğe sahip değilim ama bu konuyu bi şekilde öğrenmek istiyorum. çünkü olasılık bana sayıların cümlelerle ifadesi gibi geliyor. günlük hayatta pek çok kez işimize yarıyor. ben istesem bu konuda biraz bir şeyler öğrenebilir miyim? yoksa ciddi matematik üzerinde pratik gerekiyor mu? ya da ne bileyim "lan şu kitabı oku tam senlik" falan diyebilicek kimse var mı? teşekkürler.


 
kitap üzerinden gideyim;
kitabı okudum. kitabın konusunu öğrenip arkadaşla işte tam bizlik dedik. aldık. fakat tam anlatmak istediği konuya değinmiyo. dokunup geçiyo gerçek anlamda açıklayamaz belki ama sağlam fikirler üretmiyor.diyorki bazı şeyleri hissedersin. daha karşındaki söylemeden ne düşündüğünü, veya rüya gibi belli bir düzende gitmeyen bir olay anlatırken neler olduğunu anlatabilirsin. işte 6.histi kalp gözüydü, bazı insanlarda (yay burçlarında, beyin tümörü bulunanlarda, sara hastası olanlarda gibi) bu çok belirgin bir özelliktir. kendimden örnek verirsem, saçmalıyosun diyebilirsin ama arkadaşla ben zarı atmadan kaç geleceğini söyleyebiliriz. tavlada zar tutmadan sürekli 6-6 atarız. işte bu "şans" veya "öngörü" gibi olayların sebebini ve işleyişini anlatmaya çalışıyor kitap.
işleyiş dediysem büyük birşey bekleme. mesela biraz spoiler olacak.
---
bir yazı tura sahnesi var. adam parayı atarken (bazı sebeplerden) binlerce olasılığı görüyor. rüzgarın esmesiydi, paranın homojen olmamasıydı, kasının gücüydü derken binlerce olasılığı görüyor ve gözünü açmadan söylüyor.
---
tabi bunları okumak insana hakkaten bi güç var dedirtiyor. kitabın arkasında neler yazdığını tam hatırlamıyorum ama bunun sebeplerini açıkladığı söylemeye getiriyordu. ama kitapta bu yok. bişeyler bulmuş tutmuş ucundan ama elinden kaymış gitmiş.
yinede bi oku dimağın genişlesin, okumaktan zarar gelmez. napolyonun sara hastası filan olduğunu, bu yüzden çok başarılı tahminler yaptığını idda ediyor
  • hia  (14.01.09 18:08:48 ~ 18:13:34) 
yok kitabı zaten okudum bende. yalnızca olasılık ile ilgili bir kitap var mı? kolay öğrenme teknikleri vs. gibi? ya da bir başka sorunsa benim sayısal zekam bunu kaldıraiblir mi? çünkü matematikte pek iyi değilim.


  • osurmaya mi geldik  (14.01.09 18:12:55 ~ 18:13:14) 
3 kural hepsi bu aslında gerisi formullere dayanıyo anladığım kadarıyla sen felsefesini sevdin, felsefesi için matematiğe pek gerek yok aslında
1- Bir olayın olma olasılığı 0 ve 1 arasındadır. 0 olmazlığı 1 kesin olurluğu belirtir.
ki olay gercekleşmeden bi olayın ihtimali konusunda 0 yada 1 diyemessin.
2- Bir olayın olabilirliği ile olamazlığı toplamı 1 dir.
3- 2 olayın birlikde olma olasılığı 1. olay * 2.ci olaydır.
  • magoria  (14.01.09 18:19:08) 
olasılık çok geniş bir konudur. çok iyi derecede matematik bilmen gerekir, türev integral logaritma vs vs. öyle iki sayıyı çarpmayla hesaplanmaz.


  • mtrsykl  (14.01.09 19:44:59) 
Sadece dort islemi iyi bilen birisi bile olasiliktan kismen keyif alabilir. Ingilizcen iyiyse web'de probability icin cok kaynak var. Turkce istiyorsan da lise kitaplari ile baslamani oneririm. Keyifli egzersizler oluyor, zarlar, oyun kagitlari falan ile. Cekinme, dal konuya.


  • wpi  (14.01.09 20:04:27) 
ali nesin'in olasılıktan bahsettiği kitap vardı. Hangisi olduğunu hatırlamıyorum . Ama birazcık matematikle oynaşmak istiyorsan ali nesin'in tüm kitaplarını okumalısın. Anlaşılır güzel kitaplar yazıyor.

Develerle Eşekler
Matematik ve Oyun(yanılmıyorsam bu kitabında bazı oyunlaı kazanma olasılıkları hesabı filan vardı)
Matematik ve Sonsuz
Matematik ve Doğa
Matematik ve Korku
  • ocanal  (14.01.09 21:32:22) 
Bir kitap buldum.

Rastlantı ve Kaos adında istediğim gibi. İlgilenenler olursa yazarıda David Ruelle.
  • osurmaya mi geldik  (28.01.09 21:12:16) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.