[]

Sözlükteki Moderetörlerin Durumu

Başlık biraz ironi gibi tamam kabul ama moderatörlerin maaşı yazmaya elim gitmedi.
maaş alıyorlar mı almıyorlar mı, sözlükte baktım tam alıyorlar kanaatine varırken sona geldim kafam bulandı. alıyorlarsa ciddi bir ücret mi?

neden bunu sordum kendime koca alacağımdan veya ağzımın sulandığından değil, bu kadar yazarın çilesi ücretsiz çekilir mi onu merak ettim.

bir de moderatörler sıradan bir sözlük yazarı kadar sözlükten zevk alıyor mu? yani sonuçta moderatörlük sırtlarında bir yük gibi, görev sonuçta. insanın doğasında var bir işi yaparken sorumluluk aldığında farklı oluyor. mod osurursa yazar ne yapar hesabı.

 
ya maassiz yapilacak is mi moderatorluk. preatorler bile alir biraz.


  • ne nicki be(2)  (14.01.09 16:30:02) 
bir praetor, aynı zamanda da sözlüğün avukatı olan kanzuk; praetorlük görevini gönüllü, avukatlık işini ücreti mukabili yapıyordur.

moderatörler onca yazarın çilesi nasıl bedava çekilir? e gönüllülük esası işte. ona bakarsanız piyasadaki mizah yazarlarına bin basacak mizah yazarları var sözlükte. eserlerini mizah dergilerinde yazmak, toplayıp kitap yapmak yerine sözlükte beş kuruş almadan yazıyorlar. tutup kitap yapsalar, makale olarak yayınlatsalar deli gibi satar. ama gönüllü olarak böyle bir platforma yazmayı tercih ediyorlar. moderatörlerin görevi de aynı şekil bir gönüllülük.

belki de alıyorlardır tabi bilmiyorum. ben hep gönüllü olduklarını düşünmüştüm. want2die kafamı karıştırdı şimdi güvenilir kaynak falan diyip.
  • kibritsuyu  (14.01.09 16:31:40 ~ 16:32:39) 
alıyorlarsa da maaş usulü değildir herhalde. moderatör aktivitesine göre prim usulüdür. yatan moderatör de var, gece gündüz çalışan moderatör de var.


  • kibritsuyu  (14.01.09 16:34:03) 
su ana kadar eminim burada da yuzlerce kere sorulmus ve cevaplanmistir ama ben yine de sirayla cevaplayayim:

- moderatorler maas, para, cukka, sakal veya herhangi bir maddi unsur almiyor. ben birakana kadar almiyorlardi en azindan.

- moderatorluk zevkli bir sey degil. butun gun gotu basi yamuk entryler okumaya vaktin oluyor sadece. bir de ustune genellikle ispiyonu donmus gammaz ve entrysinin neden silindigini merak eden yazar mesajlari var ve herkesin minimum nezaket seviyesi birbirinden farkli.

- moderatorlugun iki getirisi var: birincisi eger varsa iktidar hirsini tatmin edebilirsin. ikincisi de vakit gecirdigin bir yerde hosuna gitmeyen unsurlari degistirme sansi bulabilirsin. birincisi icin kullanilacak malzeme birakmamak icin bir takim calismalar var. bazilari yapildi (yazarlarin ksiisel bilgilerine erisimin kaldirilmasi, yazar ucurmanin oy cokluguyla yapilmasi, referansla yazar getirene "niye getirdin lan bunu" denilmesi, buyurgan olan biten duyurularina "ne geregi var simdi bunu boyle soylemenin" denmesi giobi. bir kismi icin de oneriler islenmeyi bekliyor (anonim moderasyon, moderasyon islemlerinin tumunun seffaf ve denetlenebilir olmasi, merkezi moderasyon yerine iyice daginik moderasyon vs).

hepsi bu.
  • feeling the blanks  (14.01.09 16:37:27) 
(bkz: #14954541)
(bkz: #14955392)

  • jfk  (14.01.09 16:38:16) 
valla aktif bir moderatorsen (o da ne demek be :p) carpal tunnel'den geberirsin, ben olsam en azindan saglik hizmeti alirim. bedavaya yapilacak is degil.. bunlar sakaya vuruyor bakma.. ssg modlar falan hep boyle bakma sen.. torpilli yazarlar listesi diye de bisi olusturmustu ssg, tersini yapsaydi kolaysa? inanma bunlara.. alayi yalan dolan..


  • katafalk  (14.01.09 16:42:35) 
@want2die başta iyi yedin beni:) galadnikov yazmasaydı yutmuştum

@galadnikov bu samimi cevap için teşekkürler. ancak sorunun devamı da var, sözlükten zevk alıyor musunuz diğer yazarlar kadar(madem mod cevap verdi konya tam olsun değil mi)(bkz: bokunu çıkarmak)

@jfk ilgili konuyu bende okudum ancak orada mod'ların az da olsa maaş aldığı da yazıyordu üst taraflarda ondan burada sorma ihtiyacı hissettim.

@feeling the blanks teşekkürler açıklama için sözlükte de burada da arattım ve lakin bulamadım sözlükte çelişki vardı, duyuru'da ise aramak sözlük kadar basit değil ya da ben arayamadım.
  • abtash  (14.01.09 16:45:48) 
@feeling the blanks
madem gonullu yapiliyor. neden emekli oluyorsunuz o zaman? vaktimiz yok diyorsaniz, vaktiniz kadar is yaparsiniz. yani; 7 moderator yerine 14 moderator olsaydi simdi, sozluk ne kaybederdi? hem degerlendirmeler daha hizli olmaz miydi? hele bu sabirtasi olayi sirasinda...

  • ne nicki be(2)  (14.01.09 16:48:38) 
@ne nicki be(2)
sorun bana değil ama cevabı söyle sanırım; ne kadar çok üst düzey insan o kadar karmaşıklık. moderatörlerin belirli bir sayıda olması sözlüğün tutarlılığının gereği sanırım. yoksa formata hakim, boş vakti olan bir sürü eski-ekşi yazar var onlar da moderatör olabilirdi sanırım.

  • abtash  (14.01.09 16:54:18) 
  • kobrettii  (14.01.09 16:54:21) 
@ne nicki be.
herkesin gerekcesi farkli. ben kendiminkini soyleyeyim: ben degistirebilecegim kadar seyi degistirdigime ve degistiremeyeceklerimin de zaten degisemeyecegine kani oldgum icin emekli oldum. aksi bana gore kazik cakmak olurdu ki bir anlami yok. neticede entry degerlendirmek cok mekanik bir is; sozlukte iyi kotu zaman gecirmis birini al koy degerlendirsin. o yuzden moderatorlugu daha cok isleyisle alakali baska unsurlarda aktif olarak gormek lazim, mesela yeni mekanizmalar yaratmak veya yanlis isleyenleri duzeltmek veya iyilestirmek gibi.
simdi ben sana sorayim: yapacaklarini yaptin, degistirebileceklerin degisti, degismeyecek olanlari gordun. bu durumda zaten zevkli olmayan bir isi niye yapmaya devam edesin?
  • feeling the blanks  (14.01.09 17:02:17) 
@abtash. moderatorlerin belli bir sayida olmasi icin teknik veya idari bir gerekce yok. tek gerekce moderatorlerin gereginden fazla yetkili olmalari. bu durumda da yetkisini istismar etmeyeceginden emin oldugun insan sayisiyla sinirlisin.


  • feeling the blanks  (14.01.09 17:07:12) 
ben gammaz olarak asgari ücret + yol (adsl sınırsız) + yemek (zirvelerde fiş veriyolar) + sigorta alıyorum. var moderatörleri sen hesap et.


  • kurukafa  (14.01.09 17:07:42) 
gerrain'in söz konusu entry'sini okuduk, ettik. o halde altını çizelim.

bariz kar eden bir şirketin/organizasyonun/kuruluşun işlerliğini ve düzenini sağlayan insanların beş kuruş para almadan çalışmaları en masum tanımıyla ssg'nin ayıbıdır.

ssg gelsin, yüzüne de söylerim bunu. çekinmem
  • jfk  (14.01.09 17:24:37 ~ 17:25:29) 
moderatorlerin hepsi, kacamak cevaplar veriyordu bu sorular hakkinda. ve bu da para aldiklarini teyit ediyordu. simdiye dek bir tek feeling the blanks samimi bir cevap verdi gibime geldi. acaba diyorum, feeling the blanks e mi para vermediler sadece.:)


  • ne nicki be(2)  (14.01.09 18:17:43) 
samimiyetsiz gibi gorunmesi enayi ya da iktidar budalasi gibi bir intiba birakmasin diyedir. moderatorlugun niye yapilabilecegin anlattim, nasil bir is oldugu da ortada, manita pesinde kosacak olsan "tuh erkekmis" diyebilecegin bir bilgiye dahi erisimin yok (yazarin kimligiyle alakali olabilecek her turlu bilgi: ad soyad, dogum tarihi, ip adresi, cinsiyeti, susu busu her sey moderatorlere kapali). su anda bir moderatorun bundan saglayabilecegi faydalar vakit gecirdigi bir yerin isleyisini kendine daha guzel gelecek hale sokmak, esi dostu infial yaratmadan aradan almak, cok isterse durmadan olan biten duyurusu yapip goz onunde kalarak kendini unutturmamak gibi seyler.
nasil diyor siz; otuzbir olsa cekilmez :)

  • feeling the blanks  (14.01.09 18:31:54) 
bilakis, daha önce de defalarca "gönüllülük" usulü olduğunu söyledi pek çok moderatör. sadece inanmıyordu çoğu kişi, çünkü inanılır bir şey değil pek.


  • gerrain  (14.01.09 18:59:47) 
ssg'nin emekçiden yana olmadığını anladık yani :=)


  • alkolikfedai  (14.01.09 20:13:24) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.