[]

Hukuki Mesele

Arkadaşlar anneanneme şöyle bir tebligat geldi mahkemeden hukuk konusunda bilgili arkadaşlar açıklayabilirse çok mutlu olurum


BÜYÜKÇEKMECE ASLİYE HUKUK MAHKEMESİNE

Davacı: K.H

Davacılar: Ahmet ersoy(koca,ölü 7 varisi var ve varislerden biri anneannem)- Fatma Ersoy (eşi)

DAvalılar: Ebru Şahin

Dava : Evlatlık ilişkisinin kaldırılması

Dava Tarihi : 27.11.2007


Dava Konusu

Mahkemenizin 29.05.2007 tarihli 2007/57 Esas 2007/526 karar sayılı hükmü ile ilk iki sıradaki davalıların 3. sıradaki davalıyı evlat edinmelerine karar verilmiştir

Oysa Ebru ŞAhin 1995 yılında şevket has tarafından evlat edildiği açıkça bellidir.

4721 sayılı kanunun 282. maddesi ve 295. maddeleri uyarınca Başkasıyla soy bağı bulunan çocuk bu bağ gereksiz kılınmadıkça tanınamaz hükmüne açıkça aykırı olan bu kararın aynı kanunun 318. maddesi uyarınca iptaline karar verilmesi kamu adına iddia ve talep olunur..

Ahmet ve Fatma Ersoy'un çocuğu yoktur. Fatma Ersoy kalan mirası almak için daha önce babası ve annesi olan reddedilmemiş ebru şahin'i evlatlık kabul ederek ölen ahmet ersoy'un üzerine kayıtlı menkul ve gayrimenkulü almak için böyle bir işlem yapmıştır. Ebru şahin'in esas babası şevket has bu konuya itiraz etmiş evlatlık işlemini ortadan kaldırmıştır. Bu sefer Fatma ersoy mahkeme açarak ebru şahin'i evlatlık olarak kayıt ettirmek istemektedir.Şimdi anneannem de fatma ersoy'un ebru şahin'i evlatlık kabul etmesini istememektedir. Bu durumda 6 varis dışında bir tek anneannemin itirazı geçerli olur mu ?

 
şimdi öncelikle bir avukat bulmanızı öneririm. buradan yapılacak hukuki yardım konunun bir numaralı uzmanından da yapılsa anlam ifade etmez, çünkü dosyanın bilinmesi gerekir.

ilk olarak, anneannenizin mahkemeye bizzat gitmesi gerekli değil. dilekçeye 1 hafta içinde yazacağı cevapla karşı iddialarını ileri sürebilecektir. ama 1 hafta önemli bir süre ona uyulmalı.

ikincisi, tek bir varisin dava açması mümkündür ve gerekli koşullarda mirasın geri alınması söz konusu olabilir (para dağıtılmış ise sebepsiz zenginleşmeye dayanılır ki mirasın tamamı değil genellikle bir kısmı söz konusu olur bu durumda)

onun dışında, dava dilekçesindeki hukuki dayanak bana uygun gelmedi. öne sürülen 295'inci madde, çocuğun baba tarafından tanınması ile ilgili, yoksa evlat edinme ile uzaktan yakından alakası yok. konu sizin anlattığınız gibiyse bu dilekçe ile bu davanın kazanılamayacağını söyleyebilirim.

ama tekrar ediyorum. gerek anneannenizin cevap dilekçesinin hukuken bir anlam ifade etmesi gerekse konunun bütün yönleri ile araştırılması için bir avukatın yardımı gerekir.
  • calendil  (14.01.09 15:56:46) 
Yardımlarınız için çok teşekkür ederim.. Yalnız şöyle bi durum var. Bu evlatlık sözkonusu olan kız haricinde davalı 7 tane varis var ve bu varislerinin 6'sının durumu kabul etmesi söz konusu olabilir. Yani bu durumda bir tek anneannem itiraz edecek. Acaba bir tek onun itirazı bu davanın karşı taraf lehine sonuçlanmasını bozar mı ?


  • joehigashi  (14.01.09 16:08:23) 
Medeni Kanun'un soybağı davaları ile ilgili 284'üncü maddesine göre bu davalarda hukuk usulü uygulanmakla birlikte "Hâkim maddî olguları re'sen araştırır ve kanıtları serbestçe takdir eder." Yani herkesin sunacağı delil yargılamada dikkate alınır.

Onun dışında varis konumundaki evlatlığın kendisi de herhalde davalıdır ve anneanneniz daha çok onun görüşlerini teyit edecek bir dilekçe yazacaktır.

Tekrar edeyim, dava dilekçesinin hukuksal dayanağının aksini göstermek çok kolay ve hakim de bunu kolay kolay kabul etmeyecektir. (belli bir bölgesi ile gülebilir dahi). Sonuçta hukuksal dayanağı da hakim takdir edecek ve muvaza benzeri bir durum görürse konu mirasçı evlatlığın aleyhine dönebilir ama ben çok ihtimal vermiyorum. bu riskin takdiri için ise, önceki evlatlık sözleşmesinin ne zaman yapıldığı, son evlatlık sözleşmesinin ne zaman yapıldığı, evlatlığın ve evlat edinenin o tarihte gerekli şartları taşıyıp taşımadıkları, evlatlığın o tarihte reşit olup olmadığı gibi pek çok unsurun birlikte değerlendirilmesi gerekecektir. Onun için de avukat öneririm yeniden. Avukat tabii ki para alacaktır ama sizin tek başınıza veya basit bir dilekçeci ile bütün bu konuları değerlendirerek bir dilekçe yazma olasılığınız oldukça düşük. Eğer konu hakkında ciddi iseniz bana mesaj ile ulaşın, ben de size bazı tanığım avukatları tavsiye edeyim (kişi bazında tabii ki herhangi bir yönlendirmede bulunmam, ancak bazı tavsiyeler verebilirim)
  • calendil  (14.01.09 16:24:17) 
@calendil

çok çok teşekkür ettiğim gibi bi konuda da özrümü ifade etmek istiyorum.. Olayı yanlış yazmışım. Demin tamamen dilekçeye uygun bir şekilde soruyu düzelttim. Bu bilgiler ışığında bir kere daha yardım istesem ? Eğer ki gerçekten durumu kendi lehimize çevirme olanağımız oluşursa sizinle temasa geçmeyi düşüneceğim.. tekrar teşekkür ederim..
  • joehigashi  (14.01.09 17:18:39) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.