[]

Fotokopi, scan vs

Diyelim elimizde bir sayfalık doküman vs. var. Bunu fotokopi çektirmekle, o sayfayı scan edip çıktısını almak aynı şey midir? Aynı şey değilse hangisinin baskısı daha gerçeğe uygun ve kalitelidir?




 
aynı değil tabi ki. birinde 150 liralık alet kullanıyorsunuz, diğerinde 1500 liralık.


  • sanal uyku  (25.01.13 18:19:00) 
kullanılan cihazların kalitesine bağlı olmakla beraber, scan işleminde önce scan edip sonra yazdırarak iki hamlede kopyayı elde ediyoruz. yani fotokopinin tek hamlesine göre iki kat daha veri kaybı.


  • bi sey dicem  (25.01.13 18:19:46) 
aynı. 150 tl'lik aleti anlayamadım hangisi 150 tl onu da anlamadım. bir çok fotokopi makinesi artık dijital (hatta analog makine kalmadı bile) bu dijital makinelerde scan edip bu veriyi doğrudan yazdırıyor. yani scanner ile tara sonra yazdır işlemini bir arada yapıyor. hatta aynı yazıcıdan pcye tarama veya pcden bir dokümanı o fotokopi makinesi/yazıcıda yazıdrabiliyorsunuz.
yani özetle eğer makine yeni ise (analog değil ise) sonuç aynı olur. evde kullanılan scannerlarla da sonuç aynı olur. sonuçta kaliteyi etkileyen dpi. v370'im var ve optik/donanım çözünürlüğü 4800 dpi.

bu arada en ucuz dijital fotokopi makineleri en az 3-4000 tl.. (mini tipler değil. fotokopici tipleri)
  • ben smyrna  (25.01.13 18:42:02) 
Fotokopi makinesi de önce belgeyi tarar, sonra da tek tonda basar. İyi bir scanner ve yazıcı ile çok kaliteli sonuçlar elde edebilirsin. Etmişliğim var. Ama maliyetine değmez. Fotokopicinle konuşup kaliteli şekilde kopya almak istediğini söylersen seni tatmin edici fotokopilere sahip olursun.


  • Dunedan  (25.01.13 18:43:44) 
bence aynı şey değildir.

örneğin bir kitabın bir sayfasını (kendi cihazımla) fotokopi yaptım

aynı sayfayı taratıp bilgisayara kaydedip ondan sonra çıktı aldım.

fotokopideki görüntü daha temiz, çıktı alınan kirli ve karanlık.

kendi düşüncem cihaz fotokopi yaparken görüntüyü daha temiz kullanıyor.

bir de çıktısı alınan sayfada pikselleşme var.
  • bihaber  (25.01.13 19:36:54) 
bi haber

bence tarama ayarları/seçeneklerinden de bihabersin :)
  • ben smyrna  (26.01.13 00:02:22) 
tarama seçeneklerini oldukça yüksekti ama jpg falan yapınca sıkıştırılıyor ve kalite düşüyor bence. fotoğraf olaylarına çok hakim olmasam da bilgisayar işlerinden iyi kötü anlarım, ben o kadar becerebildiysem daha deneyimsiz kullanıcı daha iyi bir sonuç almayacaktır.

yani doğrudur bilmiyor olabilirim ama ortalama kullanıcı için doğrudan fotokopi almak daha sağlıklı görünüyor.:)
  • bihaber  (26.01.13 03:14:40) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.