[]

Domuz Eti Sorunsalı

Domuz eti gerçekten zararlı mı sağlık açısından; yurtdısındayım ve sık sık sandviç jambonu yiyorum. Bilimsel olarak kanıtlanmış bir zararı var mı?




 
domuz etine gelene kadar kanserojen etkisi olan, sagliksiz ne kadar katki maddesi yiyorsun farkinda bile degilsindir (ben de degilim aslinda). domuz eti hakkinda cekinmen gereken tek sey asiri yagli olmasi. gun icerisinde belirli bir orandan doymus ve doymamis yag gereksinimi var vucudun. doymus yaglari sadece domuz etinden aliyorsan problem yok.

diger bir durum domuzlarin sindirim sistemi diger buyuk/kucuk baslara oranla daha zayif ve gelismemis. domuz eti toksik maddeler iceriyor diye okumustum bir zamanlar ama eger domuz etini gelismis ulkenin birinde tuketiyorsan, pek kafana takmamalisin. o da kontrol/gozlem altindadir.

genel olarak kirmizi ette ozellikle belirli bir yastan sonra zararli zaten.
articles.latimes.com
www.cnn.com

afiyet olsun

not: domuz etinden nefret ederim.
  • tdl  (24.01.13 02:35:12 ~ 02:36:51) 
yok. zarardan anladığın nedir bilmiyorum tabii. ama ortalama bir et ürününden alabileceğin zarardan fazla olmadığını söyleyebilirim. mesela ben akşam tavuk yedim. şu an mide yanmasından uyuyamıyorum. domuz yesem muhtemelen uyuyor olurdum. bu da zarar bi çeşit.. saat kaç oldu..


  • kargn  (24.01.13 02:37:16) 
iki dilim jambon yeyip "hani ben ölmedim, mehmet demek ki sen bilimsel konuşmuyorsun" demek de bilimsel değil.

domuzun, sindirim sistemi ve beslenmesi (ineğe göre) daha haşin, üremesi ve büyümesi (yine ineğe göre) daha hoyrat olduğu için etini tüketirken daha fazla "serbest radikal" alacağımız kesindir.

ayrıca domuz yağı dediğimiz yağın, doymuş-doymamış yağ oranı, normal inek etindeki orana göre daha sağlıksızdır.
  • mehmettt  (24.01.13 04:50:08 ~ 04:51:52) 
bir kere inek jambon da yesen, salam jambon gibi ürünler yapılırken kullanılan katkı maddeleri ve nitratlar nedeniyle sağlıksız, sucuk biraz daha iyi bunlardan pastırma en iyisi.
domuz etine gelince,
weston a price'cılar
domuz iç yağı en büyük d vitamini kaynağıdır istediğiniz kadar tüketebilirsiniz diyorlar. domuz eti için de dana ve koyun tercih edin özellikle de bir sağlık sorununuz varsa domuz eti yemeyin diyorlar. Ama neden yemeyin kısmını pek açıklamamışlar.
  • joepiscopo  (24.01.13 06:24:54) 
Ben ortaokulda fen bilgisi dersinde domuz etinde tenyalar olduğunu ve bu tenyaların et ne kadar pişse de gitmediğini okumuştum hatta adamın tekinin youtube'ta videosu vardı, etin üzerine kola döküyordu içinden kurtlar çıkıyordu korku filmi gibi, gerçi bu etin ham haliyle yapılmış bir deney ama; www.youtube.com


  • Tutkun  (24.01.13 07:31:05) 
Daha önce çokça tükettiğim etlerdendir. Bir sakıncası olduğunu tecrübe etmedim. Günümüz koşullarında sağlıklı üretim yapan fabrikalar var. Tıpkı dana ve tavuk eti üreten yerler gibi. Hayvan dogal ortamında bulunmadan tamamen yapay yemlerle gereklı boy kılo yaş sınırına geldıgınde kesımı yapılıp el degmeden paketlenıp tuketılebılecek urun halıne gelıyor. Bunların diğer et ürünlerinden bir farkı yok. Kaldı ki piyasada yediğimiz çoğu et ürünü elde edilen hayvanlar suni yemlerle besleniyor öyle ki ucuz etlerin hazırlandığı fabrikalardaki yemler de kalitesiz ve ucuz oluyor. Ucuz yem de kimyasal katkısı fazla anlamına geliyor.
Günümüzde Türkiye'de sağlık bakanlığı çoğu ülke eşbakanlıklarından daha fazla kontrol uyguluyor. buna rağmen ithal domuz eti satışı yapan köklü firmalar var. En ufak bir sakınca ya da zarar tespit edilse Türkiye'de satışına izin verilmezdi zaten. Türkiye'de zaten bir ön yargı ve dinsel peşin hüküm varken bu firmalar 30-40 yıldır bu işi yapıyor olamazdı.
Örn: www.porkynet.com
  • erty_ksk  (24.01.13 08:33:42 ~ 08:35:25) 
uzun vadede kolestrol falan yapabilir, sandviçten çok bir şey olacağını sanmıyorum. Hani her gün pork chops yesen iş kötüydü ama..


  • noluyo yaa  (24.01.13 08:47:43) 
cig olmadigi surece guvenle tuketebilirsin. yuksek yag orani sebebiyle biraz dikkat edeceksin.
fakat subway tarzi yerler anormal derecede tuz ekliyor. o yagdan da tehlikeli.

  • yirtik foto  (24.01.13 09:34:02) 
eklemek istediğim bir şey var.

house'ta kadın domuz yediği için ölümden dönmüyordu.
domuz etini iyi pişirmediği için yüzde 1 ihtimalden kaynaklanan bir şey nedeniyle hastalanıyordu ve bahsi geçen kurtlar beynine ulaştığı için hastalanıyordu kadın.
tedavisi de 1 hapla bitiyordu.
(1. sezon, 1. bölüm)

bunun dışında tavuk etini de çok iyi pişirmek gerekir mesela.
iyi piştiği sürece hiçbir zarar vermeyen, sadece yağlı olmasından kaynaklanan kişisel sorunlar yaratabilen (kolesterol gibi), son derece lezzetli bir ettir.

insanların sığır eti yerine bazen tercih etmelerinin nedeni de lezzeti olabilir diye düşünüyorum.
  • blatta hiberna  (24.01.13 09:56:45 ~ 09:57:13) 
valla detaylı bilmiyorum ama, çok kötü kokuyor be abi. yani burnunu tahriş etmesinden başka zararı var mı bilmiyorum :) sadece sindirimi çok zor diye duymuştum. tabi bu dini açıdan yasak olduğu için bizimkilerin kötüleme çabalarından da olabilir.


  • secilmis uye  (24.01.13 10:06:38 ~ 10:08:35) 
yaban domuzu eti yenmez tenya ve kurt doludur hatta cinli bir kizin beyni kurtlanmistir bu yuzden oldu. ama sanirim kultur domuzlari ozel yetisiyordur.


  • mazungu  (24.01.13 16:02:11) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.