[]

Google Adwords hakkında

Şimdi arkadaşlar, biraz kurcaladım adwordsü. 1-2 tane kampanya oluşturdum denemelik.

2 tane ayrı sorum var.

1. sorum: diyelim "Kola" "Fanta" ve "Ice Tea" isimli 3 adet ürünüm var.

Bir kampanya yapmak istiyorum, içerik anahtar kelimeler "meşrubat, asitli içecek, serinlemek" olduğunda, sitemdeki "Kola" isimli ürünün reklamı çıksın. İşte başlık satırında "Kola, için serinleyin" yazacak, alt 2 satırda da Kola'yı tanıtacak ve linke tıklandığında "Kola" isimli ürünüme gidilecek.

içerik anahtar kelimeler "sarı kola, portakallı içecek, gazlı portakal" olduğunda ise, aynı işlem bu sefer fanta ile gerçekleşecek. Başlık "Fanta Portakal" olacak ve alt satırlar da onu anlatıp, linkim fantaya yönlenecek.

Soruya geçelim; bunu yapmak için 3 ayrı kampanya mı yapmam gerekiyor? Yoksa tek bir kampanyada değişen açıklama ayarlamam mümkün müdür?

2. sorum ise bütçe hakkında.

Şimdi, görüntüleme üzerinden hiç para alınıyor mu? Yoksa sadece tıklama üzerinden mi?
Rekabetin çok düşük olduğu (hatta hiç olmadığı) anahtar kelimelerde çok düşük bütçeler verirsem (örneğin; günlük 1tl) yine de en tepede reklamım gözükür mü?

Kısaca bu reklam sıralama işi nasıl işliyor.

 
@kamera motor

1) Bunları yapabilmek için ayrı kampanyaya gerek yok, fakat 3'ü de birbirinden farklı ürünlerse, 3 farklı adgroup kullanman gerekir. Her adgroup'u farklı bir reklam text'ine ve ürün sayfasına yönlendirebilirsin.

2)Görüntülenme üzerinden para alınmaz CPC(klik başına ödeme) kampanyası oluşturursan.
Eğer yeterli optimizasyonu yapmazsan değil günlük 1 tl, binlerce tl ödemen gerekebilir.
Bu fiyat tamamen girdiğin keywordun rekabetiyle alakalıdır. Örneğin tatil kelimesine reklam verirsen klik başına 1 TL bile ödeyebilirsin.
  • eterno sol  (22.01.13 09:01:21) 
@eterno sol,

anladım. ben şimdi biraz araştırıyorum da, adwordsu de kurcalarken tahmini trafik ve tahmini tbm'lere baktım. günlük maksimum harcamamızı seçebiliyoruz sanırım, herhalde günlük aşım falan olmaz değil mi? 3tl dediysem, en fazla 3.6tl'lik maliyet çıkarıyor öyle değil mi?
  • kamera motor  (22.01.13 09:05:51) 
bu arada bazı denemeler yapıyorum. tıklama başı maliyet ile oynadıkça, hem maliyetim düşüp aynı zamanda tıklama sayım da artabiliyor.

belirli bir oranda artıp azalıyor sanırım. belirli bir eğrisi falan filan bir şeyleri var. böyle bir tabloya ulaşabiliyor muyuz google'dan, yoksa ben sürekli deneyerek kendi eğrimi mi oluşturayım optimize etmek için.
  • kamera motor  (22.01.13 09:15:14) 
TBM, açıkcası biraz tahmini oluyor, deneme yanılma ile öğrenmek en güzeli.
TBM olarak 3 TL dersen, her bir kullanıcı keyword yazdığında vereceğin maksimum rakamın 3 TL olduğu sonucunu elde edersin. Fakat, rekabet yoksa, 1kuruş bile ödeyebilirsin. Bu nedenle genellikle verdiğin TBM rakamının altında maliyet gerçekleşir.
Average position olayı ise çok farklı metriklerin birleşiminde oluşuyor. Landing page, keyword alakalığı falan gibi metriklerin tamamı incelenip bir quality score oluşuyor. Onunla TBM'nin çarpılması da senin üstte çıkmak için ödeyeceğin rakamı belirliyor. Örneğin quality score 7 ise, TBM 0,15 tir. 3 ise, 0,30 olur gibi bir denklem oluşuyor.rakamlar tamamen sallamadır :)
Biraz karışık, ama deneyerek daha kolay öğrenebilirsin. Ama Google'ın TBM ve trafik rakamlarına kesinlikle güvenme :)
  • eterno sol  (22.01.13 09:46:02) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.