[]

İpe ve kazığa yabancı olmamak?

Sevan Nişanyan'ın Aslanlı Yol isimli kitabında geçiyor:

"Kaldığımız pansiyonun sahibi kocaman bir zenci mama idi. Sekiz kocadan dokuz çocuğu varmış. Kocaların iki ya da üç tanesi etraftaydı. Biri beyazdı, ipe ve kazığa yabancı değil gibi bir hali vardı. Senin burada ne işin var dedik. Ciddileşti. "Bak delikanlı," dedi, "Kolombiya'da sağ kalmak istiyorsan böyle sorular sormamayı öğren." Pardon dedik."

İpe ve kazığa yabancı değil derken ne demek istemiş olmalı? Böyle bir deyim var mı? Ben duymadım daha önce hiç.

Ki google'da da yok: www.google.com

Yazının tamamı şurada: www.nisanyan.com

 
Tahmin ediyorum;
Yazının gidişatından anladığım kadarıyla 'ipe ve kazığa yabancı olmamak' şehir hayatı görmüş böyle ormanda yaşamaya, nehirde yıkanmaya alışık olmayan birisine denirmiş gibi geldi.Çünkü devamında 'senin burada ne işin var' demişler demek ki oraya yabancı görmüşler beyazı.

Ama ip ve kazıkla ilişkisini kuramadım.
Takipteyim, çok merak ettim.
  • slymene  (19.01.13 18:49:08) 
Benim tahminim;

Ip ve kazik adam asmak icin kullanilir. Demek ki adam ipe kaziga yabanci olmadigina gore hapishane kackini bir tipi var.
  • crown  (19.01.13 18:55:38) 
ip-kazık tekneleri limana bağladıkları şeyler, 'kazığa çekilmek' vs. ipe kazığa yabancı olan da başıboş-düzensiz yaşayan demek olabilir.


  • vizdilva  (19.01.13 18:55:42) 
Evet vizdilva'nın yorumu tam oturuyor. "Beyaz yakalı, plaza çalışanı tipinde bir herif" demek istemiş olmalı. Ki Nişanyan'ın karakteri de bu benzetmeyi yapmaya müsait.

slymene'nin tahmini de doğru oluyor bu durumda.

Çok teşekkürler.
  • pardonan  (19.01.13 19:15:23) 
memnun oldum.
(bkz: )beta.eksisozluk.com

  • slymene  (19.01.13 23:27:10) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.