[]

sukuk/kira sertifikası almakla gayrimenkul alıp kiraya vermek aynı şey mi

mrb, emin olamadım sukuğun/kira sertifikasının ne olduğuna, ama şöyle anladım: gayrimenkule ortak oluyorsun bu nedenle kira getiriyor sana. doğru anlamış mıyım? eğer böyleyse gayrimenkule yatırım yapmaktan daha akıllıca oluyor, çünkü hem likiditesi gayrimenkul alıp satmaya oranla yüksek hem de kiracı iyi mi çıkar deli mi bilmem ne işleriyle uğraşmıyorsun




 
bunlar asset backed security yani Varlığa Dayalı Menkul Kıymet. 4 çeşit varmış bunlardan biri gayerimenkullere yatırım yapan. ama en çok kullanılanı gerçek bir ticari amaca dayanan bir borcu satın alan(yani diyelimki kuveytturk bir sanayi şirketine 10 milyon dolar borç verdi. 6 ayda bir de bunun faizini "sana göre çikolata bana göre kar payı" topluyor.

işte bu sukuk yaratılırken toplanan fonla bu borç baştan satın alınıyor, bu yukardaki kar payıyla discount ediliyor (klasik bono fiyatlaması) ve o borç satın alınıyor. sonra şirket 6 ayda bir borcu ödedikçe o para yatırımcılara geliyor.

yada ara ödeme hiç olmuyor sen baştan düşük alıp nominal fiyatı alıyorsun.


www.tkbb.org.tr
  • spy of soul  (17.01.13 21:41:37 ~ 21:49:32) 
@spy of soul: cevabınız için çok teşekkür ederim. cevabınızı tekrar okuyup iyice anlamaya çalışacağım ama şu anda anladığım kadarıyla gayrimenkule ortak olup onun kira gelirine de ortak olma durumu yok, işler biraz daha karışıkmış


  • fishbone  (17.01.13 22:10:34) 
rica ederim.

. bir örnek veriyim. mesela garanti bankası 2012 de 100 bin kişiye araba kredisi verdi. 100 milyon dolar diyelim toplam verdiği para.

garanti işte bu krediyi "Varlığa Dayalı Menkul Kıymet" yapar genelde. yani bunu paketler ve bir bonoya çevirir. buna rating şirketleri bir not verir ve bu bono isteyen yatırımcılara atıyorum 95 milyon dolara satılır. ortalama vade 2 sene desek işte 2 sene toplamda 100 milyon dolar edecek bir bonoyu yatırımcı bugün 95 e almış olur. garanti de eline geçen bu 95 milyon dolarla 100 bin kişiye daha araba kredisi kullandırır :)


amerikadaki 2008 mortgage krizide bu uygulamanın bir benzeriydi. sukukta bu temel mantığa dayanır. yani bir finansal borcu bir varlığa çevirip satmak.

tabi sukuk olayında islami bazı soslar var. yani borcun gerçek bir ticari ilişkiden doğmasını istiyorlar, ara ödeme değil iskontolu bono isterler gibi.

gayrimenkule dayalı sukukjların daha az olmasının sebebi her 1 milyar dolarlık sulul çıkarmak için gayrimenkul alıp kiralamaya kalksanız ev fiyatları uçar heralde
  • spy of soul  (17.01.13 22:27:09 ~ 22:27:27) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.