[]

Pastörize sütle yoğurt yapımı

İnternette çok güzel tarifler var. Ancak süt tozu katmak lazım diyorlar. Yahu Türkiyeden yoğurt getirebildik sadece. Süz tozunu nereden bulalım. Ben de duyuruya sorayım. Hamarat kızlarımız bilirler. Süt tozu olmadan yapabilir miyiz? Evde yoğurt yapmanın püf noktaları var mı?

ayrıca zahmet olmazsa 1 litre süttten yola çıkarak malzeme listesi istiyorum.

Dipnot: hazırı al ulen diyecekler için peşinen söylemeliyim rusyada bizim bildiğimiz tarzda yoğurt yok. her türlü meyvelisi var ama hepsi tatlı. ayran yapabileceğimiz tarzda bir sade yoğurt yok. ancak arkadaş türkiyeden getirdi. bir kavanoza 6-7 kaşık kadar koyup sakladık. yoğurt yapmak için. bugün ilk denememizi yapacağız. hayırlısı.

son olarak teşekkürlerimi sunarım efenim :)

 
hamarat erkeklerimiz de biliyor.

süt tozu katmak gerekli değil. süt tozu sadece içindeki kuru madde oranını arttırıp daha koyu bir yoğurt elde etmenizi sağlar. biraz cıvık olsun derseniz hiç gerek yok. ama besleyiciliği önemli değil, önemli olan yoğurt gibi olması derseniz de sütü biraz kaynatın, içindeki suyunun bir kısmını buharlaştırın. tabii kaynadığı için besin değeri düşecek ama suyu buharlaştığı için daha koyu bir yoğurt elde edeceksiniz.

kaynatın veya kaynatmayın, sütün sıcaklığı 50 derece civarında olacak. ne daha soğuk, ne daha sıcak. daha soğuk olursa maya üremez, daha sıcak olursa maya ölür. termometreniz yoksa serçe parmak testi var. serçe parmağı batırdığınızda 7 saniye tutabilmelisiniz. daha uzun tutuyorsanız o süt soğumuş. 7 saniye tutamıyorsanız henüz sıcak, biraz bekleyin soğusun.

içine litre başına 1 çorba kaşığı yoğurt katıp iyice karıştırıyorsunuz, sonra da tencereyi güzeelce sarıp sarmalayıp kaloriferin yanı vs. gibi sıcak bir ortama koyuyorsunuz 7-8 saat duruyor. sonra sarmalarını açıp buzdolabına yallah. orada da birkaç saat durdu mu mis gibi yoğurt oluyor.
  • kibritsuyu  (17.01.13 15:52:58 ~ 15:54:17) 
şişelenmiş günlük taze sütler varsa onları kullanabilirsiniz. pastörizeyle hiç denemedim.

sütü kaynatıp ılıtın.
bir kaşık yoğurda bir miktar şeker katıp karıştırın.
ılık süte yoğurt mayasını katın, hafifçe karıştırın.
kapağını kapatın, sıcak kalmasını sağlayın.
yarım gün öyle bekletin.
çok sulu olmuşsa üzerine ince bir bez örtebilirsiniz, fazla suyunu alır. (tabii her kullanımda bu bezi çıkarıp, sıkıp tekrar yerleştirmeniz gerekir)
ayrıca cam kavanozda yoğurt çok iyi tutuyor.
  • battlenet  (17.01.13 16:01:24 ~ 16:03:48) 
pastorize sütle yoğurt olmaz.
günlük süt bulunuz. kaynatınız. parmağınızı soktuğunda yanacak kadar soğutunuz. tencereyi bir yere sabitleyip (içine yoğurdu koyduktan sonra bi daha kıpırdatmamak gerek) tam göbeğine bir tatlı kaşığı kadar yoğurdu bırakınız. çok hafifçe, (karıştırmakla karıştırmamak arası) yoğurdu eritiyomuş gibi yapınız.
tencerinin kapağını kapatıp, üstüne yatak, yorgan battaniye ne varsa yığınız.
yaklaşık 2-3 saat sonra üstünü açın ama tencereyi kıpraştırmayın. biraz da öyle beklesin. afiyet olsun..
  • halanne  (17.01.13 16:16:42) 
günlük sütler de pastörizedir dikkatinizi çekerim. pastörize sütle yoğurt pek güzel olur, ama uht yöntemiyle pastörize edilmiş ve uzun ömürlü diye satılan sütle olmaz. yoksa yine pastörize ediliş ama bu işlemde uht kullanılmadığı için daha az dayanan günlük sütlerle yoğurt olur. çünkü uht denen pastörizasyon işlemi çok yüksek sıcaklıkta yapıldığı için yoğurt olmaya yarayan bakterileri de öldürür.


  • kibritsuyu  (17.01.13 16:24:18) 
türkiyeden "arzum bebbe" gibi yoğurt makineleri alırsan daha kolay olur, aklında bulunsun. Annem evde yapıyor, çok da lezzetli oluyor.(maya da AOÇ)


  • dampire  (17.01.13 17:12:27) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.