[]

Bireysel Emeklilik Devlet Katkısı %25

Selamlar,

Devlet BES'e %25 katkı gibi bir yenilik geldi. 100 lira yatırırsan 25 lira da devlet bizim adımıza yatırıyor vs.

Devlet bu desteği/katkıyı ne için yapıyor bilgisi ya da fikri olan var mı?

Teşekkürler...

 
tasarruf oranını artırmak için.


  • marcelorios  (17.01.13 12:00:45) 
Peki tasarruf oranını arttırırken bir yandan da tüketimi kısmış olmuyor mu? Sonuçta bu tasarruf yöntemi ile Yıllık brüt asgari ücret karar yararlanılabiliyor. Yani BES'teki bu %25'lik katkı aylık hane geliri 2 bin - 6 bin TL civrarında olan haneleri ilgilendiriyor. Bir taraftan tasarruf oranının artması ve bu tasarrufların yatırıma dönüşmesi devlet için ne kadar önemliyse, bu yatırımların da ekonomiye katkı sağlaması için tüketim bir o kadar önemli.

Yapılan tasarruflar ile adam tekstil ile ilgili fabrika açacak. Ama ben tasarruf yaptığım için o fabrikadan ürün alamayacağım. Adam da batıp gidecek..

En basit haliyle anlattım tabii. Sonuçta bu %25'lik devlet katkısı politikası her kesimi ilgilendirmediği için (aylık geliri 10 bin üzeri olan biri devletin yapacağı yıllık brtü asgari ücret kadar katkı ile çok da ilgilenmez sanırım) sadece tasarrufları arttırmak ile ilgili olduğunu düşünmüyorum.

Bazı forumlarda eski sistemde vergi avantajından faydalanma şansı olanların sadece %35'i faydalandığı ve %65'inin yararlanmadığı yazıyordu. Bunu ortdanldırmak içn yapıldığı da söyleniyor..

Neyse daha da uzatmadan, tasarruf oranını arttırmaktan başka ne gibi sebepler olabilir acaba?
  • otopsicocugu  (17.01.13 12:29:07 ~ 12:29:44) 
Söylediğin sorun (talep düşüşü) bizde yok. Amaç zaten tasarrufu artırmak ve talebi düşürmek, çünkü harcama demek enflasyon demektir.

bir şey üretemediğimizden aynı zamanda mal dengesi de bozuluyor. ona da olumlu etki yapar bu politika.

tasarruf edilen para yastık altında kalmayacagı için ekonomiye girmemesi düşünülemez. bes şirketleri vasıtası ile piyasaya giriyor o para.
  • eleventh american esme has met  (17.01.13 12:39:49) 
tasarrufu arttırmak için. uzun uzun iktisadi denklemlerini yazamayacağım ama tasarrufun artması yatırımı arttırır.

kendisine sıcak para sağlamasıyla ile zerre alakası yok zira para özel bireysel emeklilik şirketlerinin kasasında birikiyor. hele ki imf borcunun ödenmesiyle bes den gelen paranın hiç alakası yok.
  • ozmania  (17.01.13 12:42:47) 
@ozmania

paralar özel bireysel emeklilik şirketlerinin kasalarında değil takasbank'ta birikiyor diye biliyorum..

"BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ KATILIMCILARI, HESAPLARINA AKTARILAN DEVLET KATKISI FONLARINI DA TAKASBANK'TAN TAKİP EDEBİLECEKLER.

01 Ocak 2013 itibariyle uygulamaya giren Kanun değişikliği ile Devlet; bireysel emeklilik sistemi katılımcılarının yapacakları katkı payı ödemeleri için, %25 Devlet Katkısı desteği uygulaması başlatmıştır.


Bireysel emeklilik sistemi katılımcıları, 07 Ocak 2013 tarihinden itibaren e-Devlet şifrelerini kullanarak www.takasbank.com.tr web adresinde bulunan "Bireysel Emeklilik" linkinden bağlanıp, isimlerine açılmış hesaplarında mevcut fon değerleri ile birlikte hesaplarına aktarılan Devlet Katkısı tutarlarını da fon adedi ve piyasa değeri cinsinden kontrol edebileceklerdir. Ayrıca, isteyen katılımcılar "Bireysel Emeklilik" linkine bağlandıktan sonra "Bilgilendirme İşlemleri" bölümünü kullanarak hesaplarında meydana gelen günlük bakiye değişimlerinin SMS ve/veya e-mail ile, aylık bakiye değişimleri ve aylık fon tutar bilgilerinin ise e-mail ile gönderilmesi için talepte bulunabileceklerdir."

www.takasbank.com.tr
  • otopsicocugu  (17.01.13 12:54:38) 
kazanılan para 2 patikadan birine gider: tüketim / yatırım.

biz ülke olarak çok tüketiyoruz, az yatırıyoruz. bu nedenle de cari açığımız var.

"biriktirirsek tüketim düşmez mi?" demişsiniz. düşecekse de düşsün, o harcadıgımız paralar bizim değil zaten; borç.

daha çok biriktirip daha az borçlanmalıyız. zira, tüketim sadece bu yılın ekonomik aktivitesini arttırır. yatırım ise uzun vadede yıllarca süren bir büyüme yaratır.

uç örnekle belki daha netleşir:

50 milyon TL'niz var diyelim.
A) Türkiye'deki her çocuga birer dondurma alın hediye olarak.
B) Fabrika kurun.

a şıkkının, dondurmacıların cebini sadece 1 kerelik dolduracagını, onların sadece bir dönemlik geçici işçi istihdam edeceğini... tüketim eski yerine düşünce aynı eski ekonomik aktivite seviyesine döneceklerini görebilirsiniz. ama B öyle değil.

bir de, devletin (ülkenin değil) borçluluk oranı %80'lerden %35'e düşmüşken sırf hükümet eleştirmek amacıyla saçma yorumlar yapılmasını ignore edin.
  • 507  (17.01.13 12:54:48 ~ 12:56:38) 
Kendi adıma hükümeti ya da politikalarını eleştirmek ya da savunmak gibi bir kaygım yok.. ancak eğer bu bir tasarruf polititasıysa çok da geniş katılım sağlanabilecek bir politika üretilemez miydi diye sorgulamak istedim sadece.

Bir de neden yıllık brüt asgari ücret ile sınırlı diye de düşünmeden edemedim? Abuse edilecek bir durum var mı ki ortada? ve eğer varsa neden 1 yıllık brüt asgari ücret?
  • otopsicocugu  (17.01.13 13:00:46) 
yok ben sizin yorumunuzu kastetmedim eleştiri konusunda.

BES, ülkedeki her vatandaşın girebileceği kişisel bir birikim olayı, daha geniş nasıl olur ki? eskiden geniş değildi: sadece bordrolu çalışanlar, baya ugrasarak vergi iadesi alabiliyorlardı. şimdi otomatikman devlet fon yaratıyor.

sınır olmasının nedeni şu: kişisel serveti 1 milyon TL üstü olan adam bu sisteme girip her ay 10.000 TL koyarak 2.500 TL devlet katkısı alırsa; olayın anlamı kalmaz. o adam zaten biriktiriyor. devletin vergi gelirleriyle, o adamı daha da zengin etmesine lüzum yok.

amaç: fazlaca büyük geliri olmayan, ayda bin TL veya daha azını biriktirebilecek kişileri buna teşvik etmek. o adam biriktirmeye alışkın değil; para görünce harcıyor. BES'e soksa ve o parayı unutsa; alttan alttan biriktirme alışkanlıgı kazanır.
  • 507  (17.01.13 13:18:33) 
Yeni sistem nedeniyle 2007'den beri içinde olduğum oluşumdan ayrılma kararı aldım. Bordrolu çalışanım ve ay sonunda vergi iademi elimde sıcak olarak görmek iyi geliyordu. Şuan benim için sistem çok büyük bir soru işareti haline geldi. Emeklilik firmamla görüştüm ve devlet ödemelerinin 3 ayda bir olacağını ve nisan gibi hesaplara yansımasını beklediklerini söyledi. Sanırım o hesaplar bizim hesabımız da değil ayır bir hesap; Takasbank denmiş gerçi.

Şöyle de bakıyorum; hükümetler değişse biri de çıksa o ayrı tutulan parayı deprem oldu sel oldu şu oldu bu oldu diye alıp kullansa kim dur diyebilecek?

Ek olarak yurtdışında -yanlışsam düzeltin- bireysel emekliliğinizin sigortası var ve Türkiye'de yok. İyi tartmak lazım. Her ne kadar ayrılma talimatını versem de halen 5 iş günüm var. Tartışarak anlamlandırmaya çalışıyorum.
  • wahrsager  (17.01.13 16:30:56) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.