[]

1900 lü yıllarda dünya genelinde okur yazarlık oranları

1900 lü yıllarda dünya daki ülkelerin okur yazarlık oranlarını bulabileceğim herhangi bir kaynak? ya da internet sitesi?

aslında fransa, japonya, almanyarusya ve osmanlı yı merak ediyorum özellikle.

bu benim ilk duyurum bu arada, heyecanlıyım biraz. hep okurdum, şimdi yazmak başka bişey tabii. hehe.

ilginiz için şimdiden teşekkür ediyorum.

 
1970 sonrasi icin: www.uis.unesco.org

1900-1950 icin, aradiginiza en yakin cevap bu aslinda: www.unesco.org

bu var bir de: www.uis.unesco.org

belirli ulkeler icin de ilgili ulkelerin istatistik veya sayim burolarinin sitelerine bakabilirsiniz. (ingilizcelerinin linklerini verdim)

almanya:
www.destatis.de
japonya:
www.stat.go.jp
rusya:
www.gks.ru
fransa:
www.insee.fr
turkiye:
www.tuik.gov.tr
die.gov.tr

osmanli konusunda herhangi bir bilgiye rastlayamadim, iki teorim var bu konuda ama. birincisi ve en cok ihtimal verdigim, o zamanlarda belirli basli sayimlarin vergi ve askeri amacli olmalari nedeniyle daha cok erkekler ve toprak sahipleri uzerine yapilmis olmasi. yani ne elde ederseniz edin pek guvenilir olamaz. ikincisi ise eger okuma yazma oranini icine alacak bir kapsamda yapilmis bir sayim var ise bu sayimin sonuclarini iceren dokumanlarin latin alfabesinde olmamasi ve tdk nin bunlari cevirmemis olmasi, cevirdi ise de internete koymamis olmasi. cevirdi ise, ve sansli iseniz belirli basli universitelerin kutuphanelerinde bulunabilir, ya da milli kutuphane'de.

yabanci ulkelerin de osmanli devleti icerisinde kendi amaclari icin istatistik yapmis olmalari da mumkun, ama buyuk ihtimalle bolgesel ya da ornek havuzu baz alinarak yapmis olmalilar, ve internette boyle bir seye de rastlayamadim.

cumhuriyetin ilani sonrasi acilen duzen saglanmasi ve modernizasyonun etkili yapilabilmesi icin istatistik ve planlama kabiliyetimiz hizla gelistirildiginden 1923 sonrasi bilgilere son derece guvenilir ve ulasilabilirdir. 1923 sonrasi en detayli bilgi ise burada: www.die.gov.tr
  • bunubenyazdim  (10.01.09 08:43:30) 
bir de bu var, 1900-2000 yillari arasi butun ulkelerin durumunu 30 yillik aralarda gostermis:
users.erols.com
sitenin kaynaklar bolumunde bu kismin nereden alindigi yazmiyor ama.
  • bunubenyazdim  (10.01.09 09:14:37) 
gazete olarak merak ediyorsan, 1900 lü yıllarda abd'de gazete satışlarının bugünkü bir çok ülkeden epey fazla olduğunu biliyorum.


  • nihilanth  (10.01.09 13:49:38) 
teşekkür ederim bunu ben yazdım. osmanlı konusunda şöyle bir şey var; bildiğim kadarıyla ilk nüfus sayımı 1831 de yapılmış. eee 1900 lerde de okur yazar oranının bilinmesi gerekir diye düşünüyorum. aslında bunu sözlükte bir yerde okumuştum %10 diye ama buna kaynak bulamamıştım. aslında osmanlıca arşivlere bakmak lazım. eğer çürümediyseler. :)


  • bu nick tam yirmi alti karakter  (10.01.09 18:33:04) 
ilber ortaylı'nın ntv'de yayınlanan tarih dersleri programından dinlediğim kadarıyla aktarıyorum. ilk serinin 3. programı, konusu japonya.

okuma yazma devrimi 18. yy.'da ingiltere tarafından yapılıyor. rusya (büyük petro ile) ve osmanlı da 19 yy.'da ingiltere'yi izliyorlar. ancak asıl şaşırtıcı olan onlardan önce 18. yy.'da japonya'nın dışarıya henüz açılmadan müthiş oranlar yakalaması. bu dönemde japonya'da erkeklerde %40'lara varan oran, kadınlarda ise %15 olduğu söyleniyor.
  • caturanga  (11.01.09 00:41:29) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.