[]

Avukatlara bir soru

Selamlar
Bir hukuk öğrencisiyim.Yakınım kaza geçirdi.Trafik kazasından sonra ciddi bir manevi ve maddi anlamda zarar gordu.Bunun üzerine 500 000 tllik maddi tazminat açıcaz dedi,Fakat gelin gorinki maddi durumları hiç yok.Barodan yardım istediler.Maddi tazminat isteminde harç parası var mı,

Bir de sigortadan para alırsa maddi ve manevi tazminat alma hakkı yok olur mu

Not . klavyem bozuk noktalama isaretlerini yazamıyorum

 
olması lazım. sonuçta adamın tazmin edilmesi gereken bir maddi ve manevi zararı var. karşı tarafta da hata var. alır bence.


  • sorular sorular aklımdaki sorular  (12.01.13 22:21:59) 
harç kısmını bilmiyorum muhtemelen vardır. sigortadan para alsa bile tazminat alabilir. ama maddi olarak 500.000 lira tazminat vermezler. dava açacak parası olmayan adama o kadar tazminat verilmez.


  • harry piper  (12.01.13 22:25:59) 
maddi durumları iyi değil derken, ne tür gelirleri var? kirada mı kendi evlerinde mi oturuyorlar? maddi ve manevi tazminat davalarında harç %0.6 yani sizin 30.000 tl harç ödemeniz gerekli. + mahkeme masraflarını da siz peşin ödüyorsunuz (dava açan taraf yani) kazanırsanız masrafları geri alıyorsunuz. aldığınız tazminata göre de harcın tamamını veya aldğınız tazminata uygun olan kısmını geri alıyorsunuz. mesela 100.000 tl tazminat alırsanız kalan 400.000 için ödenmiş 24.000 tl yanar. sadece 6.000 tl'yi geri alırsınız + mahkeme masrafını.

ancak türkiye'de sadece iki koşulda bu kadar yüksek tazminat açabiliyorsunuz. bunun biri boşanma. (ki maddi değil manevi açılıyor) diğeri de sanırım ticari nedenlerle olan idi. yani mesela bir kamyon dükkanınıza daldı. siz hasar için dava açabiliyorsunuz. bunun dışında açacağınız özellikle manevi tazminat davaları kabul edilmeden geri dönecektir.

sigortadan para alırlarsa dediğiniz nedir? özel sigorta mı? özel sigortaları varsa zaten "maddi durumları kötü o yüzden harç ödemesi yapmasınlar" durumu geçersiz olacaktır bence. harç konularında sanırım baro değil de devlet yardımcı oluyordu. yani yardımcı derken harç alınmıyor ama dava sonrası ödemeyi yapabiliyordunuz (yine yukarıdaki kısımda anlattığım şekilde)

bunların bazılarını ufak tefek yanlış hatırlıyor olabilirim. ama genel kapsamı bu şekilde. bi de 500.000 tl maddi tazminat davası açmanızın nednei nedir? o kadar masraf mı yaptı kaza yaşayan kişi? maddi tazminat bu işe yarar. siz manevi tazminat açmalısınız (sakat kaldım veya mesela şu kadar süre işimden uzak kaldım ailem gelir olmayınca sefalet çekti vs gibi nedenlerle)
  • ben smyrna  (12.01.13 22:28:31) 
harcının az tutması için kısmi dava açsın, daha sonra bilirkişi raporuna göre ıslah etsin. hatta yeni kanunda belirsiz alacak davası açma imkanı da mevcut.


  • saruwatari  (12.01.13 22:33:49) 
trafik kazaları ile benim öncesinde şehir dışına taşınmadan önce hukuk danışmanlığımı yapan firma ilgileniyordu sanırsam. burdan bulabilirsin

(git: www.tugsanyilmaz.av.tr)
  • hedonistbeyin  (16.01.13 12:55:36 ~ 13:10:13) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.