[]

Japonya'nın Gelişimi

Selamlar.

Japonya'nın tarih içindeki durumuyla ilgili bir sorum olacak. Şimdi endüstri devriminden falan sonra Avrupa alıp başını gidiyor ve dünyanın geri kalanına her alanda fark atıyor. Özellikle Asya ve Afrika ülkeleri çeşitli sebeplerden dolayı bu sömürgeci Avrupa devletlerinden ve Ruslardan geri kalıyorlar.

Fakat 20. yüzyılın başına geldiğimizde birden bire bir Japonya çıkıyor ortaya. Bütün bu gelişmelerin o kadar gerisinde kalan Asya devletlerinin arasında tek başlarına, 1905 savaşında koca Rusya'yı bozguna uğratacak kadar güçlenebiliyorlar.

İşte bunun nasıl olduğunu merak ediyorum. Nasıl oldu da o kadar geri kalmış Asya devletinin arasında Japonlar bu kadar büyüyüp gelişip güçlenebildi? Nasıl Avrupa devletlerine kafa tutar hale gelebildiler? Neden o kadar devletin arasından Japonlar başardı bunu? Farkları, özellikleri neydi?

 
60larda bir herif getiriyorlar amerika'dan adını unuttum..ve kalite'nin kanunlarını çatır çatır yazıp veriyor japonya'ya onlarda bunları uygulayıp dünyaya kabul ettiriyorlar..

tabi adam geldiğinde neredeyse tüm japonya'yı eline veriyorlar herifin..japon devlet hazine anahtarını veriyorlar..

zaten ''kalite'' konusunu incelersen çoğu şeyin japonca olduğunu görürsün..

en leş,basit,geyik anlatımıyla böyle..
  • dedim dedim de kime dedim  (11.01.13 23:03:45 ~ 23:05:10) 
amerikalılarla tanıştıklarında (öncesinde batıya çok kapalı bir toplum) amerikalılar ve diğer avrupalılar filan bunları aşağılıyor, çıplak, maymun, ilkel diyorlar. bunlar da agresiiiif, kompleksliiii, beyaz adamdan üstün olduklarını düşünüyorlar, bu aşağılama ağır geliyor. eh tabi kendi tarzları bu yabancılara 'köylü' gibi geldiği için beyaz adamla beyaz adamın silahları ve kurallarıyla dövüşebileceklerini kısa zamanda anlıyorlar, bu yönde aynı atatürk gibi batılı ama batıdan bağımsız gelişim gösteriyolar. badem gözlülerin allahı para bunu da güzelce öğreniyorlar öyle ki gün olmuş devran dönmüş, gidip amerikanın önemli bazı simgelerini satın almışlardır rockefellar binası vs gibi. bozkurt güvenç'in japon kültürü kitabında herşeyi bulabilirsin.

hatta bunu da diyeyim. hiragana denilen alfabe de bu tanzimatlarla birlikte getirilmiştir. bu alfabe ile sadece yabancı kelimeler yazılır, böylece hangi kelimenin kökeni japonca hangisininki ybancı bir bakışta anlaşılır, dil temiz kalmıştır.
  • kediebesi  (11.01.13 23:05:20 ~ 23:16:58) 
japon modernleşmesini okumanız lazım. bizdeki tanzimat gibi onlar da bir değişime girişiyor. tabi daha başarılı oluyorlar.


  • bihaber  (11.01.13 23:11:17 ~ 23:12:18) 
2. Dünya savaşından sonraki dönemle ile ilgili bildiklerim şöyle: Atom bombası felaketinden sonra Amerika Japonya'ya inanılmaz bir yatırım yapıyor. Bu sayede Japonya yeniden ayağa kalkıyor..


  • teodosic  (11.01.13 23:24:26) 
(bkz: meiji restoration)

okuyunca her soruya cevap bulacaksiniz
  • no christ requires  (11.01.13 23:31:20) 
Tabiki İngiltere ve Amerika'nın destekleriyle

en.wikipedia.org
  • secilmis uye  (11.01.13 23:57:47) 
lan adam 20. yüzyılın başında diyor, hepiniz 2. dünya savaşı sonrasından bahsetmişsiniz.

Andrew Marr History of the World'de anlatıyordu bunu. yanlış hatırlamıyorsam japonya 3 yüzyıl dışa kapalı olarak takıldıktan sonra, ingiliz bi eleman geliyor, danışmanlık falan yapıyor, her bişeyi öğretiyordu. "yeter beyler bu kadar, ben kaçtım" diyince de ingiltere'ye geri dönmesine izin vermiyorlardı. hatta bunun gibi bir sürü adamı daha davet edip, onlardan da öğreniyorlardı.
  • mobilemob  (12.01.13 00:12:51) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.