[]

Tchibo ve GNC: Nasıl?

Kafamda net bir açıklamasını oluşturamadığım iki soruyu paylaşmak isterim:

1-) İşletme okullarında bir firmanın / markanın / ürünün ayakta kalabilmesi ve gelişim gösterebilmesi için farklılaşmaya (distinctive competency) yönelik adımlar atması gerektiği öğretilegelir. Hatta bazıları bunu aksiyomatik olarak dile getirirler; "siz bir alametifarika yaratın önce de gerisi gelir," yaklaşımıyla hareket ederler. Ben şunu merak ediyorum: Böyle aksiyomatik bir ifade biçimi masaya konulduğunda Tchibo'nun göstermiş olduğu başarı nasıl açıklanabilir? Adamlar çekirdek kahve satıyorlar, periyodik olarak temalar yaratıyorlar ve bu kapsamda snowboard'dan masa saatine, mp3 player'dan bereye çeşit çeşit mal satıyorlar. Diğer yandan aynı söz konusu satışları yaptıkları küçücük mekanda kafe işletiyorlar, bu kafede kurabiye, çay gibi ürünler sunuyorlar. Satış hacimleri oldukça düşük, ölçek ekonomisi falan uygulamıyorlar ve üst gelir grubuna hitap eden butik bir anlayışları var. Neticede her tarakta bezleri var. "Bu bile başlı başına bir farklılaşmadır," dediğinizi duyar gibiyim ama doğru yanıt bu mu? Odaklanamayan, distinctive competency'si olmayan ancak buna rağmen başarılı bir firma olduğunu söyleyebilir miyiz Tchibo'yu? Nereye koyarız bu insanları? (tr'den bahsediyorum, başka ülkelerdeki işleyişleri konusunda bilgim yok ama aşağı yukarı aynıdır herhalde)

2-) Gene tr'deki GNC Live Well'lerle ilgili bir soru: Bu dükkanlarda t zamanında >2 müşteri olduğunu hiç gördünüz mü? Bu adamlar tr'de nasıl para kazanıyor?

Teşekkürler efem.

 
2) internetten sati$. baya indirimli de oluyor cogu zaman.


  • sourlemonade  (08.01.09 19:15:09) 
@assert h: cirolarının büyük kısmını online satıştan elde ettiklerini söylüyorsun yanlış anlamadıysam. bu durumda lüks avm'lerdeki kabarık kiraları ödemeyi sürdürmelerini "prestiji koruma amaçlı" olarak mı düşünmek gerekiyor? ilaveten, çalışma saatlerinin büyük bölümünde boş olan bir satış mağazası tablosu potansiyel müşteri nazarında marka imajını zedelemez mi?


  • boshi  (08.01.09 19:18:18) 
son üç gün içerisinde ilgimi çeken iki marka tchibo ve gnc...

bizim burada devamlı döviz alıp sattığımız şekerbank ın hemen yanında gnc var..neredeyse 2 yıldır hep oradalardı. cadde üstünde ve devamlı işlek bi yer..semt olarakta kalburüstü bi semt.. buradaki ev fiyatları aşağı yukarı 300milyar civarı.caddenin sonunda toki siteler yapıyor ve neredeyse 8-9ay ları kalmış durumda istedikleri parada dairesine göre 500 den 1.5trilyona kadar çıkıyor..hep bu gnc dikkatimi çekiyodu benim. ne zaman bankaya gitsem sürekli bi içeri göz atıyodum fakat hiç kimse olmuyordu.hani dersin iş çıkışında satış yapıyolar biz kötü zamanda geliyoz hakkını yiyoz acaba die düşünüyodum ama vitrin de bi zamanlar body ile uğraştığımdan ve markayı az çok bildiimden whey gainerlarında satış saatimi olur die düşünmeden edemiyodum..gel vakit git vakit en son geçen pzt günü dükkanı boş gördüm.taşınmışlardı.ama hayret etmiştim bu kadar zaman durduklarında..bilen bilir body building sektöründe pahalı dır bu marka..bide sonuçları "ultimate" gibi garanti vermez o yüzden salonda pek tutulmazdı hep zengin markası gibi görünürdü...

bugün akşama doğru gene bizim buradaki avm ye gittim. avm ye giriş ve çıkışım farklı kapılardan oldu..iş çıkışı saati gitmediğim için ki saat 3falandı, avm neredeyse boş denecek kadar sakindi.mağaza sahipleri üzülürek sölüyoum sinek avlıyodu..koskoca migros desen sadece 3kasa çalışıyodu..yemek yenilen bölümde sadece avm deki bulunan mağaza çalışanlarının elemanları vardı..neyse işim bitip çıkarken ayak üstünde kapıya yakın mesafede tchibo ya gözüm takıldı..çok afedersin göt kadar yerde millet tıklım tıkış bişeyler yapmaya çalışıyodu. ben bu mağazanın ne işe yaradığını hiç anlamam doğrusu hep görürüüm ama ne satarlar bilmem..bi yerinde masalar var o da çok az yer kaplar neredeyse dışarı taşar vitrininde abidik gubidik şeyler olur. consept nedir bilmezdim sen yazdın ben öğrendim kahve satıldığını. ya avm bomboş burada adım atılacak yer yok. madem konu kahve iki yanında ki starbucks a bakıyosun kimse yok anca bi kaç kişi.

istediğin cevap benden çıkmadı biliyorum zaten cvp yönünde yazmamıştım sadece başlıktaki iki markayı görünce ve bu markalarda bugünlerde dikkatimi çekince gözlemlerimi yazayım dedim okadar...
  • copy paste  (08.01.09 19:45:15) 
@copy paste: benzer gözlemleri olan birini gördüğüme sevindim B-)


  • boshi  (08.01.09 19:51:38) 
tchiboda pratik ürünler satılıyor. hani insanın şu olsa güzel olurdu diyip de görünce mutlu olduğu ürünler var ya, ondan. mesela mp3 çalarım için bir koruyucu taşıma kabı arıyordum. tchiboda bunun hoparlörlüsünü buldum. boyut olarak büyük değil, üstelik pille, boyutuna göre kaliteli ses verebilen bir aygıt. bugüne dek 4-5 tane şahane ürün aldım tchibodan. üstelik fiyatları da abartılı değil. kafe olarak da hizmet vermesi bence ortama sıcaklık katmaktan başka bir amaca hizmet etmiyor. neticede bir fark yaratmışlar ve bu da dikkat çekmek için yeterli. iyi bir ürünleri de varsa satış yapıp para kazanıyorlar. ürünlerinin birçoğu da bildiğim kadarıyla çin malı.durum tamamen fark yaratmakla ilgili.


  • piirsikli  (08.01.09 21:27:56) 
tchibo her daim farklı şeyler satıyor, enteresan ürünler, belki de hiçbir yerde bulamayacağın şeyler, ben her avm'ye uğradığımda zaten ufacık bir yer olduğundan bir kez turlayıp yeni ne gelmiş diye bakıyorum, fiyatları da oldukça makul.. ayrıca ürünlerinin 3 yıl tchibo garantisi var ama bunun ilk alış-veriş etkisinde çok etkili olduğunu sanmam.. tchibo gibi içindeki ürünlere bakmanın çok kısa süreceği, bahçe aletlerinden pijamaya kadar çeşitte ve makul fiyatlarda satış yapan yer ben bilmiyorum.. ikea var mesela ama ikeya gitmek için 1 ay önceden plan yapmak gerek..


  • ayheytmayselfenvanttuday  (08.01.09 23:43:47) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.