[]

askere gitmek - iş - Ali Tezel bul beni, kır saçına sür beni

askere giderken işten ayrıldığımda,

1. kıdem ve ihbar tazminatı alabiliyo muyum?
2. geri döndüğümde de aynı yerde çalışacağım kesin gibi, nasılsa geri dönücem diye bana bu parayı vermeme hakları var mı?
3. internetten bu tarz hesaplamaları yaparken, herşey son brüt maaş üzerinden mi hesaplanır?
4. ihbar ve kıdem tazminatının da neti ve brütü var, elime net olan geçecek, right?
5. ihbar tazminatı ne demek lan?

 
- ihbar alamazsın.
- evet öyle bir durum var ancak tazminatımı istiyorum diyebilirsin.
- ara- kıdem tazminatı hesaplama.
- yes.
  • sifirin altinda  (10.01.13 15:50:29) 
- ihbar taz. ne ki peki?
- e o zaman istemiyorum dersem ben askerdeyken de primim yatacak mı? istememenin mantığı nedir yani?
- onu aradım taradım zaten ama bak 3. maddede soru soruyorum
-eyvalla
  • hope ender  (10.01.13 15:54:07) 
prim gününe bağlı olarak çalışma süren var. ya o süre boyunca çalışırsın yada parasını alırsın ihbar budur.

prim yatmaz geri döndüğünde kaldığın yerden başlarsın.

net üzerinden de hesaplarsın brüt üzerindende sonuçta eline geçecek para aynı.

edit: heri değil geri.
  • sifirin altinda  (10.01.13 15:57:35 ~ 16:02:29) 
tamam anladım. varsalayım ki prim günüme bağlı olarak ihbar sürem 1 ay. 1 ay önce bildirdim işten çıkacağımı, bu durumda yani ihbarımı yaptığım için kıdem tazminatına ek olarak bu parayı da alıyorum. doğru mudur?


  • hope ender  (10.01.13 16:12:34) 
aynen ama şirket ihbar süreni çalışacaksın diyebilir.


  • sifirin altinda  (10.01.13 16:18:29) 
1- kıdem alabiliyorsun, ihbar alamıyorsun.
2- sana parayı vermeyeceklerse ücretsiz izin verebilirler. geldiğinde kaldığın yerden devam edebilirsin. ama bu tamamen senin isteğine bağlı olarak gelişir. sen benaskerlik nedniyle istifa ediyorum diyip kağıdını ik'ya verdiğinde sike sike tazminatı ödemek zorundalar. bastırırlarsa da abi dünya hali ne olacağı belli olmaz. hem benim bu süreçte paraya ihtiyacım olacak, mecburum kusura bakmayın. ama gelince ben de çalışmak isterim dersin.
3- son brüt maaş üzerinden hesaplanır. hatta siteler var verginetin falan, otomatik olarak hesaplıyor.
4- tazminatlarda farklı vergi kesintileri olabiliyor hangi ayda olduğuna ve vergi dilimine girmiş olmana göre. dolayısıyla yine net-brüt hesaplama sitelerine girerek brütünü öğrenip yine bu brüt üzerinden tazminatını hesaplaman daha doğru olur.
5- ihbar tazminatı, iş sözleşmelerinin sigortasıdır. karşılıklıdır. sen iş gücünü satıp arşılığında bir ücret alıyorsun. her iki taraftan biri bu sözleşmeyi iptal etmek isterlerse eğer, diğer tarafa yine önceden belirlenmiş süreler dahilinde bu fesih tarihini bildirmek durumundadır, herhangi bir zarara mahal vermemek adına. yani sen işten ayrılmak istiyorsan da, seni işten çıkartıyorlarsa da 2-4-6-8 haftalık süreler(o işte çalışmış olma süresine göre değişir) dahilinde karşı tarafı bilgilendirmek durumundadır. ancak bunu yapmaz, hemen çıkartmak isterse eğer bu süreçteki mali yükümlülükleri sana ödemek zorundadır. seni işten çıkartır, ihbar süren 4 haftadır. işten çıkarttım, yarın gelme diyecekse eğer çatır çatır 4 haftayı sana öder. seni çıkartıyorum ama 4 hafta daha burada çalışacaksın, 4 hafta sonra çıkartacağım önceden haber veriyorum derse ihbar tazminatı ödemek zorunda değildir.
  • sirkelimon  (10.01.13 16:56:50) 
1. sadece kıdem tazminatı alabilirsin. (en az bir senelik kıdemin varsa tabii)
2. askerlik nedeni ile istifa ediyorsan hayır, böyle bir hak yok. kıdem tazminatına hak kazandıran bir koşuldur askerlik nedeniyle istifa.
3. kıdem tazminatı fesih tarihi itibariyle mevcut brüt maaş üzerinden hesaplanır.
4. kıdem tazminatından sadece damga vergisi kesilir.(binde 7,59 şu anda) ihbar tazminatından gelir vergisi de kesilir.
5. ihbartazminati.nedir.com
  • sijwocaq  (10.01.13 17:21:22) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.