[]

Hobbit Unexpected Journey

Ciddiyim bu Gandalf neden büyücü unvanı olmasına rağmen hep kılıçla bir şeyler yapmaya çalışıyor? Zaten yaşlı başlı adam neden büyü kullanmıyor da kambur olmuş beliyle kılıç sallıyor? Tolkien' in düşünemediği bir detayı mı buldum yoksa? Eğer öyleyse evrim teorisi gibi çöktü bütün seri.




 
Tebrikler, nerene takıyoruz? Madalyayı yani.


  • gerzekali final edition sp1  (08.01.13 18:27:09 ~ 18:27:18) 
o kadar büyü, o kadar yetenek falan var elflerde büyücülerde vs. ama elektriği dahi bulamıyor adamlar.
tolkien bunu da açıklasın.

  • durdenist  (08.01.13 18:44:09) 
mana'sı az.


  • piano black  (08.01.13 18:49:57) 
adam büyücü ama büyü yapamıyor asıl mesele o. en fazla yaptığı sopayla yere vurup shockwave yapmak. mana falan demeyin sinirliyim sikerim.


  • mattiadestro  (08.01.13 18:50:57) 
@durdenist, Aslında Saruman' ın o beyaz topunun içinden elektrik akımı geçiyor gibi oluyor ama emin değilim. Yanlış bilgi veriyor olamayayım ben.


  • berat1058  (08.01.13 18:51:12) 
Sanırım ciddi bir hata var ki seride, hayranları birden çöksün istemiyor. Yoksa birisi de gelir alay etmeden cevap verirdi.


  • berat1058  (08.01.13 18:54:10) 
çünkü bildiğim kadarıyla istari'ler büyülü yaratıklara karşı büyü yapabiliyorlar (örn 3. filmde nazgülleri ışıkla defetmesi) ancak büyüden ırak yaratıklara büyü yapmaları yasak. o sebeple gandalf ve diğer istari'ler bir elde staff (asa), öteki elde kılıç, sopa vb bulundururlar. (hobbit unexpected journey'i izlemedim henüz ama tahmin ediyorum ki orada da böyledir)


  • gonion  (08.01.13 19:20:39) 
Filmde trollere ve orklara(?) karşı büyü yapıyor diye hatırlıyorum. Bir de bazıları "Büyü yapmak aslında yasak" gibi bir şey söylüyor da Gandalf şu küçük adamları eğlendirmek için havaya fişek atan büyücü değil mi?


  • berat1058  (08.01.13 19:48:44) 
çünkü sadece büyü yapabilenlere karşı yapabiliyorlar birde büyü yapmak çok yoruyor ilk kitapta mesela şöyle bir olay oluyordu gandalf kapıya kapama büyüsü yapıyordu o sırada balrog gelip gandalfın büyüsünü seziyor ve o da büyü yapıyor bunun sonucunda gandalf bir hüküm sözcüğü söylüyor ve kapı paramparça olup dağılıyor. Daha sonra gandalf legolasın "ay, ay balrog bu gelen" sözünden sonra şöyle diyor "ne kem talih ben ise gücümü neredeyse tükettim"


  • lathspell  (08.01.13 20:27:04) 
@lathspell hacı tamam yorabilir de, en güçlü 4 büyücüden biri değil mi bu adam? iki büyü yapınca mana bitiyorsa dükkanı kapatıp gidelim komple. bu arada duyuruyu ben açmadım ama en çok ben kasıyorum herhalde :D


  • mattiadestro  (08.01.13 21:49:43) 
tolkien mantık hatalarıyla dolu bir eser yaratmış bu da onlardan biri.


  • durdenist  (08.01.13 22:03:10) 
İstari'nin öyle paşa gönlünün dilediğince büyü kullanması gibi bir durum yok müdürüm. Ayrıca Gandalf işleri büyü yahut kaba güçle değil, mantık ve ikna ile halletmesiyle bilinir. Bir de Gandalf'ın karşısındaki elemanlar güçlerini Melkor'dan alıyorlar. Melkor, Sauron'a kendi gücünden aktarıyor. O da o gücü ve iradeyi kendi uşaklarında kullanıyor. Baş edilmesi zor bir güç bu. Gandalf'ın ona yetişen bir güç kullanması mümkün fakat onun Valar tarafından konulmuş kısıtlamaları var. Ve büyüyü aktarmak yorucu bir mesele. Balrog gibi Melkor tarafından safi büyü ile yaratılmış bir yaratığa karşı durabilmesi bile büyük mesele bence. Altı üstü İstari bu adam da. Güçleri sınırsız olaydı Saruman tüm Orta-Dünya'nın eline verirdi. Bu tarz durumlar yaşanmasın diye kısıtlamaları var. Ayrıca Tolkien her detayı ince ince dokumuş zamanında. Kalan notlarından On ansiklopedik ciltlik bir Orta Dünya Tarihi derlenmiş ki daha bize çevrilemedi. Çevrilse de şenlensek.


  • Dunedan  (08.01.13 22:27:24) 
@dunedan panpa, elfler çok zeki varlıklar hatta insanlardan bile zekiler diye biliyorum. bu kadar zeki varlıkların olduğu bir dünyada en basitinden elektrik dahi nasıl bulunamamış. en ufak bi teknolojik alet nasıl keşfedilememiş. bisikleti bile akıl edememişler amk.


  • durdenist  (08.01.13 22:30:09) 
@durdenist, kitabın fantastik bir dünyada geçtiğini bir tarafa koyarak savunuyorum; Elfler "Aman abi, doğaya zarar vermeyek" modunda takılan bir örnek ırkken, ev yapacakları zaman bile yakın civarda bulunan ağaçların müsaadesi yoksa vazgeçerlerken nasıl bu adamların endüstri çağına girmelerini bekliyorsun? Hem Elfler Orta-Dünya halkı değil. Orta-Dünya'daki Elfler, Ölmeyen Diyarlar'dan sürgüne gönderilmiş olanlar. Sürgünleri bitince, ki Yüzük Savaşı'ndan sonra sona erer sürgünleri, geri dönecek adamlar. Ayrıca, yapılabilecek tüm işleri hâli hazırda doğanın rızasını alarak yapabiliyorken (iletişim, seyahat, ısınma, barınma) neden bu işler için ayrıca uğraşıp alet-edevat icat etsinler ki? Adam bir bakışta senin dürbünle göremediğin yeri görüyor. Fersahlarca uzaktan telepatik iletişime geçebiliyorlar. Yüksek Elfler'in ışınlanmaya benzer bi' olayları var. Ölmüyorlar, neden işleri hızlandırmak istesinler? Neden telefonu icat etsinler? Bisiklete, arabaya ne gerek var?

Ayrıca edit: "Büyü henüz anlayamadığımız bir bilim dalıdır" -Arthur C. Clarke-
  • Dunedan  (09.01.13 11:27:09 ~ 11:28:55) 
hocam 4 tane film var ama, kitaplar ıvır zıvır, tolkien in yarattığı dünya ile ilgili bir sürü detay var, onu bilmeden sakın atlama, koskoca yönetmen jackson ve yazar tolkien bu detayları düşünmüştür raad ol


  • wayne  (09.01.13 14:27:06) 
kitapların hepsini okumanız lazım bu konuda bilgi sahibi olmak için. filmde bazı şeyler değiştirilmiş. En çarpıcı örneklerinden biri haldirin miğfer dibinde öldürülmesi kitapta ise haldir savaşa bile girmedi.


  • lathspell  (10.01.13 11:57:35) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.