[]

yurtdışında yaşamak, ülkeyi terketmek

merhaba.
cidden merak ettiğim için soruyorum bu soruyu.
her geçen gün daha da kötü oluyor türkiyenin durumu, en azından öyle görünüyor. dahası, şimdi atılan adımların ileride ne denli büyük sorunlara yol açabileceğini az buçuk tahmin edebiliyoruz.

bi çok insanda haklı olarak, imkanın varsa kaç git başka bi ülkeye orada yaşa, düşüncesi oluyor. yurtdışındayım şimdi, bi kaç ay sonra döneceğim türkiyeye. arkadaşlarla bu muhabbeti ettiğimizde "okulun bitince burada yaşamak ister misin" diye konuştuğumuzda neredeyse hepsi evet diyor. sosyal imkanlar, insanların algısı ve yaşam daha kaliteli. fakat merak ettiğim konu şu, fırsatı olan her insan kaçar giderse yurtiçinde kim kalacak? okuyup yurtdışına çıkan insan, bi nebzede olsa kafası çalışan ve bi şeyleri değiştirme gücü olan bi insandır, birazcık da olsa akıllıdır yani. doğduğun yerlerde kalıp yolunda gitmeyen şeyler için elini taşın altına koymak gereksiz bir fedekarlık mı? biraz bencillik olarak görüyorum bunu.

siz ne düşünüyorsunuz?

 
  • mahsunkul  (07.01.13 11:07:20) 
Bence bencillik falan değil çünkü bu ülkede çalıştığının karşılığını alamıyorsun. Örnek: Babam doktorasını Oxford'da yapmış bir insan. Dünyanın en iyi niyetli insanı olduğu için Oxford iş teklif etmesine rağmen "Ülkeme faydam dokunsun" diyerek geri dönüyor ve o da ne? Boğaziçi'nde mülakata gidiyor, iş teklifini yapıyorlar ama o sırada devletin akademisyenine verdiği maaş İstanbul'da oturabileceği yerlerde ev kirasına yetmiyor. Babamı önce Diyarbakır'a sonra Erciyes Üniversitesi'ne atıyorlar, şu anda da aynı üniversitede araştırmasına destek bulabilmek için çırpınıp duruyor adam. Bu arada kendisi ve doktora hocasının bulduğu yöntem şu an katıhal fiziğinde temel yöntem olarak bütün kitaplarda geçiyor, öyle bi adam kendisi ama sorsan 15 senedir ev borcu ödüyoruz daha bitmedi. Neden? 3 kuruş maaş alıyor çünkü. İki çocuk okutuyor o parayla. Araştırma için fon bulamıyor, Tübitak'taki dümbeleklerle, Sanayi Bakanlığı'ndaki bürokrasiyle uğraşarak hayatı geçiyor. Şimdi sizce Oxford'da kalsaydı bu bencillik mi olurdu? Bence olmazdı. Burada elinden bir şey gelmedi çünkü. Ben de gidip gelmemeyi düşünüyorum.


  • alicia_dominica  (07.01.13 11:10:51) 
benim gitme şansım olacak gibi, hem de fazlasıyla medeni bir ülkeye. en azından o anlatılanların gerçekliğini görmüş olurum, ona göre de kararımı veririm.


  • baldur  (07.01.13 11:10:53) 
Selamlar,

Yalniz degilsiniz, sizin gibi dusunen cok var.

Ben Turkiye'yi terkedeli 5 sene oluyor. Yakin dost cevremden bircok kisi de su an yurtdisinda yasiyor; hatta Turkiye'de kalanlarin sayisi gidenlerin sayisindan az diyebilirim.

Bizlerin tek temel nedeni Turkiye'nin durumu degildi. Gerci simdi dusununce kisinin yurtdisina tasinma sebebi ne olursa olsun bunlar ucundan kiyisindan Turkiye'de olan/olmayan seylere de dayaniyor olabilir.

Bi de isin sey boyutu var; 5 sene once ulke boyle degildi. Geriye donup baktigimda iyiki ama iyiki gitmisim diyorum. Kisiye gore cok degisebilen bi konudan bahsediyoruz yalniz. Yukarida verdigim orneklere zit olarak en yakin arkadaslarimdan biri misal dogup buyudugu sehrin disinda -askerligi saymazsak- yasamadi etmedi. O da yakiniyor Turkiye'den az cok, ama bi sekilde de kendini mutlu etmesini biliyor ve cok etliye sutluye karismadan takiliyor.

Isin bencillik ile ilgili olan kismi biraz cetrefilli; kisinin hayata bakisina, sonrasinda Turkiye'ye donup donmeyecegine, yurtdisindayken Turkiye ile ilgili bi seyler yapip yapmadigina ve daha bircok seye bakar diye dusunuyorum. Ha bir de, simdi kalip pek bi etki yapamayacakken gidip gunun birinde bi nebze de olsa bi seyleri degistirebilecek guc ve konumda geri donmek te soz konusu olabilir.
  • o s c a r  (07.01.13 11:17:46 ~ 11:23:24) 
açlıktan ağzı kokup,600-700 lira maaş alıp da halinden memnun olan adam için çabalamak mantıklı mı sizce?

hadi dünyadan izole olan bir ülkede yaşasak neyse de.2013 yılında,iletişimin en yaygın olduğu devirde,bu yaşam standartlarından memnun ise bu insanlar bize bok yemek düşer bence.
  • mesa  (07.01.13 11:29:27) 
(bkz: umitsiz vaka)


  • natnan  (07.01.13 12:19:08) 
bu ülkede yaşamanın getirilerinden biridir bencil olmak bana göre. seni düşünmeyen devleti sen de düşünmek zorunda değilsin. yukarıdaki oxford örneğindeki gibi buradaki akademik yada inovasyonel başarılar, girişimler maalesef desteklenmiyor.

halkın %80'ini oluşturan popülasyon benim insan kavramından anladığım biçimde olmadığı için eylülde master için gideceğim londrada ömrüm boyunca kalabilmek için elimden gelen her şeyi yapacağım.

dipnot: mutlu olmak için hele hele bu ülkede bencil olmak şart.
  • benjaminlinus  (07.01.13 12:26:38) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.