[]

üsküdar'ın içler acısı durumu

ya arkadaşlar bir süreliğine burada yaşamaya başladım. inanır mısınız her yer tarih kokuyor. sultanahmet gibi bir yer şerefsizim. hanlar hamamlar camiler çeşmeler, çılgın bir muhit. gelgelelim ortalık gerçekten bir kir tabakasıyla örtülmüş gibi, her şeyin üzerine is yağmış gibi. korkunç restorasyonlar geçirmiş bir sürü tarihi eser hilkat garibesine dönmüş. çarpık çurpuk bir sürü bina güzelim zenginlikleri gölgelemiş. belediye desen ne iş yapıyor ben anlayamadım, yollar karmakarışık, ışık, yaya geçidi, düzen nizam hak getire, parklar kitsch'lik abidesi. bu kadar zevksiz olunamaz, o derece. 5 dakika mesafedeki beşiktaş bütün o kalabalığa ve gürültüye rağmen üsküdar'la kıyaslandığında ışıldar parlar görünüyor, insan alelade bir anadolu şehrinden gelişmiş bir muhite geldiğini düşünüyor.

üsküdar'ı turistikleştirip sultanahmet gibi halıcı, kebapçı ve hanutçu ile doldurmak gerçekten berbat olur fakat bu semtin ne diyorlar, biraz gentrifié olması lazım, hiç olmadı ışıldaması biraz daha düzgün görünmesi özünü koruması tarihiyle bütünleşmesi lazım. ne bileyim biraz güzelleşse, tarihi eserlere hak ettiği değeri verseler, avrupa şehirlerinde hala kullanılan eski binalar gibi olsa bir açık hava müzesi olsa kötü mü olur?. eminim benden önce binlerce insan düşünmüştür bunu ama sorun ne? orada yaşayan insanlar ve onların seçtiği belediye mi? anadolu yakasında olması mı? insanların umursamazlığı falan mı? insanlar orada o haliyle mutlular mı? niye bu halde bu güzelim semt yahu?


 
Vizyon meselesi biraz o işler ya... Avrupa'yı Dünya'yı tanımayan adamların eline verirsen belediyeleri, maksimum icraati teyzelere spor aleti, salıncak falan yapmak olur. (Şunun gibi:/ : www.youtube.com


  • barut  (06.01.13 21:01:24) 
üsküdar'daki sorun esnaflar hocam. o rıhtımı ilk olarak esnaflar'dan ve otobüs duraklarından arındırmaları gerekiyor. tüp geçit bittikten sonra büyük ihtimal el atarlar bence. topbaş rıhtımlara çok önem veriyor. galataport ve haydarpaşa'dan iyi para cukkaladılar zaten biliyorsundur.:))
heh haydarpaşa projesini üsküdar'a uygulasalar gerçekten çok mantıklı olurdu çünkü ihtiyacı var üsküdarın bu tarz bir restorasyona.

yalnız bir de insanları çok yobaz. onun için bir şey yapılamıyor maalesef.
  • bilge rusty james  (06.01.13 21:02:27 ~ 21:03:13) 
bence sorun tarihe saygı duymayışımız.
genel olarak tarihi binaları, anıt ağaçları kaderine terk etmek gibi anlaşılmaz bir huyumuz var.

vaktiyle manzarayı kesiyor diye nice eserler yıktık, ortasından yol geçecek diye nice külliyeleri ikiye böldük...

şimdi de sıra orada;
ulaşım ağının kilit noktası diye, belki de kentin en büyük meydanlarından birini heba ettik.
kaos ortamı yarattık.

herkes hep "çabucak bir yerlere gitme" isteği içinde, bir telaşta.
kimsenin dönüp de çevreye bakacak "zamanı" yok.
acı gerçekler böyleyken bizim farkında olmamız yetmiyor maalesef.
  • eranicus  (06.01.13 21:52:15 ~ 21:52:52) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.