[]

borsada firmaların değerleri neden saniye bazında değişiyor

mrb, borsadaki hisseler firmaların değerlerine göre artıp azalıyor bildiğim kadarıyla. peki bir firmanın değeri nasıl oluyor da her saniye değişebiliyor, artıp azalıyor, saniyeler içerisinde firmaların değerini değiştiren parametreler neler olabilir ki merak ediyorum




 
arz talep olabilir,emin değilim tahmin ettim


  • aaa yine o cocuk  (05.01.13 17:37:11) 
kapitalist sistem. paranın yoktan var edilip vardan yok edilmesi.

(bkz: Fun with Dick and Jane)
  • ben smyrna  (05.01.13 17:52:26) 
cevaplarınız için teşekkürler. cevaplarınız fiyatın değişmesindeki etkenler elbette ki ama bunların etkisi saniye başına fiyatın değişmesini etkiliyorsa bile ben tam anlayamıyorum. bir de şöyle bir durum var: mesela bizim borsanın yüzde 75'i yabancıların elinde, bu yabancı denilen adamlar da bildiğim kadarıyla büyük fonlar bunlar uzun vadeli yani en azından 1-2 sene kalıp ondan sonra satıyorlar hisseyi diye biliyorum en azından her saniye işlem yapmıyorlardır diye tahmin ediyorum risk almamak adına zaten onca hisse bir anda satılamaz. bu durumda da fiyatların neden saniye bazında değiştiğini anlamıyorum, bilmediğim-kaçırdığım nokta nedir?


  • fishbone  (05.01.13 17:56:42 ~ 18:01:11) 
şiket veya şirketler için o an olumlu bir bilgi geldiğini düşünelim. satıcı önceki duruma göre teklif ettiği fiyatı artırıyor. alıcı da önceki duruma göre ödeyebileceği satın alma teklifini yükseltebiliyor ve yeni bir fiyat oluşuyor. bu da sürekli bir dalgalanma yaratıyor.

eviniz var kiraya vereceksiniz, bir haber yayılıyor evin arkasından tren yolu geçecek. kimse tutmak istemez kirası/satış fiyatı düşer. hemen yanına alışveriş merkezi yapılacak diye haber çıkarsa değeri artar. ev aynı ev ama müşterilerin ödeyebilecekleri fiyat değişiyor. bunun gibi. borsada bu biraz daha sık oluyor.

bir de imkb'de fiyatın oluşma mekanizmasına bir göz atın.
  • bihaber  (05.01.13 18:03:03 ~ 18:22:42) 
tek bır neden var , arz ve talep..


kımısı elındekı kagıdı satmak ıstıyor en ıyı alıcıyı gozune kestırıp satıyor , kımısı ıse o kagıdı almak ıstıyor ve en ıyı alıcıdan alım yapmaya calısıyor..

olay cok basıt.. gerı kalan hersey arz ve talebe etkı eden seyler...
  • kennym  (05.01.13 18:26:42) 
cevaplarınız için teşekkür ederim.

söylediklerinizden çıkardığım ve vardığım/kabul ettiğim nokta şu: demek ki bizde ve genel olarak tüm borsalarda yatırım yapan çok fazla kişi/kurum var, yani bir yerde şöyle diyorum: dünyadaki tüm borsalarda dünyadaki tüm borsacılar işlem yapıyor yani borsalarda işlem yapanlar hep aynı kişiler ve her yerdeler ve bunların sayısı çok fazla, en azından hepsi ya da büyük çoğunluğu türkiye'de çünkü yabancıların ağırlığı bu kadar fazla iken saniye bazında fiyat değişmesini böyle açıklayabiliyorum kendime, eğer bu şekildeyse bir mantığa oturmuş oluyor benim için.

şu ana kadar yazdıklarımda yanlış bildiğim/yanlış yorumladığım ya da bilmediğimi anladığınız noktalar varsa bunları açıklarsanız çok sevinirim
  • fishbone  (05.01.13 18:29:37 ~ 18:36:27) 
işleri bu. 2 tür oyuncu var piyasada uzun vadeli ve kısa vadeli.
uzun vadeli olanları senin gibi düşünenler, borsanın uzun vadede şirketlerin performansı üzerine hareket ettiğini düşünen ve belki ayda belki 2-3 kere alış satış yapan.

kısa vadeli ise;
işi kurum adına günlük trade etmek olan yüzlerce insan var + bir o kadar da bağımsız spekülatör var. çok büyük paralarla işlem yapmıyorlar belki 50 bin 100 bin.
kaldıraç kullanırlar kredili işlem yaparlar.pozisyon taşımazlar, gün sonunda kapanırlar.
şirketin adı, değeri farketmez onlar için. eğer bir hareket varsa hissede
bir kademeye oynarlar. şirketle ilgili bir haber, olağandışı bir yüklü alım satım.

onlar borsayı 300 makineli bir kumar masası gibi görürler. ama aslında iş yaplacak büyük tahta maksimum 40 civarıdır.imkb 30 + bir kaç büyük şirket daha.

bütün gün en çok artan azalan hisselere bakarlar,haberleri yakalamaya çalışırlar. çoğu firmanın ne iş yaptığını bile bilmezler.

bir kısmı "tahta yapar". kağıttaki hacmin %30-40 ondadır fiyatla istediği gibi oynalar. hatta ufak tahtalarda dışardan gelen alımları bile sayabilirler.
bizim borsada günlük hacim 2 milyar tl civarıdır. misal noel de fln yabancı olmayınca bu 700 milyona kadar düşer. yerli hacmin çoğu yukarda bahsettiğim kaldıraçlı trade hacimdir.

neyse gördüğün gibi ekmek parasından ötürü işte o saniyelik değişimler. başta bir duyuruda yaznışım aynen koydum buraya;

bir tahta böyle gözükür;

t=0 anında
lot alış satış lot
100000 9.0 9.05 100000

5 saniye sonra

lot alış satış lot
100000 9.0 9.05 20000


gibi düşün 9.05 ten 10000 tane aldın tam kademe kalkerken. piyasayı izlemeye devam ediyorsun diyelimki

lot alış satış lot
25000 9.5 9.10 150000

baktın kademe düşecek 9.05 a geri veriyosun.

ama baktın;

lot alış satış lot

100000 9.10 9.15 20000


kademe çıkacak gibiyse arkana yaslan keyfine bak. değilse 9.10 dan satsan anında 0,05*10000=500 tl kazanç.

günde 4-5 kere böyle fırsat yakaladığını düşün ?

işte bu ve buna benzer stratejiler yüzden lanetli gibi sürekli ekranlara bakan binlerce insan çalışıyor bu sektörde.
  • spy of soul  (05.01.13 19:06:41) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.