[]

Kedi Problemleri ve cinsi

Selamlar,


Bizim yaklaşık 1,5 yaşında bir kedimiz var, şimdi soruları sıralıyorum

1-) Kediyi veterinerden aldık, kendisi de sokakta bulduğunu söylüyor ama arada bir aklımıza takılıyor "bu kedi cins mi, değil mi" falan diye; fotoğraflarını ekliyorum, farklı cinslere de, tekire de benzettiğimiz oldu ama emin olamadık; yardımcı olabilecek misiniz bakalım:)


2-) Kedinin cinsi hiç önemli değil de, davranışlarıyla ilgili problemlerimiz var. Şimdi kabul ediyorum, ufakken biz bunu biraz şımarttık; tuvalet ve yemek yeri dışında bir şey eğitmedik (sonuçta daha fazla ne eğitebiliriz ki diye düşünüyorduk biraz da); ama şimdi acısını çekiyoruz sanırım.

Mutfakta masanın üzerine çıkıp kupadaki kahveyi deviriyor mesela hayvan, ya da alakasız alakasız yüksek yerlerin üzerine çıkmak için etraftaki her şeyi deviriyor, bir şey için kızdığımızda falan gidip başka bir şeyi deviriyor (bunu bilinçli mi yapıyor bilemiyorum tabi ki). Kısacası hayvan baya bir yaramaz, ve yavaş yavaş "sevimli yaramazlık" tan, "sinir bozucu yaramazlık" a doğru gidiyor bu ivme. Dolayısıyla merak ediyoruz, bu hayvanı düzene sokmanın bir yolu var mıdır acaba, bu yaştan sonra özellikle de, bir şeyler yapabilir miyiz yapamaz mıyız?


Çok teşekkürler

 
süper tatlı bir kediymiş. devirme olayı ise son derece normal gibi. :)


  • cokpissuserim  (06.01.09 20:55:46) 
tesekkür ederim öncelikle:)

belirtmeyi unuttuğum 2 şey, birincisi kedimiz dişi, ikincisi de kısırlaştırmadık; robin cruose kısırlaştırmamış olmamızın etkisi olabileceğinden bahsetti diye ekleyeyim dedim.


ayrıca bağırmak çözüm olmadı hiç=)
  • zaugnakhaldun  (06.01.09 21:28:10) 
Masaya çıkmasını engellemenin en işe yarar yolu elxa'nın dediği gibi bağırmak evet. Gerçi değişiyor hepsi başka türlü algılıyor. Misal iyice inat edip masadan inmeyen kedimiz de oldu, bildiğin küsüp arkasını dönerek oturup gözlerini kısarak bakan kedimiz de.

Misal bir şey dökerse tabaktan, bardaktan, dökülen yeri gösterip koklatıp kızın, küsün. Olmadı dövün.

Şaka tabii dövmeyin de şöyle bir kafasına "pıt" yapıverin. Böyle bir hüzünlenir, napmışım ben meğer der.

Meğersem kedi hasreti çekermişim ben de onu anladım şimdi.
  • rabbititus  (06.01.09 21:39:59) 
teşekkürler öncelikle:)


limon kolonyası tavsiyelerini duymuştum ama uygulamamıştım hiç, ona bakacağım

ancak üzerine su sıkmak işe yaramıyor, çünkü hayvan suyu seviyor:), yani suratına sıkmadığım sürece (ki sıkmayı da tercih etmem açıkçası pek) suyla arası oldukça iyi


en son kahveyi döktükten sonra poposuna vurdum hafifçe, bağırdım da biraz, bir de ilgi göstermedim hayvana hiç, 2 gündür kahveyi döktüğü yere gidip oranın üstüne yatıyor dönüp duruyor. ancak eşyaları devirmeye de devam:)
  • zaugnakhaldun  (06.01.09 21:44:19) 
kediniz renk olarak russian blue denilen cinse benziyor ancak sizinkinin tüyleri uzun.

kediler çok eğitilmez ama sınırlarını herşeyi domuz gibi bilir ve anlarlar. o yüzden biraz sınır ve tavır koydunuz mu değişebilir. misal laf anlamayan kedim annem geldiğinde salonun kapısı açık olmasına rağmen adımını bile atamıyor.

arada balkona koymak filan gibi ceza verebilirsiniz, ama abartmamak koşulu ile fazla kötü davranırsanız depresyona girer.

niye kısırlaştırmadınız? hayvanın acı çekmesi ve garip davranışlarda bulunması hoşunuza mı gidiyor?
  • mea maxima culpa  (06.01.09 21:50:22) 
1- Teşekkürler

2- Sokulan lafı görmezden gelerek cevap vereyim, çiftleştirme fikri aklımızda olduğu için kısırlaştırmadık.
  • zaugnakhaldun  (06.01.09 22:10:53) 
kediler kestirilemiyor. gazete kağıtları ve bantla bir sopa yaptım arada ceza vermek için. hem canları yanmaz hem yaptığı eşekliği anlarlar diye. ama 3 gün geçti akşam eve geldim yaptığım şeyle oynuyorlardı deli gibi. bağırmak falan da tınlamama ihtimali olan şeyler. o yüzden onlar yaramazlık yapacak siz de sabrınız elverdiği sürece seviceksiniz karşılıksız :) çok güzelmiş bu arada kediniz.


  • tai  (06.01.09 22:17:21) 
ehehe, artık ben de kıdemli kedi sahipliğine geçtiğim için kedi sorusu cevaplayabilirim :)

öncelikle güzel kedi, maşallahı var (adettendir)

kendisi, bizim british short hair kızımızın yüz ve renk ikizi gibi ancak tüyler uzun, sankim britih shorthair ile iran kırması gibi.

kedinin bir şeyleri devirmesini garipsedim, çünkü gördüğüm kedilerde, hep kalabalık bir masanın üzerine, hiç birşeye basmadan çıktıkları için hayranlık duyuyorum.

masaya ve tezgaha çıkması konusunda, snowflake'in dediklerini uygulayabilirsiniz. ayrıca elxa'nın bağırma metoduna ek olarak kediyi sabit durmaya zorlayın. yani masaya çıktığı zaman bağırın masadan indirip yere koyun ve yerdeyen üzerine bastırın (hayır kedinin bağırsakları çıkacak şekilde değil, hareket edemeyecek şekilde) ayrıca bağırırken hep aynı şeyi söyleyin. hayır diyorsanız hayır diye bağırın her seferinde.

su ile ıslatma metodunda da, ıslatma hareketini kabahati yaptığı yerde gerçekleştirmeniz lazım. örneğin bir kupayı devirip kaçtıysa (ki hemen kaçıyor eşşek sıpaları olay mahallinden) yakalayın, kupayı devirdiği yere getirin, hatta burnunu kabahate yaklaştırın ve suyu öyle sıkın.

ben bizim evde küsme metodu uyguluyorum. işe yarar gibi görünüyor. istemediğim birşey yaptıysa hayır diye bağırıp odadan dışarı çıkartıyorum. 10-15 dakika yanıma almıyorum. döndüğünde hareketleri düzelmiş oluyor.
  • kahvegibi  (07.01.09 09:19:37) 
yaptığı bir kabahatte ben kedimin yüzüne üflüyorum ya da elektrikli süpürgeden çok korkuyor onun gibi ses çıkarıyorum ve bir daha yapmıyor. tabi kediden kediye bu durum değişir.
ayrıca kısırlaştırmadığınız içinde huysuzluk yapıyor olabilir, sonuçta yaşı da gelmiş.şimdi kırıp döküyor diyorsunuz ileriki safhalarda çiş yapma koku bırakmaya başlayabilir o zaman hiç söz dinlemez, bir an önce ya çiftleştirin ya da kısırlaştırın derim, tabi bu durumdan sonra biraz daha sakinleşebilir diye düşünüyorum. benim kedim kısırlaştırıldıktan sonra daha sakinleşti ve söz dinlemeye başladı.
allah kolaylık versin ne diyim, sorun çıkarsa da kedişlerin yüzünü görünce bütün sinir minir gidiyor zaten :))
  • pathetic oblivion  (07.01.09 10:58:38) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.