[]

mantığım boktan bir yere doğru mu gidiyor?

örneğin teknoloji ve programlama ile ilgili:

mühendislik okuyorum. yeni bir proje yapıyoruz, daha önce derste anlatılan ama çok da bi sik anlamadığım bir sistemin benzeri bir sistem ile ilgilenmek durumundayız. ancak o sistem genel olarak kolay olduğu, ya da bizim projenin o sistemi kullanan kısmı basit olduğu için o sistemi öğrenmeyip, hazırı var mı diye etrafta arıyorum. niye? e illaki birileri bu konuda aşmış, güzelce incelemiş ve hazırlamıştır "sistemin bizim proje ile ilgili kısmını".

kendimi şöyle avutuyorum, daha akıllı adam başkasının aklını kullanır alsdhalskdjl
niye kendimi yorayım ki? eğer gerçekten birileri bu sistem üzerinde düşünmemişse ve ben bu projeyi yapmak zorundaysam sike sike öğrenir, hallederim bir şekilde. ama onun dışında ne gerek var ki?

sanırım bu türk, arap, japon hikayesine döndü ve ben arap oluyorum.

umarım derdimi anlatabilmiştirim. vereceğiniz cevaplar "sistem, proje, final dönemine girmiş müyendiz, sunumlu projesi yaklaşmış öğrenci" keywordleri içermeden genel mantığa yönelik olursa negzel olur

 
gercek hayatta dedigin dogru. hele ki gunumuzde bir isi yapmak yerine hazir cozumler uzerinden ilerlemek hatta isin uzmaninin bulup calistirmak cok daha mantikli. ama gel gor ki bunun icin belli bir temele sahip olmak gerekiyor. okulun amaci da bu temeli sana kazandirmak. okulda kendini ne kadar zorlarsan ilerde o kadar rahat edersin.

ailenden bilgisayarla alakasi olmayan bir bireyin web portali kurma projesi aldigini dusun. sonucta gidip outsourcing yapabilir, isin uzmanlarini bulup calistirabilir. ama hic temeli olmadigindan ortaya iyi bir sey cikarmak isterse baya kasmasi gerekir.

gecenlerde isletmeci bir arkadasim sirkete ortak oldu. ihale alip iscilere evlerin iclerini yapiyorlar. elemanin gorevi projeye fiyat bicmek. isle ilgili ders aldi. bununla yetinmedi, su an iscilerle beraber fayans, parke dosuyor. isin picliklerini ogreniyor.

biraz dagittim toparlayim. isin temelini bilmek onemli, okul da bunu sana kazandiracak bir mekan. projeleri bir firsat olarak dusun. mecbur kalinca illaki ogreniyorsun ama isin temelini bilirsen ve benzeri bir ise daha once kafa yorduysan cok daha hizli mesafe katediyorsun.
  • curt  (03.01.13 04:14:53) 
dediğin türde şeyler yapılıyor (yazılım tarafından bakarak konuşuyorum). Eğer yapacağın işte kullanacağın parçalar daha önceden başkaları tarafından yapılmışsa ve onu alıp kullanabilirsen pekala kullanılabilir. Mesela kendimden örnek vereyim, bir projede müşteri verilerin loglanmasını istediği zaman oturup baştan loglama sistemi yazıp onu sisteme entegre etmek yerine open source ya da ücretsiz onlarca log mekanizmaları var ve çok kullanıcılı olanlar bir şekilde kendini kanıtlamış sistemler olduğu için onlardan birini tercih ederim ve çok kısa bir sürede sisteme entegre ederim. bunun faydası;
- loglama yazmakla uğraşmak, test etmek, bugfix'lerle uğraşmak zorunda kalmıyorum
- zamanımı başka işlere harcayıp müşteriye loglama ile uğraştığını söyleyebilirsin :)
- patron açısından vakit = nakit olduğu için patronlar için bu iyidir :D
bla bla bla

Ha tabii her yerde bu geçerli değil, bazen de kendin yazmak daha iyi olabiliyor. Aldığın dll'i anlamak, bir sorun olduğu zaman müdahale etmek eğer zor geliyorsa, internette yeterli bilgi yoksa, proje uzun zamandır güncellenmiyorsa (bu iki anlama gelebilir, proje gerçekten tamamdır artık güncellenmeye ihtiyaç duyulmuyordur ya da adamlar terk etmişlerdir. Bunu da biraz araştırıp öğrenmek gerek) böyle durumlarda baştan yazmak daha mantıklı bence.
Son olarak da eğer yeterli alt yapıya sahip değilsen sırf deneyim için, kendini geliştirmek için de oturup var olan bir şey baştan yazılabilir.
  • barix  (03.01.13 08:48:50) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.