[]

Haftanın günleri nasıl belirlenmiş?

sahi lan bu hep takılmıştır benim aklıma. mesela bugün salı ya, başlangıç noktası olarak 0 tarihini alıp mı karar vermişler? vermişlerse ne zaman vermişler? mesela bundan 1287 sene önce falan arapların çrşamba dediği bir güne bizanslılar cumartesi diyor muymuş?




 
sorunuza tam cevap değil galiba ama yahudilerin tatil günü cumartesi,hıristiyanların da pazar.herhalde bu sebepten pazartesi başlangıç olmuştur.


  • mesa  (01.01.13 22:41:31) 
işte milattan sonraki ilk gün birinci gün. bizim haftaya verdiğimiz isimler de farsçadan gelir ve birinci gün, ikinci gün gibi anlamları vardır.


  • mlky lvn  (01.01.13 22:42:36) 
O degilde ay isimleriyle ilgili engin ardıç ın bi yazısı vardı. Bi kaç ay önce. Okuyun günlerin hikayesi de benzerdir herhal.


  • kakao  (01.01.13 22:43:57) 
  • buzbebek  (01.01.13 22:59:50) 
1700'lerin sonunda basliyor sanirim senkronizasyon. o da kolonilesme ile orantili olarak ilerliyor olmali.
ondan once zaten yedi gunluk takvim bu kadar yaygin bile degil.

5 gunluk ve 10 gunluk takvimler de var. oyle olunca gunler zaten kafadan degisiyor. ustune bir de senelik takvim farkliliklari falan eklenince.

suralarda az biraz bahsediliyor olmali:
en.wikipedia.org
en.wikipedia.org
en.wikipedia.org
en.wikipedia.org
  • entrapmen  (01.01.13 23:00:23) 
bildiğim kadarıyla mitoloji ile bir ilişkisi vardı.
sunday,monday falan hep mitoloji

  • secilmis uye  (01.01.13 23:12:55) 
Soyle bisey animsiyorum carsamba caar dan persembe penc den geliyor.yani buna gore haftanin 4. Gunu carsamba. Vb.


  • dunyatuhaf  (01.01.13 23:41:38) 
senin sorunun cevabını tam bilmiyorum ama secilmiş üyenin söylediği yerden giriş yapayım.
günler pazardan başlıyor. sun-day yani güneşin günü. güneş sisteminin ana yıldızının güneş olması, burç diye bahsettiğimiz şeylerin güneş burcu olması bu günün çok önemli olduğunun kanıtı zaten. fransızcası da dimanche: tanrının günü gibi bir şey oluyor.
pazartesi, monday. yani moon day. ay'ın günü. burçlarda da, güneş burcundan sonra en önemli burç ay burcu. zaten ay'ın mitolojideki önemi malum. fransızcası lundi (luna: latince kökenden ay)
salı, tuesday, bize selase ya da şellaşe kelimelerinden geliyor. 3.gün demek. fransızcası mardi. mars.ın günü demek. tuesday.deki tues- (tys) de başka bi mitolojide mars gezegenine karşılık geliyor (jüpiter ile zeus un aynı olması gibi)
çarşamba, 4. gün. wednasday (wodin'in günü) ya da mercredi mercure.ün günü anlamına geliyor. türkçeye de farsçadan giriyordu sanırım
perşembe. farsçadan geliyor, 5. gün demek. thursday (thor'un günü) ya da jeudi /jupiter'in günü)
cuma, cami, cem, cemaat gibi kelimeler ile aynı kökten geliyor sanıyorum. cuma günü islamiyette kutsal olduğu için bu isim seçilmiş türkçede, öyle sanıyorum. ingilizcede friday fransızcada vendredi. frig'in günü ya da venus'un günü oluyor.
haftanın son günü ise cumartesi. bize cuma'nın ertesi olarak girmiş. fr.da samedi yani saturday saturn'un günü demek.

portekizcede daha farklı isimlendirilmiş günler. birinci, ikinci, üçüncü, yedinci şeklinde. yedinci gün tabii ki ctesi. bildiğim kadarıyla eski türkçede isimler birinc, ikinc, üçünc, şeklindeymiş. bugün kullandığımız kelimeler arapça ve farsça kökenli.
  • dahinnotha  (01.01.13 23:51:37) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.