[]

Hobbit'te Gandalf'ın bilgece yumurtladığı 3 mevzu

Taoizm kafasıyla bakınca Gandalf'ın büyücü değil aslında "Bilge" olduğunu söyleyebiliriz.

filmde evrensel sır tadında bilgelik dolu 3 ana mevzuya değinmiş olduğunu hissetmiştim.

bunlardan ikisini açıklayacağım. (tabi birebir kelimelerle beceremeyeceğim.) 3.yü malesef çıkartamıyorum. aynen hayvanlarla takılan büyücü gibi ışık hızında unuttum çünkü :)

1) bilbo'ya söyler. "gerçek cesaret; ne zaman can alacağını değil, ne zaman fedakarlık yapacağını bilmektir."

2) elf leydisi Galadriel'e söyler. "saruman'a göre büyük bir güç ile savaşılmalı kütülükle. oysa asıl güç sıradan hayat sürenlerin günlük yaptıklarındadır. nezaket ve sevgi halleri. belki o kadar korkuyorum ki onlarlayım"

3) ? işte bu nedir. sizlere soruyorum.

 
Bu sorular ve birkaç bir şey daha üzerine adamlar kitap yazdı. Onu oku.(bkz: hobbit ve felsefe)


  • Hallerlale  (01.01.13 20:35:30) 
gandalf'ın aslında büyücü değil (sorcerer, wizard, druid tarzı bir şey değil), bir maia olmasından ötürü ve neden gönderildiği ile alakalıdır arda'ya. cevaplar ve daha fazla bilgi silmarillion'da mevcuttur.


  • sizofren hayaller  (01.01.13 20:39:40) 
Büyücü değil aslında bilge ne yav? İkisi aynı anda olmuyor mu?

Bu arada ülkemizde ameleyi çevirsen sana bilge bir söz söyler. Anlamadım yani neye getirdiğini olayı.
  • Adrammelekh  (01.01.13 20:41:50 ~ 20:42:01) 
samimi ! önerileriniz için eyvallah da taoizm ile ilgilenmiş olmanız gerekiyor ne demek istediğimi tam olarak anlayabilmek için. yoksa elbette filmde gandalf'ın onlarca anlamlı bir sözü, gandalf'ı geç diğerlerinin de vardır muhakkak.

büyücü ve bilge ayrımını da biri fantezi edebiyatı içindeki bir ırk,tür,karakter... diğeri de günümüz dünyasında olabilecek bir olay olduğu için yaptım. elbette büyücü bir bilge de olabilir, striptiz yapan bir elf leydisi de olabilir.

kitap okumak başka mesele. sonuçta hobbit'in de tüm cümleleri aynen geçmedi filme. ben özellikle filmde bahsettiğim tarzda dokunaklı olan öğretiyi soruyorum. ha siz kalkıp 3 değil arkadaşım 4 tane vardı, o da şunlardır deseniz yine eyvallah. artı zaman meselesidir kitap okumak.

yoksa duyuru sitesinin amacı ne olabilir ki başta. elbette filme yeniden gittiğimde muhakkak hatırlayacağımdır. veyahut dvd'si çıktığında. acil lazım olduğu için danıştım. soru gayet açık ve net. yardımcı olabilecek varsa buyursun.
  • matrix  (01.01.13 21:02:49) 
Benim hatırladığım kadarıyla o ilk dediğinde "Gerçek güç can almayla değil, bağışlamayla olur" temalı bir şey söylüyordu.


  • Adrammelekh  (01.01.13 21:06:19) 
doğrudur. genel bir fikir versin de işte. film esnasında hemen cep telefonuna yazmak da vardı ama film o kadar etkileyici ki insan akıl edemiyor o an. zaten bu mevzuya neden bu kadar taktığımı da bilmediğim için bu kadar üstüne düşüyorum. bir tür paradoks :)


  • matrix  (01.01.13 21:08:25) 
Vallahi abicim yanlış anlama ama çok büyük derin anlamlardan bahsederken bu kadar farklı bir şekilde aklında kalması pek mantıklı gelmedi bana. Benim dediğimle senin yazdığın cümle arasında dağlar var.


  • Adrammelekh  (01.01.13 21:13:53) 
yanlış anlayacak bir durum yok. rahat olabilirsin :)

zaten ben "filmin vermek istediği" mesajı falan dert etmiyorum. öyle bir mesaj olabilir de olmayabilir de o ayrı konu ama burada atıyorum bir kediye bakıp "an'da kalmayı başarmayı" anlamak gibi bir his durumu var. yani ben çıkartıyorum o anlamı aslında. ve benzerlerini çıkarabilmişler var mı yok mu tadında bir beyin cimnastiği. yoksa saw gibi bir film çözme durumum yok.

kafadaki resmi kelimelerle ortaya dökememekle de alakası var. ve evet teşekkürler. "fedakarlık" oraya alakasız olmuş. "bağışlamak"tır doğrusu. 1 ve 2 ile sorunum yok zaten aslında. tam uygun yerler olduğuna eminim onların. 3'ü de bulabilseydik...
  • matrix  (01.01.13 21:27:24) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.