[]

Dindarların düşük zekalı olması

"Bu doğru mu?" diye sormayacağım. Bunun doğru olduğunu kabul edip:

en.wikipedia.org

Bunun sebeplerini soruyorum size. Özetle; dini inanç mı zekayı köreltiyor yoksa zekası düşük olanlar mı daha inançlı olmaya meyilli oluyor? Yani düşük zekalı olmak bir sebep mi, sonuç mu?

Benim görüşüm, bunun sadece zeka ile değil, eğitimle de alakalı olduğu. Yani; IQ'su yüksek olanlar zaten dine inanmamaya daha meyilli oluyorlar. Bunun yanında, IQ'su yüksek olanlar genellikle daha fazla/iyi eğitim almış oluyorlar ve bundan dolayı daha fazla şey öğrendiklerinden dolayı dinden kaçıyorlar. "Dini inanç zekayı geriletiyor" savını doğru bulmuyorum.

 
dindarların düşük zekalı olduğunu düşünmüyorum.
böyle düşünenlerin düşük zekaya sahip olduğunu düşünüyorum,

  • basond  (27.12.12 11:46:14) 
arkadaşım verdiğin link ingilizce.hani belki yanlış linki vermişsindir diye söyleyim dedim.

ayrıca seni şuraya yönlendirmek isterim: tr.wikipedia.org

not:dindar falan değilim.
  • error522  (27.12.12 11:47:22 ~ 11:49:46) 
dindar insan araştırmaz tek kaynagı kutsal kitap tır zeki adam araştırır sorgular


  • bluebey  (27.12.12 11:47:30) 
tam olarak cevap olmayacak amma biraz önce başıma geldi. tartışırken al bak kuranda öyle bir şey yazmıyor yanlış yapıyorsun dedim. cevap olarak amma bizim hoca var o öyle söylüyor dedi. şimdi bunu diyen şahıs matematik mühendisi. IQ'sü falan gayet yüksektir amma nasıl bu hale geliyorlar anlamıyorum inandığı dinin kitabına değil hoca ya inanıyor. ayırca içlerinden çok zeki olanlar çıkabiliyor amma akıllı olanı görmedim sonuçta zeki olmak ile akıllı olmak farklı şeyler.

gene not edeyim üstün zekalı bir arkadaşlar için: benim görmemiş olmam olmadığı anlamına gelmez benim karşılaşmadığım anlamına gelir. siz karşılaşmışsınızdır onu bilemem.
  • zenigt  (27.12.12 11:48:19 ~ 11:50:20) 
Çok saçma bi teori. Bürsürü din adamları var bitirmedikleri okul kalmamış. Sen şimdi o adamlara yobaz diyorsun resmen. Ayrıca bütün bilim adamları da ateist değil her halde. Ben şunu anlamıyorum biz allah deyince yobaz oluyoruz tanrı deyince cool oluyoruz. Sorun burda.


  • sivil admin  (27.12.12 11:49:15 ~ 11:49:29) 
son zamanlarda duyuruda birileri çıkıp dindarlıkla ateizmle ilgili atıp tutmaya başladılar. her iki taraf için provakatif hareketler olduğunu düşünüyorum.
Bari burayı dindar -ateist çatışması ortamına çevirmeyin.

  • Ramiegovic  (27.12.12 11:55:05) 
Kesinlikle katılıyorum.


  • grimer  (27.12.12 11:55:38) 
hayatımda bunun kadar sikko bir iddia duymadım, gülen cemaatinin 50 milyar dolarlık şirketlerini aptallar yönetebilir mi sence ?


  • gates  (27.12.12 11:57:44) 
Bir kiş de soruma cevap vermedi ki cevapları tikleyeyim.

@xsades: Cevabın "Kırmızı" demekle eşdeğer. Neye evet?
@basond: İlk cümleyi okudun, bunu sormuyorum.
@error522: Elbette zeki dindarlar da vardır. Ama ben "zeka vs. dindarlık"ı konu alan bir araştırmayı paylaştım. Zaten özel olarak Müslümanlık'la bir derdim yok.
@bluebey: Sen "dindar" ile "zeki"yi karşılaştırdın, ama bunlar aynı kişi olabilir. Doğru karşılaştırma "dindar vs dinsiz" yahut "zeki vs aptal" olmalı.
@sivil admin: Teori değil, araştırma sonucu sunuyorum.
@gates: Ortalamadan bahsediyoruz. Ayrıca iddia değil, araştırma sonucu. Ona cevabımsa; (bu noktaya gelmesini istemiyordum ama) çoğunlukla aptalları yönettikleri için öyledir.
  • long live rock n roll  (27.12.12 12:00:17 ~ 12:00:48) 
düşük zekalı değilde cahil olduklarını tahmin ediyorum araştırmadıkları için.


  • lathspell  (27.12.12 12:02:20) 
@gates

Bu tarz bir üslupla konuşmak hiç hoşuma gitmez ama dayanamadım.

Ulan beyinsiz sen onların dine inandığına gerçekten inanıyor musun ?

Başlıkta belirtildiği inanan aptalların sırtından topladıkları paralarla o zenginliğe ulaştılar ki bence yaptıkları çokta mantıklı.
  • grimer  (27.12.12 12:03:15) 
dinler belli dogmaları kabul etmek üzerine kuruludur.
dinin zekayı körelttiğini düşünmüyorum, ama bu dogmaları sorgulamadan kabul etme eğilimi diğer şeyleri de sorgulamamayı beraberinde getiriyor bence.
bu yüzden sorgulamayan, eleştirmeyen insanlar ortaya çıkıyor.
bunu dindar insanların hepsine mal etmek saçma.
dindar olup sorgulayan insanlar da vardır. ama ne kadar sorgularsan o kadar dinsel dogmalardan kurtulup dinden uzaklaşır insan.
eğitimsiz insan da sorgulamayı vs öğrenmediği için dogmalara inanmaya daha elverişli oluyor ve bu yüzden hem daha dindar hem de dini yanlış bilen yobazlar ortaya çıkıyor.
bence.
ama bu tür şeyler hiçbir zaman tek nedene bağlı gelişmez. zeka dediğin hem genetik hem de çevresel koşullardan etkilenir. çevresel koşullar sadece eğitim değil.
  • goldentitan  (27.12.12 12:09:35) 
Zeka, iQ kavramlarının oluşmasında/gelişmesinde çevresel faktörler de etkili. Bu konuda yapılan araştırmaların cogu bu tezi doğruluyor.

Dine inanan insan da gerek icinde bulunduğu cevre, gerek dogmalar sebebiyle araştırmamasi/düşünmemesi sebebiyle daha az zeki olabilir.
  • kibrit kutusu  (27.12.12 12:10:09) 
öyle bir genelleme yaparsan zaten ortamın ebesini ağlatmış olursun. dindarın zeki olanı da var olmayanı da, zekinin dindarı da var dindar olmayanı da.


  • cetoxim  (27.12.12 12:10:35) 
dogmatik düşünceden oluyor


  • gündüz m  (27.12.12 12:11:36) 
zeki biri olup iş dini konulara gelince mantığın şalterini indiren insanlar da var. ben bunu yetiştirildiği ortamdaki korkutulma vb. şeylere maruz kalmalarıyla açıklıyorum. istatistiğe vurduğunuzda belki günümüzde bilim adamları içerisindeki ateist - agnostik oranı yüksektir ama bu zekanın dindarlıği etkileyen tek faktör olduğunu göstermiyor.


  • zgrydn  (27.12.12 12:16:01) 
yahu böyle bir çıkarım yapabilmek ve bunu ciddiye almak için öncelikle aptal ya da önyargılı olmak lazım.


  • enkolaykullaniciadi  (27.12.12 12:24:04) 
ayrıca dini inancı çok olup da ateist olan, ateist olup sonradan dindar olan insanlar var.
peki bunlar önceden çok zeki olup, sonradan mı geri zekalı oldular?
ya da önceden geri zekalıydılar bir anda zeki mi oldular?
  • enkolaykullaniciadi  (27.12.12 12:26:15 ~ 12:26:40) 
dindarlıkla dindar görünmeyi de karıştırmamak lazım. "e şu mevkilerde, pozisyonlarda şöyle dindar adamlar var, onlar gayet zeki adamlar" demeden önce, onların dindar değil, dindarlık ayağına tutunup kesesini dolduran üç kağıtçılar olma ihtimallerini de unutmamak gerek...


  • moonwell  (27.12.12 12:38:45) 
ezberleri iydir kuran hadis vs. ezbere dayanir ilgi de olunca ezberi gelisir bizim sistem de ezberci bir sistem oldugu icin bu kisiler elekten daha kolay gecmis olup daha sonra vasat gorunebilir.

zeki adam heryerde zekidir cunku fiziksel birsey bu zaman gore egismez agir alkol ve uyusturucu gibi beyni cokerten aliskanligi yoksa ntabii
  • mazungu  (27.12.12 12:49:08) 
@errror522, hocam verdiğin link said nursi yi bilim adamı olarak gösteriyor :D
reform sonrası neler yapmış bu dindar bilim adamları bir de buna bakmak gerek.

  • flexin  (27.12.12 12:51:04) 
1) bir ateist olarak ateistler arasinda da en az dindarlar arasindaki kadar beyinsiz oldugunu dusunuyorum. yani ateistlerin de dindarlarin da cogunlugu gerizekalilardan olusuyor.

2) ama butun onyargilarimi bir kenara birakarak tanisdigim veya okudugum insanlar arasinda goruslerinden, dusuncelerinden en cok etkilendiklerim buyuk oranda ayni zamanda ateist oluyorlar.

3) zeka=iq onkabulu anlamli bir sonuca varmayi engelleyecek olcude yuzeysel.
  • sakura  (27.12.12 13:01:37) 
Cok yonlu bi konu. Genelde siyasi tartışmalarda değinildiğinin aksine kısır degil başlı başına bir mevzu.
ben biraz verilen cevaplara gore konusayim.
Din bir dogmadır, dindar adam sorgulamaz diyenler özellikle islamin oku emrini ve ilmin her inanana farz oluşunu bilmiyolar mi cidden?
  • klark  (27.12.12 13:21:54) 
1.din zekayi geriletmez. aksine yukarda dedigim gibi araştirmayi teşvik eder.
2.buna nereden variyorlar? Müslümanlar cahil diye. Lan bu müslümanlar tembel ve egitimsiz diye din neden bağnaz olsun? Tarihteki Semerkanttan hiç mi haberiniz yok?

  • klark  (27.12.12 13:29:13) 
@long live rock n roll, xsades IQ seviyenizi ve neler ürettiğinizi hangi zikime katkınız olduğunu çok merak ediyorum

@bluebey neyi sorguladın mesela neyi zekanla düşünerek buldun

muhakeme dene birşey var ya da sentez ve de yorumlama bir olay olurken diğer bir hadise ayete bağlama bunalr sanırım zeka ile olur

kendisini her ne kadar sevmesem de Cübbeli Ahmet hem bilgisi hem de esprileri ile zeki biri oldugunu düşünüyorum sadece

@grimer asıl cevap sana geliyor bu soruya cevap yazmayacaktım ama senin yazdıgını förünce dayanamadım diğerlerine de bir iki laf edeyim dedim. bu üslübu kullanmak istemezdim ama mal mısın yoksa başka bir ihtimal yok kesin malsın. örnek; okullar vasıtası ile yaptıkları ticaret organizasyonunda rahberlik yaptım en son katıldıgım afrika zirvesi 2 milyar dolar idi, tercüman arkadaşımın tek bir iş oalrak bağladığı iş 1 milyon dolardı. rakamalrı algılayabilecek kadar kapasiten var mı bilmiyorum da anlatayım dedim. b bahsettiğim sadece afrika idi. Burada sıradan küçük esnaf iken özellikle Türki cumhuriyetler deli para kazanan insanlar var. onu da geçtim sıradan bir esnaf iken (şahidiyim küçük bir konfeksiyon sahibi tanıdık sırf sadece okul üniformalarıı basarak bir dünya para kazandı) birbirlerini destekleyerek büyüyn insanlar mı ararsın. hani yardım edip ama karşılıgında da iyi para kazanan insanalr mı dersin. sonra eğitimdeki başarıları bankacılıkta başarıları medyadaki başarıları.. birbielerine iş bulurken kollamaları.. bak dini hiç birşey anlatmadım herşey maddi idi. bütün bunları görerek bu yorumu yapman hakikaten mal oldugun düşüncesini oluştrdu bende.

genel:
çevrenizde dini bilmeyen cahil bir dünya insanı görüp de aha din bu, zekalrı bu kadar diye yorumlamak ne kadar zeka oldugunu göstermezmi?

bir de din derken sadece İslam değil diye düşünüyorum. mesela dünyada hakim güç yahudiler vs, hristiyanalr diğerleri bunları da dindar olarak düşünürsek zeka karşılaştırmasını yeniden yapmanız gerekir.

bir de din kelimesi geçtiği yerde içinizdeki pisliği kusma gereği duymanız yorumlarınızda görünüyor. sakin olmak lazım. bahsettiğin zekayı göstermek lazım
  • seyyar satıcı  (27.12.12 21:12:43) 
Birincisi zekanın iq gibi stanford binet tarzı standardize edilmiş bir kaç testle ölcüldügûne hala inanmıyorsun değil mi? Hayır yani bilimadamları stanford binet tarzı testleri geride bırakalı bir kaç yüzyıl oldu.

ikincisi zeka nedir? Zeki kime denir? İçinde bulunduğumuz yy da zeka genel olarak yeni durumlara hızlıca uyum sağlama kapasitesi olarak ölçülür. Yukarıda bir arkadaşta ezberi itin götüne sokmuş. Ezber çok kötü birşey değildir gençler. Aksine insan beyni bir kerede ne kadar çok parça şeyi ezberleyebiliyorsa yeni durumlara karşı kendisini de o kadar çabuk adapte eder.

üçüncüsü zeki insanlar ateist oluyor teorine. Bunu ciddiye almak bile saçmalık aslında da neyse...ben aldım bak. Dünyanın ve evrenin bir tanrı tarafından yaratıldıgına inanan bir adamın aptal, inanmayan bir adamın da zeki olabileceği yargısını nasıl yapıyorsun onu da anlamadım.

sonuncusu avrupa rönesansına, reformuna bak. Aydınlanma çağına bak. Çoğu dindar adamlardır kayda değer yenilikler getirmiş adamlar. İslam dünyasında da.
  • bu nick tam yirmi alti karakter  (31.12.12 14:25:13) 
seyyar satıcı' ya tik atmalısın.Zeka dediğin şey seninle aynı fikirde olanlara tik atmak mı? :)


  • kozm  (31.12.12 14:30:57) 
soru sorup sadece kendi isteklerinize göre yani "evet öyledir" diyenlerin cevaplarına tik atmışsınız. bu da duyurunun ne kadar tarafsız olmadığına bir işaret.
şahsi görüşüm, bir ilişki yoktur. siz ateist bilim adamlarını gösterip bakın, dindarların zekası düşük derseniz, başka birisi de müslüman bilim adamlarını gösterir ve bakın dindarlar daha zeki der.
dini olanın olmayana, olmayanın olana karşı bir fiziksel ya da zihinsel üstünlüğü yoktur. bunu konuda en çok hassaslığı, insan hakları konusunda ayrımcılığa uğrayan ateistlerden beklerdik ama onlar da bu yanlışın içinde, yalanın tarafı olma peşinde.
  • yetkili birine benzeyen abi  (31.12.12 14:40:42) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.