[]

dinlerin uykumla olan derdi

selam.

gün içinde trollük derecesinde dindar insanlarla iletişimim oluyor. devamlı bir erken kalkmanın hikmetinden bahsediliyor..

düşünüyorum; dinler zaten sağlık vs bağlamında birçok şeyi "hayırlı" sınıfına sokmuş. erken kalkmak da bunlardan biri. hatta 23:00-05:00 arası uyunan uyku en yararlısıymış sanırım bedene. neyse, şunu gördüm; geç kalkmak genelde tembellik olarak algılanıyor. bundan önceki işimde mesaim gece 10'da başlıyor ve sabah 7'de bitiyordu mesela. dolayısıyla ev gelip sonrasında akşam 4 gibi falan uyanıyodum.. ee nerde şimdi erken kalkmak?

işte erken başlanan iş daha hayırlı olur, dükkanı daha erken açmak vs kavramlar gırla ortalıkta. dinlerin bunu övmesinin sebebi nedir sizce? yani ben gece çalışıyorsam falan nası olucak bu işler?

 
senin durumun istisna


  • füt  (26.12.12 19:05:55) 
geceleri çalıştığın takdirde bu erken kalkma olayından mübah sayıldığını bilmen gerek. zaten dinimiz sabah erken kalkmakta hayır olduğunu söylediği gibi çalışan, üretken olan insanlar içinde bir çok hayır vardır buyuruyor.


  • islergucler  (26.12.12 19:09:15) 
o zaman kapitalizmin bu kadar baskın çıkıp geceleri bile insanları çalıştırabileceğini düşünmemişler. haa sorsan senin için geçerli değil der. çıkarlar işin içinden.


  • zenigt  (26.12.12 19:09:57) 
geceleri çalıştığın takdirde bu erken kalkma olayından mübah sayıldığını bilmen gerek. zaten dinimiz sabah erken kalkmakta hayır olduğunu söylediği gibi çalışan, üretken olan insanlar içinde bir çok hayır vardır buyuruyor.

erken kalkmanın faydası ise insanı tembellik etmekten alı koymasındandır. bu sebeplede en hayırlı olan namaz sabah namazıdır.
  • islergucler  (26.12.12 19:11:32) 
@zenigt

adam zaten gece boyu çalışmıs tembellik etmemiş. erken kalkmanın hayrı insanı tembellikten alı koymasıdır.
  • islergucler  (26.12.12 19:15:41) 
(bkz: melatonin )

evet maalesef doğru :( Bir düzene sokamadım ben de uykumu.Ama dinlerde kastedilen bu hormon değil tabi ki.Elektriğin falan olmadığı bir ortamda insanların %99'u hava kararınca yatarlardı ve güneşin doğmasıyla işe başlarlardı.Geç uyanırsan hayata geç başlıyordun doğal olarak ve tembel oluyordun.Şimdiki gibi gece vardiyası falan yoktu.

edit:doğru dediğim erken kalkmanın daha sağlıklı olduğu bu arada.
  • mesa  (26.12.12 19:16:59 ~ 19:24:39) 
işlergüçler@ tamam işte tüm zamanlara hitap eden bir din bunu düşünmeliydi diyorum bende yani sadece sabah uyanmanın değilde sadece ne vakit olursa olsun çalışmak hayırlıdır daha mantıklı gibi olabilirdi.


  • zenigt  (26.12.12 19:22:10) 
evet melatonin de çok doğru.

melatonin+1
  • füt  (26.12.12 19:30:00) 
din kısmı beni ilgilendirmez ama bir melatonin gerçeği var.

hatta gece çalışan insanlarla ilgili yapılmış araştırmalar da var.
  • goldentitan  (26.12.12 19:34:47) 
@zenigt

dünya üzerindeki insanların %90 ı halen gunduz çalışmakta. buda dinimizin tum zamanlarda gecerli olduğunu ve olacağını gösteriyor. ayrıca kişi çalışmasa bile erken kalkmak onu icin daha hayırlıdır.
  • islergucler  (26.12.12 19:35:22) 
din zaten geç kalkarsan ya da gündüz uyursan günahkar olursun demiyor canım kardeşim. erken kalkmanın faydalarından bahsediyor. dinin emirlerini yerine getirip sonra bu tür şeylere eğilmek daha mantıklı. yani dine karşı bi ilgin varsa konuya erken kalkmaktan değil, emir ve yasakları öğrenmekten ve uygulamaktan başlamak daha mantıklı.


  • winstoncash  (26.12.12 21:29:58) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.