[]

Kapsamlı AGH Rehberi

Merhaba

AGH (Avrupa Gönüllü Hizmeti) projesine başlamak üzere olan biri olarak çevremde bu konuya ilgi gösteren insanlar olduğunu farkettim. Sizin de yararlanabilmeniz için deneyimlerime dayanarak bir rehber hazırlamaya karar verdim.

AGH Nedir ?
AGH ile Avrupa Birliği ve Türkiye gibi üye olmayan bazı ülkelerde geçerli olan proje çalışırsınız. Gittiğiniz ülkede konaklama, yeme - içme, şehiriçi ulaşım masraflarınız karşılanır. Bulunduğunuz ülkenin dil eğitimi size verilir, aylık ufak bir harçlık ödenir. Uçak bileti ve vize masrafının %90 size verilir.

AGH Koşulları Nelerdir ?
AGH'nin tek koşulu 18 - 30 yaş arasında olmanızdır. Bunun dışında eğitim, dil, meslek vb başka koşul bulunmamaktadır. Ancak başvuracağınız projelerin dil, yaş gibi kriterleri olabilir.

Buraya kadar AGH'nin yapısından bahsettim, bundan sonra ise kendi düşüncelerim ve başvurucu sürecimden bahsedeceğim.

Benim AGH amacım üniversite lisans eğitimimi tamamladıktan sonra profesyonel iş kariyerime başlamadan önce yurtdışında kendi başıma yaşamak ve iş - eğitim olasılıklarını görmekti. İsteğimi gerçekleştirmek masraflı olduğundan AGH gayet iyi bir çözümdü.

AGH sürecime 26 Mart tarihinde duyuruda sorduğum soru ile başladım :) Ardından AGH'nin ne olduğunu ile ilgili araştırma yaptım. İlk olarak resmi bir gönderici kuruluşa (sending organisation deniyor) ihtiyacınız var. Bu kuruluş sizinle gideceğiniz proje arasında aracı köprü görevi görüyor. Beni kabul eden gönderici kuruluş (reklam olmasın diye isim vermeyeceğim) ile önce ufak bir görüşme yaptık. Ardından bana doldurmam için belgeler verdiler ve 1 hafta sonrası için randevu aldım. Randevudan önce doldurduğum belgeleri e - posta ile ilettim. Gittiğim zaman bu belgeler üzerinde bir mülakata girdim. Mülakatta sizinle ilgili sorular soruluyor. Eğitim, dil, aileniz, yaşamınız ile ilgili sorular yöneltiliyor. Ufak bir ingilizce konuşma yaptık. Bu mülakatın amacı sizi tanımak. Beni uygun buldular ve kabul edildiğimi söylediler.

Gönderici kuruluş kabul sürecinden sonra size bir döküman veriliyor. Bu döküman referans olan kuruluşun resmi belgesi. Projelere başvururken gönderdiğiniz dökümanlardan birisi de bu. Kabul aldıktan sonra iş size düşüyor çünkü bir proje bulmanız lazım. Bu adımda tek başınasınız. Bir proje bulmadan gönderici kuruluşunuz size yardımcı olamaz. Proje bulma süreci biraz sıkıcı ve uzun olabilir. Ben Temmuz ve Ağustos ayları boyunca neredeyes hergün düzenli olarak proje başvurusu yaptım. Başvuru sırasında neden projeyle ilgilendiğinize dair motivasyon mektubu, kişisel bilgilerinizi içeren cv benzeri bir döküman ve gönderici kuruluşunuzun referans belgesini gönderiyorsunuz. Projelere göndereceğiniz motivasyon mektubunuzu mümkün olduğunca projeye özel yazın. Kendinizi ifade etmeniz çok önemli. Proje aramak için ilk bakmanız gereken yer :
ec.europa.eu

Burada tüm projeler bulunuyor. Ayrıca agh ile ilgili e - posta grupları, facebook sayfaları da var. Takip etmenizi öneririm. Ben tahmini 75 farklı projeye başvurdum. Ne kadar çok başvuru yaparsanız o kadar iyi. Başvurulardan geriye olumlu ya da olumsuz yanıt gelmeyebilir. Moralinizi bozmayın :)

Eylül ayında kabul aldığım projenin ardından sevimdim tabi ve koşa koşa gönderici kuruluşumun yolunu tuttum ^^ Beni kabul eden projenin onay süreci olduğundan aralık ayının başına kadar birşey yapmadan bekleyerek geçirdim. Beklerken proje yetkilileri ile e - posta yoluyla iletişim kurarak nerede konaklayacağımı, projedeki görevimi, çalışma saatlerini öğrendim. Hatta gideceğim ülkeden Türkiye'e gelen yabancı bir gönüllünün iletişim bilgilerini bana verdiler. Kurban bayramında 3 gün evimde konakladı, kendisiyle AGH ile ilgili konuştuk. Çok faydalıydı. Mümkünse AGH deneyimi olan kişilerle konuşun.

Şimdi pasaportumu alır almaz proje tarafından konsolosluğa davetiye gönderilecek. Ardından bürokratik işlemler tamamlanınca vizemi ve uçak biletimi alıp gideceğim. Gideceğim ülkeye daha hızlı adapte olabilmek için kendi kararımla 8 haftalık yabancı dil eğitimi almaya başladım. Oradaki harcamalarım ve seyahatlerim için birkaç aydır para biriktiriyorum. Benim için çok önemli bir deneyim olacağını düşünüyorum. Umarım sizler de bu imkana kavuşabilirsiniz. Sorularınız varsa yanıtlamak isterim :)

Ayrıca, 40 soruda AGH Nedir İçin : www.ua.gov.tr

 
kardeş iyi güzel yazmışsın, eline sağlık. ama düzeltmek istediğim birkaç nokta var:

- bu süreç her kurumda aynı işlemez. kimisi sırf gönüllü gönderip para kazanmanın peşinde olduğu için böyle resmi bir işmiş gibi görünen mülakatlara, sorgulamalara gerek kalmaz bile. onun için şanslı olmak gerekir. benim zamanımda vardı öyle bir organizasyon. adını ben de vermeyim, reklam olmasın. ama adamlar kendilerine selam vereni gönderiyordu.

- "ilk önce gönderici kuruluş bulmak gerek" diye söylentiyi ortaya kim attı bilmiyorum. şu an tekrar bakmaya üşendim, eğer ua'nın sayfasında diyorsa, her ne kadar resmi sayfa da olsa, ona çok fazla itibar etmeyiniz bu konuda. zira halihazırda projesi olan, partneri olan ev sahibi kuruluşlar da var ve bunlar için öncelikle türkiye'den kuruluş bulmanıza gerek yok. siz ev sahibi kuruluşun ilanına başvurursunuz, geri kalan her şeyi onlar halleder. ya da tam tersi; bir gönderici kuruluşun projesi vardır, size sadece ev sahibi bulmak düşer. ya da ikisi birden; gönderici kuruluş vardır, projesi ve partneri de vardır "Kİ EVS DENEN OLAYDA GENELDE ŞEKİLDE OLUR" (dikkati çekmek istedim sadece), size sadece başvurmak düşer.

dolayısıyla, bu verilen bilgiler daha önce de dediğim gibi kurumdan kuruma değişir.

hadi benden bi kıyak, taze taze ilan var burda:
proje.gazi.edu.tr

buna katılmak için illa gazi öğrencisi olmanıza gerek yok. gazi sadece projeyi yazan kurum; katılımcılar dışarıdan olabiliyor.

bir de facebookta bununla ilgili onlarca sayfa var. oralardaki ilanları takip etmek, database'i kullanmaktan çok ama çok daha pratik. database'de yer alan bazı projelerin contact person'ları gerçekten de iletişimde olmanız gereken kişiler olmayabiliyor, sadece resmi evrakta formalite olarak o bilgileri vermiş olabiliyorlar. dolayısıyla geri dönüş de alamıyorsunuz. ama facebook sayfalarındaki duyurularda, zaten o duyuruyu yapan kişi genelde iletişimde oluyor, ya da gerçek iletişim adresleri veriliyor.

(bkz: #31185184) burada o sayfaların ufak bir listesini bulabilirsiniz.

4 yıllık tecrübem var bu konuda, güvenmek size kalmış.

edit: ne kadar çok projeye başvurursanız o kadar iyi söylemi de yanlış zira bu organizasyonlar aslında aynı yer olup, farklı isimler altında farklı projeleri olabiliyor. bu durumda adamların tamamen farklı temalı projelerine başvurduğunuz zaman bu adamlar bunu görüp sizin daldan dala atlayan bir tip olabileceğiniz kanısına kapılarak direkt göz ardı da edebiliyorlar. bizzat gördüm bunu. o yüzden, bu konu biraz kumar oluyor.
  • letheavendangered  (25.12.12 21:59:58 ~ 22:03:34) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.